Zaključci i obaveze: Vlastima u Srpskoj krize odgovaraju

- Poslednja dešavanja u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH, dijelom su produkovana i od strane vlasti Republike Srpske, koje ovakvim političkim i pravnim pitanjima pristupaju neodgovorno, neplanski i bez jasnog cilja - rekla je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Republika Srpska 25.06.2023 | 10:59
Zaključci i obaveze: Vlastima u Srpskoj krize odgovaraju

Ona je podsjetila da je ranijim zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, jedini sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda povučen, odnosno sugerisano mu je da ne prisustvuje sjednicama, dok drugi sudija nije imenovan već duže vrijeme, iako je to bila obaveza Narodne skupštine Republike Srpske.

"Donošenjem Odluke o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH kojom se mijenjaju pravila po kojima postupa navedeni sud je nelegalno i nelegitimno i takve jednostrane akte najoštrije osuđujemo, a Ustavni sud BiH mora da bude čuvar ustavnog poretka, a ne faktor razdora", kaže ona.

Ona je napomenula da je notorna činjenica da vlastima iz Republike Srpske ovakve krize odgovaraju, kako se ne bi bavili stvarnim problemima naroda Republike Srpske.

"Povlačenje predstavnika Srpske iz institucija BiH koje je mnogo puta usvajano u NSRS nikada nije dovedeno do kraja. U tom smislu podsjećamo i na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske iz februara 2020. godine u kojima jasno stoji da predstavnici Srpske neće učestvovati u odlučivanju dok se strane sudije ne zamijene domaćim. Drugi put u prošlom mandatu sličan zaključak je usvojen na sjednici u julu
2021. godine, kada je usvojen zaključak da Republika Srpska ne priznaje imenovanje Кristijana Šmita za Visokog predstavnika za koji su glasale sve stranke iz Republike Srpske. Naravno, povlačenje iz institucija BiH je bilo nedosljedno i vrlo brzo pogaženo", ističe Jelena Trivić i dodaje:

"Ne treba ni podsjećati o nepoštovanju i nerealizaciji zaključaka koji se tiču tzv. vraćanja nadležnosti iz decembra 2021. godine. Jedino što smo od toga vidjeli jesu imenovanja kadrova SNSD na čelo Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za lijekove BiH.

Ona kaže da ni ovaj put ne očekuje da zaključci i akti koje usvoji Narodna skupština rezultiraju konkretnim akcijama.

"Za sva otvorena pitanja u BiH mogu se pronaći rješenja ukoliko postoji politička volja, ali čini se da političke volje po ovom pitanju nema ni sa jedne strane i da mnogima u BiH odgovaraju konflikti, tenzije i političke krize", rekla je ona.

Ona je još jednom podsjetila da ovakvu krizu i zamrznuti konflikt gledamo po ko zna koji put i po ko zna koji put Narodna skupština Republike Srpske biće zloupotrebljena za donošenje akata koji se ne provode, a koji s druge strane Republiku Srpsku guraju u još dublju političku krizu.

"SNSD ima koalicione partnere na nivou BiH, najavljivani su brzi koraci ka ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz evropskog puta, konstruktivan pristup i programska rješenja koja se tiču boljeg života građana. Umjesto toga, gledamo sve ono što smo gledali i u prethodnim mandatima SNSD na nivou BiH", ističe ona.

Ona napominje da doslednost, odgovornost i principijelnost očito nije nešto po čemu će narod pamtiti ovu vlast.

"Stava smo da je neophodna reforma Ustavnog suda BiH kojoj se mora postupiti sa pravnog aspekta, politički dosljedno, a ne sa nivoa dnevne politike, te zbog toga poslanici Narodnog fronta nisu glasali za odluke koje su bile predmet prethodne dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske", kaže ona.

"Ostavljamo kao obavezu vladajućim strankama da za političke krize ponude odgovorna rješenja jer je to njihova obaveza, kao što im je obaveza da ranije usvojene akte Narodne skupštine Republike Srpske ili realizuju ili stave van snage ukoliko nemaju namjeru da ih realizuju što je više nego očigledno", zaključila je Jelena Trivić.

(BN) FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Bimbo

25.06.2023 11:34

Ovo je zapadna škola. Drži narod u tenziji i kako reče A. Tofler, stvaraj stanje stalnog šoka. Ne daj ni dana, minute odmora.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

25.06.2023 12:39

Pa šta oćeš da kažeš da Švajcarska drži svoj narod u predratnom stanju već više vijekova, a ovi naši to ne rade

Name

Iskreni opozicionar

25.06.2023 11:40

To se zove jasan stav. Niko ne raskrinkava ovu nakaradnu vlast kao Jelena.

ODGOVORITE
Name

Sariel

25.06.2023 11:53

Narodu ovako odgovara. Vecini. Pred izbore svaki kandidat izlazi sa obecanjima, uglavnom laznim ali ipak obecanjima da ce otvarat radna mjesta.. Samo sam kod Srba vidio da jedan kandidat po imenu Milorad Dodik promovise svoju izbornu kampanju tako sto prijeti otkazima svima koji budu glasali protiv njega. Nakon toga Srbi se prave nijemi, glupost im vrlina pa biraju silnika umjesto onog ko im ne prijeti. Nije to ni Bog kriv. Ako neces sam sebi pomoci ode Bog dalje. A Dodiku ce doci cijena usluga od Sotone. Nece mu trazit novac nego nesto žalivije Miloradu. Milorade to se priblizava. Lako je covjeku ostati duzan.

ODGOVORITE
Name

+

25.06.2023 11:58

SVAKA ČAST JELENA. SVE JASNO I HRONOLOŠKI. SVAKA KONSTATACIJA TAČNA. OVA VLAST SVE, PA I AUTOGOLOVIMA ŠTETI RS I ŽIVOTU NARODA. TREBA VRŠITI PRITISAK ILI ODMAH MIJENJATI VLAST.

ODGOVORITE
Name

Patriota

25.06.2023 12:16

Jelena i Vukan mogu oboriti ovu bandu,Dodik diže tenzije,izmišlja krize, Dodik sam odlučuje a sve u ime Repubike Srpske koju je traktorista i njegova porodica,kumovi i prjetelji popljčkali i opustošili.izmišlja krize a sve u cilju da se ne priča o pljačkama, mitu i korupciji,nezna drugi način kako da sačuvaju popljačkano i oteto.

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2023 13:09

Bas tako tacno u bobu.

Name

Re Patriota

25.06.2023 14:09

👍👏

Name

Toma

25.06.2023 12:34

Čitava priča Jelene Trivić je ok, računa i vjerodostojna. Ali kad pomenu Šmita, mislim da je njen sastanak sa njim prije izbora, nju koštao pobjede. Vjerovatno, Beogradska linija

ODGOVORITE
Name

Re Tomo

25.06.2023 14:08

Tomo ljudino , nahrani kera i ništa ne diraj!

Name

Re re Tomo

25.06.2023 15:09

Moras ti doci da te nahrani.

Name

Narodni front

25.06.2023 13:24

Iskrena i patriotska politika, sve je rečeno. Opoziciona borba protiv režima i nikakav kontakt sa sektašima i Dodigom. Stanje u Srpskoj se pod hitno mora mijenjati, jer institucije su toliko pale da je to strašno. Resetuj sistem za dobro Srpske i naroda. Naprijed Narodni front!

ODGOVORITE
Name

Građanin

25.06.2023 13:57

Sve tačno rečeno, ali preletači oko vas degradiraju vam rečeno!

ODGOVORITE
Name

Kosta

25.06.2023 14:08

De ba uradite nešto. Samo serete ništa konkretno. Dodik da je na vašem mjestu PREVRNUO BI DRŽAVU NAOPAČKE. SAMO ULOGE DA SU ZAMJENJENE SVE BI PREVNUO DO SAD TRI PUTA. VI SAMO PRIČATE I KONSTATUJETE. DJECI JW VIŠE JASNO ŠTA SE RADI ODAVNO, A VI KAO POTVRDJUJETW UBJWDJUJETE NAROD H NEŠTO. NARODU TREBA LIDER BOLJE SUTRA. A VAŠE BLA BLA NISTA OD TOG

ODGOVORITE
Name

Mira

25.06.2023 16:27

Jelena draga, pozovi Vukana,Milicevice , dizite narod ovaj rezim unisti RS

Name

Tatar

25.06.2023 16:44

U mutnoj vodi se najbolje riba lovi

Name

ПРЕДСЈЕДНИЦА

26.06.2023 11:45

Браво Јелена!!! Народни Фронт сваким даном све јачи. Даће Бог да скинете ове пљачкаше и удаљите их са садашњих позиција. Што прије то боље по народ.

ODGOVORITE
Name

Јелена

26.06.2023 11:47

Прецизна и удара у мету аргументима. Подршка нашој ПРЕДСЈЕДНИЦИ и Народном Фронту!!!

ODGOVORITE
Name

Grdrmr

27.06.2023 01:30

Kad ova (ja senadam nikad) casna sestra dodge na vast stacemo od srece I postenja.

ODGOVORITE