Šta kada se neko ogluši na odluku Ustavnog suda

Narodni poslanici raspravljaće sljedeće sedmice o prijedlogu da se donese zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, te zaštiti osoba koje budu "progonjene" jer su se oglušile na odluke tog suda.

Republika Srpska 25.06.2023 | 10:44
Šta kada se neko ogluši na odluku Ustavnog suda

Nakon što je u petak istekao rok koji je vlast u Republici Srpskoj postavila Ustavnom sudu BiH da poništi izmjene svojih Pravila kojima se omogućava održavanje plenarne sjednice bez prisustva sudija iz Srpske, donesena je odluka o sazivanju još jedne posebne sjednice NS RS.

Na njoj će, kako su najavili, biti usvojen zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, kao i o zakonskoj zaštiti pojedinaca koji se ogluše na odluke Ustavnog suda BiH.

Sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Da li je moguće zaštiti osobu koja bude „progonjena“ jer se oglušila na odluku Ustavnog suda BiH, te na koji način je moguće zaštititi pojedinca od eventualnog sudskog progona, bilo je pitanje SrpskaInfo upućeno pravnicima?

Pravnici ističu da ni njima nije jasno kako će se to sprovesti u praksi, jer ne znaju ni šta će pisati u najavljenom zakonu, niti da li se to odnosi na sve odluke Ustavnog suda BiH ili samo neke.

"Mnogo je tu nedoumica i ne znamo kako će se to sprovoditi u praksi. Ustavni sud BiH je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, nepoštivanje Ustavnog suda BiH je nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako se pojedinac ogluši na odluku Ustavnog suda BiH onda Tužilaštvo BiH može da pokrene istragu protiv te osobe. Ne znam kako misle da zaštite tu osobu", kažu sagovornici.

Ističu da bi se to moglo, možda, primjenjivati kada bi NSRS istovremeno donijela odluku i o neprimjenjivanju odluka Tužilaštva i Suda BiH na teritoriji Srpske.

Potjernica

Pravnici s kojima smo razgovarali objašnjavaju da u slučaju da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv neke osobe, sudija iz Suda BiH mu šalje poziv, a ako se ne odazove donosi rješenje o pritvoru i raspisuje za njim potjernicu dok se ne javi u Sud BiH.

"Ne znam kako se može neko zaštititi od sudskog progona. Nije samo suština da se nešto neće objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske. Brojni pojedinci i preduzeća traže pravnu zaštitu pred Ustavnim sudom BiH, odnosno pišu apelacije na presude drugostepenih sudova. Šta ako Ustavni sud BiH prihvati neku apelaciju i donese odluku da se suđenje ponovi? Ako se izglasa odluka u NSRS da se odluke Ustavnog suda BiH ne primjenjuju na teritoriji Srpske, to onda znači da ni sudovi neće primjenjivati odluke tog suda. Kako će se zaštititi taj sudija koji odbije da primjeni odluku Ustavnog suda BiH? Mnogo je tu nejasnoća", ističu sagovornici.

Dodaju da se odluke Ustavnog suda BiH objavljuju u Službenom glasniku BiH, a propisi objavljeni u njemu primjenjuju se u oba entiteta.

"Zbunjujuća je situacija. Radi se da bi se nešto uradilo ali imam osjećaj da se neće ništa uraditi", rekao je jedan od sagovornika SrpskaInfo, koji nije želio da mu se pominje ime.

(SrpskaInfo) FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGEIR

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Ministar

25.06.2023 11:12

A sta se desava kada ustavni sud krsi ustav? Bosnjacki politicari moraju da shvate da ovakvim ponasanjem bukvalno lome bih. Vrijeme je za apsolutno reformisanje drzavnog aparata ili ce se ovo urusiti.

ODGOVORITE
Name

Ja mislim

25.06.2023 11:20

Da desetine odluka tog nakaradnog Ustavnog suda nisu provedene u BiH pa se ništa nije desilo. Izgubljen je kredibilitet tog suda i to svi vide. Jer da bi imao ugled morao bi biti pravedan i jednak prema svima a to nije slučaj.Ne vjerujem da još negdje to postoji da u Ustavnom sudu zemlje sjede stranci. I tu je RS u pravu kad traži njihov odlazak i na tome se mora istrajati do kraja.

ODGOVORITE
Name

poslovica

25.06.2023 12:53

Ima jedna poslovica koja kaže: "Magarac misli, čovjek razmišlja".

Name

Re

25.06.2023 13:07

Sjede stranci zato sto je bio rat i da dalje ne obrazlazem,ne luoetaj odma na orvu.

Name

Bidjo

25.06.2023 13:12

Sastav sudija ustavnog suda, je odredjen dejtonskim sporazumom i kao takav je potpisan od strane RS.

Name

RP ja mislim

25.06.2023 15:02

Ja mislim ako bi sud BiH i Ustavni sud radili pravedno odnosno po zakonu cijeli SNSD bi bio predviđen i u zatvoru

Name

Miroslav

25.06.2023 15:09

Bidjo, Po slovu Dejtona, dejtinka nema Ustavni sud. Ta lakrdija od suda je nametnuta, pod pritiskom i ucenama, i iz tog razloga je ilegalan, pa po slovu pravde, ilegalne institucije nemaju pravni ucinak.

Name

Za: RE,Re ja mislim

25.06.2023 18:54

Sto bi samo cijeli SNSD bio u zatvoru? Hoćeš da kažeš druge partije su bolje. Koja razlika je HDZ, SDA, SDP kad svi rade isto samo je vika na SNSD. Koji su to dobri potezi drugih partija de nam reci da i mi znamo. Ko to napravi koaliciju bas sa tim SNSD na nivou BiH? Jel moj caca? Drugo u Dejtonu nema nikakvog ustavnog suda ako si citao taj papir.Trece kažeš bio je rat pa zato takav ustavni sud sa tri stranca. Rat bio prije 30 godina druze. Zato bez lupetanja iz neznanja.

Name

MeNAGER

25.06.2023 12:08

Takve stvari ce se rijesavati u hodu (nemaju sada vremena da se razrade sve moguce situacije koje bi mogle proisteci usvajanjem takve odluke) (krenuli su vec godisnji odmori) Kako se bude pojavljivao koji problem to ce se rijesavati odmah preko koljena Nema veze sto bi se rijesavanjem te stvari zakoplikovalo x nekih drugih do kojih bi moglo doci Onda iste te opet rijesavamo na isti nacin i tako u nedogled Ali tako radi nasa odgovorna vlada

ODGOVORITE
Name

Miroslav

25.06.2023 12:29

Ni drzave, ni ustavnog suda, sve je to dok se mora. A onda ce svi pokupiti svoje krpice i igracke, pa u svoje dvoriste. Sto da se svadjaju u jednom dvoristu, kad se mrze, a svi imaju svoje dvoriste?

ODGOVORITE
Name

Re Miroslav

25.06.2023 14:36

Više se Srba iselilo iz ovog dvorišta zvanog Republika Srpska nego za vrijeme rata i granata. Zapitaj se zašto, nisu krivi drugi narodi, ni stranci, zna se ko se pita za sve . Pitaće vas unuci iz Zapadne Evrope zašto ste davali glas za sendvič, kad ovo sve bude jedno prazno dvorište.

Name

Miroslav

25.06.2023 15:06

Re, Ja sam emigrant, vec 17 godine, ja ne glasam ni u RS, ni u RS, jer porez placam drzavi u kojoj radim. Samo sam posmatrac, sa distance se bolje vidi, sta radimo sami sebi, ili mi se cini? Osim toga, volja naroda se mora postovati.Narod prihvati, ili odbaci kandidate na izborima, i to je legalno, kako kazu evropljani, demokracija je to.

Name

Istina

25.06.2023 13:26

Ovako je loše snjim a za usluge tek bez njega sa ovim lopužama!

ODGOVORITE
Name

Zvornik

25.06.2023 13:50

Ustavni sud se u normalnim državama bavi problematikom usklađenosti zakona i podzakonskih akata sa Ustavom. U svim nenormalnim državama preuzima ulogu vrhovnog suda i donosi odluke iz nadležnosti zakonodavnih tijela, Skupštine.

ODGOVORITE
Name

a

25.06.2023 14:20

da li je po zakonu Tegeltija zbog neodgovornog rada i potkivanja istjeran iz vstv a pa postaje kao takava poštenjačina Dodikov savjetnik

Name

Vaso

25.06.2023 14:18

Jedino rješenje je da se osamostali Republika Srpska tj da proglasi nezavisnost ali pitanje je da li iko ima m... Za tako nešto. Svi su oni isti i tamo i ovamo,nek je njima dobro a sitnu boraniju ko j...! Oni za jedan mandat zarade penziju i to kakvu a šta rade-ništa a ostali vesnici 40 godina rintače i opet im ne daju što su krvavo zaradili!

ODGOVORITE
Name

Jelen

25.06.2023 14:51

Ovo je "cirkus u banana državi".

ODGOVORITE
Name

Idijot

25.06.2023 16:05

Ako poslanici donose ovako glupe i neprovodive odluke, koliko su tek glupi njihovi birači

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2023 18:46

Prava recenica i svaka čast.

Name

Samir

25.06.2023 21:54

Nekad davno bila jednom jedna draga i lijepa država koja se zvala Jugoslavija i u njoj je narod bio sretan i svi su se lijepo slagali i živili. U toj državi takođe je bila draga i lijepa JNA i u njoj su vojnici, većinom omladinci, bili sretni i svi su se lijepo slagali i živili. Čak da sve bude još ljepše u toj JNA nisi morao ni o čemu misliti, ni o čemu da se brineš, sve su ljudi uredili, drugi su o tebi mislili kad ćeš ustati, šta ćeš jesti, raditi, kad ćeš odmarati, baš sve i još si imao platu za to. (Za mlađe naraštaje - nije bajka, pitajte starije generacije). Bilo i prošlo, sve što je lijepo obično kratko traje. Eh sada u sadašnjosti, Dodik hoće da u entitetu RS bude kao u JNA. On će o svemu voditi računa, o sudstvu, tužilaštvu, policiji, elektroprivredi, bankama, rijekama, jezerima, posebno o šumama - voli čovjek prirodu a narod nema šta da se sikira, misli, razmišlja ili nedaj Bože da šta pametuje. ON je BOG i on se o svemu pita i vodi računa. BUJRUM ko voli nek izvoli, narod u RS najbolje zna kako živi i kakav život želi.

ODGOVORITE