Vlast ne odustaje od kriminalizacije javne riječi

Početkom jula očekuje se da svjetlo dana ugleda prijedlog zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda. U međuvremenu nanizale su se brojne negativne reakcije, jer se ovakvim zakonskim rješenjem guši sloboga govora i mišljena u Srpskoj, poručeno je u emisiji “Perspektive” BN TV.

Republika Srpska 24.06.2023 | 20:12
Vlast ne odustaje od kriminalizacije javne riječi

Prošlo je oko tri mjeseca otkako je objavljen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Pretprio je brojne osude, ali sud Visokog sudskog i tužilačkog savjeta još nije dobio. Javne rasprave su završene, očekuje se prijedlog zakona. Uredno su pozvani i predstavnici vlasti da učestvuju u raspravi o ovim izmjenama, ali se nisu odazvali na poziv.

“Mi ni danas ne znamo ko je napisao ove izmjene Krivičnog zakonika koje bi trebalo da ugase slobodno novinarstvo u RS i iskreno ne čudi me to što se oni ne pojavljuju jer bi morali da odgovaraju na jako zanimljiva pitanja, odnosno nezgodna po njih”, kaže novinar Nikola Morača.

Takođe, odredbe zakona su nejasne, jer ne sadrže ono što se zove biće krivičnog djela. kaže advokat Nikolić. Mora se znati šta je radnja krivičnog djela, a šta posljedica, a to se ovdje ne zna, tako da usvajjanjem ovakvog teksta zakona u veliku nepriliku dolaze i tužioci i sudije i advokati koji moraju da brane nešto što nije opipljivo i nešto što ne postoji u pravnoj normi, kaže Nikolić.

“Mislim da je namjerno ostavljeno da bude nejasno upravo kako bi se nakon usvajanja tih izmjena uhvatio jedan ili dva novinara, procesuriali bi ih, oduzeli telefone, računare, ukratko sredstva za rad i na taj način pustila slika ostalim novinarima kako će proći ukoliko ne budu igrali onako kako neko svira. Mi svi znamo sa čije strane dolaze ove izmjene i ko ih je ustvari predložio, odnosno čiji tviter nalog”, kaže Morača.

“Takvi zakoni ne postoje ni u Africi, možda postoje u Sjevernoj Koreji, možda u Bjelorusiji nisam siguran, ali u Evropi ne postoji ništa ni približno”, kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS.

Prema poslednjim informacijama koje imamo izmjene ovog zakona će biti usvojene s tim da će se ići sa blažim novčanim kaznama, što nije dobro, jer je nerpihvatljivo da uvreda i kleveta budu definisane kao krivično djelo, kaže Morača.

“Ja svaki dan sebe preispitujem šta dalje, da li nastaviti pisati ili jednstavno prestati sa pisanjem i otići u  Njemačku  voziti kamion ili autobus”, kaže Morača.

Morača je podsjetio na proteste koji je organizovao dio novinara, kao i na posjetu grupe novinara , evropskim instituicijama u Briselu, Strazburu, Beču.

“Pošto je BiH dobila kandidatski status prošle godine naravno da je bilo logično da upoznamo i te ljude sa onim šta se namjerava uvesti u RS. Oni su nam govorili pa dobro gdje je narod, zašto nisu na ulicama? Mi smo rekli naš narod je kod vas, preselio se sa porodicama. Razočaran sam tom apatijom koja vlada. Znam da se narod osjeća prevareno i svaki put nakon izbora imamo par papaka koji pobjegnu iz redova opozcije u redove pozicije, ali ne mogu da vjerujem da ne vide da su ove izmjene zakona i protiv njih”, kaže Morača.

“Veoma je važno da građani shvate da je sloboda ključna stvar za svaki narod, sloboda medija, sloboda govora, sloboda mišljenja. Dakle, ne moramo se slagati, ali ljudsko biće želi da ima slobodu da nešto kaže i da zbog toga ne bude kažnjen”, kaže Todorović.

Novinari su poslednji bastion slobodne riječi u RS i ako nas ugase dalje im je otvoren put da rade šta žele, upozorava Morača.

(BN) Foto: BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

24.06.2023 20:48

IMA I PUTIN TAKAV ZAKON,A DANAS IMA I VAGNER NA CELU SA PRIGOZINOM.

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2023 21:27

Bas tako svemu se stane na rep.nicija nije do zore svijetlila

Name

Vrljika

24.06.2023 21:28

Bice ako bogda svasta i treba da bude.

Name

da ali

24.06.2023 21:39

Ne vredi samo kukati,nego izvedite narod na ulice ismjenite tu bandu,taj rezim i osloboditi se tih lanaca kojima vas je rezim povezao,i sad ce vam iusta zavezati a vi sutite.

ODGOVORITE
Name

realnost

24.06.2023 21:46

Burle ostaje Burlo, sa ili bez zakona.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

24.06.2023 22:11

Ovo je dolijevanje ulja na vatru i mnogi bi se mogli opeći,nije ovaj narod toliko lud da pusti da ga mafija drži na uzici,kao kera

ODGOVORITE
Name

Milan

25.06.2023 10:08

Jedni te isti prigovaraju jer se oni bave klevetanjem pa se prepali što to više neće proći nekažnjeno!

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

25.06.2023 14:26

Ma kakva sloboda, i kakva demokratija!?? Toga već odavno nema u RS, a usvajanjem ovog zakona o kriminalizaciji klevete i uvrede, samo ćemo dobiti potvrdu činjenice da živimo u diktaturi Staljinističkoga tipa, gdje je jedan čovjek, poput Staljina svojevremeno u Rusiji, ili Čaušeskua u Rumuniji, gospodar života i smrti u RS!!

ODGOVORITE
Name

Istina

25.06.2023 15:10

Goveda na vlasti će ako Bog da sreće uskoro da popune zatvorske kapacitete! Ima mjesta i za dofiga i za smrdulju Goricu, i za Smrdljivka Igora, i za sve njihove dupelizce!

ODGOVORITE