Izgradnja HE "Dabar" još jedan kriminalni posao vlasti

Polaganjem kamana temeljca ozvaničan je početak glavnih radova na izgrdanji HE "Dabar", projeketu koji se najavljuje više od deset godina od strane predstvanika vlasti Republike Srpske. "Jasno je da je izgradnja HE `Dabar` jedna u nizu kriminalnih poslova kojima je od države opljačako i izvučeno desetine miliona maraka", tvrdi Vukanović.

Republika Srpska 24.06.2023 | 20:00
Izgradnja HE "Dabar" još jedan kriminalni posao vlasti

Iako je početak izgrdanje HE "Dabar" najavljen prije više od deset godina predstvanici vlasti Republike Srpske nisu krili oduševljenje što je tek sada položen kamen temeljac, a posebno što će radove izvoditi kineska grupacija Gedžouba, sa kojom je sklopljen ugovor vrijedan oko 222 miliona maraka.

Inače, mediji su nedavno objavili kako su Autoceste Federacije BiH potvrdile da je ova kineska kompanija diskvalifikovana iz izbora za izvođača radova na tunelu Prenj, zbog, kako su naveli, dostavljanja lažne dokumentacije i pokušaja prevare.

Novinari su postavili pitanje direktoru ove grupacije Liu Hualiangu da se izjasni o tim tvrdnjama, međutim domaćini iz Elektroprivrede nisu mu dopustili da da odgovor. 

Treba istaći da se u nastavak gradnje HE "Dabar" ide se preko kineskog kredita od 189 miliona evra na 20 godina sa grejs periodom od 4 g. i kamatnom stopom od 2,2 %, a da je Elektroprivreda putem HE na Trebišnjici i HE Dabar uplatila zaključno sa 05.02.2023. 92 miliona i 800. 000 maraka kako bi se aktivirao kreditni aranžman sa Exim bankom.

Garancije za ovaj kredit je dala Vlada Republike Srpske, ali i dalje ostaje misterija šta se podrazumjeva pod tim garancijama.

Kako navode u opozciji vlast u Srpkoj HE "Dabar" najavljuje već 12 godina, a umjesto da je 2017. kada je to bilo obećano bude na mreži tek sada se postavlja kamen temeljac.

Uporedo sa pomjeranjem rokova, kaže narodni poslanik iz Trebinja Nebojša Vukanović, rasla je i sama cijena izgradnje, pa se sa početnih 180 miliona evra stiglo do tri puta veće sume, što je kako tvrdi Vukanović, jasan pokazetelj kriminalnih radnji.   

"Jasno je da je izgradnja HE `Dabar` jedan u nizu kriminalnih poslova kojima je od države opljačako i izvučeno desetine miliona maraka. Od početka sve se radi na kriminalan način, sklapaju se štetni ugovorti, izvlači se javni novac, RS se zadužuje, a najtužnije je što ne znamo pod kojim uslovima smo uzeli novi kredit i kako je moguće da smo ovdje u Hercegovini naparavili najveću akumulacju, a danas ne znamo napraviti akumulaciju i centralu već nam dolaze Kinezi da grade. To je pokazetelj koliko je u Hercegovini razorena građevinska operativa, koliko namamo ozbiljnih firmi već samo nekoliko dvosrskih koje su pod kontrolom režima, ali ne mogu da rade ovako velike projekte. Bilo bi dobro da vlast polži račun koliko su uložili novca i gdje je završio."

Zanimljivo je da svečanom polaganju kamena temeljca u mjestu Vrijeka u opštini Bileća nije prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prije više od deset godina počeo sa najavama izgradnje HE "Dabar" i  prlikom svake posjete Hercegovini govorio upravo o tom projektu. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

24.06.2023 20:14

STA SU KINEZI EADILI NA PROSLAVI 30 GODINA OD ISNIVANJA SOCIJALISTICKE PARTIJE REPUBLIKE SROSKE,KOJU ULOGU IMAJU U POLITICI OETRA DJOKICA,A OVI UZ VLADE KAD ODU SA POLITICKE SCENE,REOUBLIKA SRPSJA BICE VISE DUZNA OD SVOJE IMOVINE.IVDE 200 ,ONDE 100,ONDE PAR PUTA PO 30 MILIONA,PA ZA PUTEVE PO 180,I SVE SA NEKIM GREJS PERIODOM I VISOKIM KAMATAMA,DOTLE VISKOVIC NECE ZNATI NI DA JE ZADUZIVAO OVAJ NARID NEKONTROLISANO

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

24.06.2023 20:33

Sramota da ne učestvuje načelnik opštine Bileća u polaganju kamena temeljca ,a učestvuju neki koji ne vidim zbog čega baš oni.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

24.06.2023 20:57

Ova vlast nikada nije ništa napravila,a da to nije bilo na štetu naroda.Ovo Kinezi prave sebi,a ne republici srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

24.06.2023 20:59

Ovaj sve luďi

ODGOVORITE
Name

Bileća

24.06.2023 21:10

Gde god su Londonski đak Đokica i Luka Petrović od toga nema ništa...

ODGOVORITE
Name

Simo

24.06.2023 22:23

Imaju njih dvojica lične koristi. Šta mislite koliko para ima svaki od njih dvojice, jer kradu i ugrađuju se godinama. Izjasnite se, u milionima evra. Dok borci VRS rove po kontejnerima

Name

seprtlja

24.06.2023 21:21

Kako se Nejaki i lopata slazu, slika i prilika

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2023 10:09

Ti si budak!

Name

Interesantno,

24.06.2023 22:33

Tvoj član Vučinić se pita otkud Žunić zna šta je on dogovarao sa OEBS-om, e sad mene interesuje otkud Vukanović zna šta je dogovoreno sa Kinezima, Žunić dokaza da je u pravu, ajd neka sad Vukanović to isto uradi sa Kinezima.

ODGOVORITE
Name

Petar

24.06.2023 23:27

Nisu to bile nikakve početne pare već prva faza radova, i to je posle termoelektrane Stanari najbolji energetski projekat u cijeloj BiH za kojim žude mnoge države, ako se ti u to uopšte razumiješ da bi to mogao shvatiti jer ti se razumiješ u to kao po onoj narodnoj "mene gleda vidi Smederevo".

ODGOVORITE
Name

Lav

24.06.2023 23:53

Drzava grmalja pravi krkana ja stace drugo raditi nego iznositi novac a nece im trebati i stankovic je mislio da ce orlova vjeka pa nestade

ODGOVORITE
Name

Mirkan

25.06.2023 09:20

Samo nastavite,put do samouništenja je trasiran. Bojim se da kao narod,kada pogledamo šta nam se sve dešava,pogotovo zadnjih godina,bolje nismo ni zaslužili. Ove fukare od funkcionera su mi sve zgadile,pa i samu Republiku Srpsku za koje sam dao svoje najbolje godine.

ODGOVORITE