Vlada Srpske samo diže kredite i zadužuje narod (VIDEO)

Кada se kredit koji Vlada Republike Srpske namjerava podići kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj otplati ministarka finansija Zora Vidović će imati 101 godinu, kazao je Vukota Govedarica, šef Кluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Republika Srpska 16.06.2023 | 13:37
Vlada Srpske samo diže kredite i zadužuje narod (VIDEO)

On tvrdi da odluka o prihvatanju ovog zaduženja nije u skladu sa zakonom, jer Vlada nije navela kolika je marža ove banke niti koliki je maksimalan iznos zaduženja.

Govedarica napominje da će ukoliko neko zbog toga da apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske ova odluka biti oborena.

„Zakonu o dugu i garancijama Republike Srpske je jasan po ovom pitanju i kaže da maksimalna kamatna stopa i troškovi zaduženja moraju biti  navedeni, a umesto toga u ovoj odluci imamo neke fantomske kamatne stope i marže“, istakao je Govedarica.

Prema njegovim riječima ova vlast pokušava na sve načine da diže kredite i zadužuje Republiku Srpsku.

Zbog toga su, podsjeća on, za devet godina šest puta mijenjali Zakon o zaduženju dugu i garancijama prilagođavajući ga svojim potrebama, a kako kaže Govedarica, sve se svodi na uzimanje kredita čija se sredstva preusmjeravaju u javnu potrošnju. 

„Sve do 2012. godine Srpska se mogla zaduživati na potpuno drugačiji način jer je maksimum otplate kredita bio definisan u skladu sa izvornim prihodima koje ostvari. Zakonom je jasno bilo navedeno da u tekućoj godini možete otplatiti duga maksimalno osamnaest posto od izvornih prihoda budžeta i to se poštovalo.

Po tom zakonu ove godine bi smo mogli da otplatimo maksimalno 450 miliona КM, međutim Srpska samo ove godine mora da vrati 923 miliona КM glavnice duga i da izdvoji 226 miliona КM za kamate, što ukupno iznosi milijardu i 149 miliona КM“, precizirao je Govedarica.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Kosta

16.06.2023 13:49

Nemoj tako Vukota fabrike se otvaraju na svakom ćošku. Bolji smo od svih u regionu 10 puta. Mi smo najbolji a i populacija nam se udvostručila u proteklih 16 godina. Korupciju i kriminal smo iskorjenili. Nadasve smo najbolji stabilniji i od Njemačke inflacija nas nije ni pogodila, gorivo nam je skoro besplatno. Najbolje puteve u evropi imamo. Teka kad bude otvoren aerodrom Trebinje, mislim stvarno Švedska ce za nas smjesna biti. Indiju necu pominjati sa 1.5 milijarde stanovnika. Mi smo za njih velesila. Stvarno Vukota kako ne vidiš te pozitivne stvari

ODGOVORITE
Name

Ilija cvorovic

16.06.2023 15:31

Istina je.Samo u Banjaluci je unazad 2-3 godine otvoreno desetak Fabrika.Namjerno je slovo F napisano velikim,nije greska...

Name

Re

16.06.2023 18:16

Nemoj tako. Ima Skandinavci i Njemci da dolaze i traze azil ovde...

Name

U2-H4

16.06.2023 13:58

Opozicijo, hapsite glavnog kriminalnog aktera, Burleta!

ODGOVORITE
Name

BOSANAC I

16.06.2023 14:28

Nista drugo I ne znaju sem da kredite dizu I sve vise narod u duznicko ropstvo guraju

ODGOVORITE
Name

Koroslav

16.06.2023 14:40

Kolumbova otkrića.

ODGOVORITE
Name

CICO

16.06.2023 14:46

Pa odrekni se dobrovoljno POLA SVOJE PLATE za Primjer Drugima

ODGOVORITE
Name

Alo

16.06.2023 14:48

gospodine ti primas platu od tih zaduzenja.Vama politicarima je politika pomutila razum.

ODGOVORITE
Name

Pa jasno

16.06.2023 14:57

Odrzavaju vlast zaduživanjem bez trunke odgovornosti. Žive na kredu sto kaže narod. A i gradjani to isto rade i samo banke profitiraju dok ide. Ali Baja i svita oko njega ćute jer ni oni ne znaju kako izaći iz ovog vrzinog kola. Sve go podanik vodji i niko ne smije pisnuti ni jedne jer strah od vodje je ogroman. Vodja isto ne zna izlaz već maskira sve luksuzom da održi rejting državnika koga svakako osim bih niko ne vidi.

ODGOVORITE
Name

Burle

16.06.2023 15:07

Pa oni su dobili zadatak od svojih vanjskih nalogodavaca koji su ih doveli na vlast i drze ih jos da sve uniste da sto vise zaduze. Tako stranci upravljaju sa marionetskim diktatorima, i kada sve obesmisle i ovde ostane jad i bijeda oni dodju na gotovo. Kod Srba je uvijek bilo izdajnika i olosa. Nego meni nije jasno da narod to gleda i ne mrda. To kao da te vodi na klanje i ti znas da je gotovo, pa ucini nesto jer si svakako gotov. Ovo ako jos potraje ovde mozes ugasiti svjetlo. Pa vidite da zagadjuju u Gacku, u Bileci otvaraju masovno rudnike., iz rijeka sljunak, mini centrale. To je sve svjesno i naruceno. Samo velika buna naroda moze ovo zaistaviti. Oni se jedino boje naroda. Neka nam je bog na pomoci

ODGOVORITE
Name

Bigben

16.06.2023 15:24

Ne brini. Vracat ce i djeca svih lopova koji su se nakrali. Nece biti srpske drzave dalje od Bijeljine i Zvornika. A Brcko je i postavljeno kao distrikt da se Srbi rastave. Kad nije Srbije mogla sacuvat Kosovo nece pogotov Banja Luku. A tek valja vracat Bugarima i Madjarima. Pa kradite djeco moja, lomite granu na kojoj sjedite. A preko Brckog nema proci.. Tu negdje do Žabara ce moci neki Arkan ..Sve je to isti sljam samo drugo pakovanje sds srpski radikali i snsd. Eh radikali su bas radikalno sve pokrali, pomsli. Onda je snsd-u ostalo samo da krade od kredita od MMF i ostalih. I sto Zapad ulaze kod vlade rs.. Slobodan Milosevic je dobro syebao srpski narod, svaka mu cast.. To je za istoriju. Ali ne, istorija ce pisati o njemu kao junaku. Moraju Srbi imat junaka nekog.

ODGOVORITE
Name

Dragolo

16.06.2023 15:29

Isto to rade i mafijaši u lokalnim zajednicama, evo Ugljeviku Vasilije Perić samo diže kredite i ako Ugljevik ima najveći budžet bitangi nije dovoljno

ODGOVORITE
Name

Sneki

16.06.2023 15:38

Stalno opozicija kuka da je RS bankrotirala. Tako dvadeset godina. Prija par dana počela je kuknjava da Vlada RS nece imati para da vrati kredit. Sada kada je novac obezbedjen, počinje neka druga Prica. Predsjednik Dodik je juče dogovorio sa predstavnicima Boračke da ce od septembra svi borci bez obzira na godine starosti, imati svakog mjeseca borački dodatak! Sa povećanjem! Sada sledi dogovor sa poljoprivrednicima. Kao što vidite, nije sve tako crno.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

16.06.2023 15:43

Drugo i ne znaju,samo rasipaju,a narod vraća,šta su uradili dobro za sve ove godine

ODGOVORITE
Name

Bisa

16.06.2023 15:46

Norvezani daju Tuzli balegu za ugalj. Bio masu za koks . I najlvalitetniji ugalj. A onda krecu placeni medjunarodni aktivisti da kukaju kako je termoelektrana na ugalj neprihvatljiva u Tuzli. Zato ce biti dobar Norvrskoj. Bolje nabavit filtere nego davat ugalj za balegu. Ali mora se. Mora.

ODGOVORITE
Name

Crni

16.06.2023 15:49

Vi političari i dobijate plate iz tih kredita ne gledajući na ostali narod koji jedva preživljavaju,odrecite se polovinu svojih plata od vrha do lokalnih zajednica i biti ćete manje zaduženi,da buduće generacije ne budu u dugovanju.

ODGOVORITE
Name

Sporedni baja

16.06.2023 16:17

Nemoj tako pricati o nasem Dodi....

ODGOVORITE
Name

Kilo

16.06.2023 16:19

Narod voli lopove,jer je i narod lopovski. Sve bi dao da dodje u poziciju da krade i on...

ODGOVORITE
Name

RE KOSTA

16.06.2023 17:42

U PRAVU SI 100 %. BRAVO ZA VUKOTU. ZAISTA, ŠTA URADI SNSD OD RS. NEKO ZNA REĆI. NAROD ĆUTI. PA NAROD JE BORI NA SVE NAČINE DA PREŽIVI. SVI SMO PREZADUŽENI. POZNATO JE DA JE NAROD SIROMAŠAN I NEZADOVOLJAN. KO MOŽE STATI OVOJ BAGRI SNSD NA PUT.

ODGOVORITE
Name

Milos

16.06.2023 19:22

Vukota dizite opoziciju, revolucija jedini spas za narod

Name

#

16.06.2023 21:15

Kao da su išta drugo i radili od tih kredita su sebi dobro napunili džepove a (malo) građani trčali na izbore i mitinge da podrže kabadahije i one koji ih pljačkaju

ODGOVORITE
Name

xxxx

20.06.2023 09:00

Vlada Srpske je uvijek bila i ostala uz svoj Srpski narod,i ona će kad god nestane para ona će se zadužiti dok sve što je Srpsko ne bude nekog drugog

ODGOVORITE