Otvorena “Višegradska staza” posvećena Ivi Andriću

U Domu kulture u Višegradu svečanom akademijom otvorena je 46. po redu „Višegradska staza“, manifestacija u čast nobelovca Ive Andrića.

Republika Srpska 10.06.2023 | 13:36
Otvorena “Višegradska staza” posvećena Ivi Andriću

Višegrad se može nazvati rodnim mjestom Andrićeve književne imaginacije jer je pored Mehmed-pašine građevine, Ćuprije na Drini stekao prve predstave o istoriji, ljepoti i trajanju, rekao je u Besjedi o Andriću univerzitetski profesor Predrag Petrović na svečanoj akademiji na „Višegradskoj stazi“.

“Suočavajući se sa neminovnošću zla, pretnji i iskušenja  mudrost Andrićevog pripovijedanja  pronalazi i upućuje na hrabrost i dostojanstvo  u podnošenju istorijskih  i društvenih nedaća, u čuvanju individualnih  i nacionalnih ubjeđenja kao i afirmaciji onih graditeljskih pregnuća  umnih i duševnih ljudi zbog kojih je zemlja ljepša i naši životi lakši i bolji",  dodao je Petrović.

Tvrda i uboga Višegradska staza, kojoj se Andrić i mislima i književnim djelom ali i fizički vraćao do kraja života, trasirala je njegovo bitisanje i koračanje literarnim bogazama krčeći mu pravac do trona svjetskog a našeg knjiiževnika, rečeno je na akademiji njemu u čast. 

Stazu je otvorila u ime Ministarstva prosvjete i kuture Milica Kotur istakavši da je ovo jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj.

Jedan od organizatora Staze je  i SPKD „Prosvjeta“ 

Član SKPD „Prosvjeta“ iz Banja Luke Milenko Jevđević je na akademiji uručio nagrade za najljepši krasnopis  učenicama Srednje škole „Ivo Andrić“ Emiliji Šupić i Anđeli Poljčić kao i profesorici Dijani Inđić Milošević koje su učestvovale na konkursu  „Moja olovka piše ćirilicom“

Poštovaocima Andrićevog književnog opusa prestavili su se i glumci Tihomir Stanić i Vesna Stanković , učenice Mirna Karabatak  i Božana Mirković kao i muzičkii bend „One tri“. 

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar