Mora odmah doći do deeskalacije na Kosovu i Metohiji

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da okretanje leđa sporazumu znači okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.

Srbija 07.06.2023 | 11:49
Mora odmah doći do deeskalacije na Kosovu i Metohiji

On se sinoć, zajedno sa Miroslavom Lajčakom sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prethodnog dana je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine boravio u Prištini.

Na početku obraćanja, Eskobar je rekao da nije u poseti regionu samo zbog krize na severu KiM, već i zbog brojnih pitanja i saradnje koje SAD imaju sa regionom.

On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine u nadležnosti EU i da SAD to poštuju.

Potrebno je odmah da se deeskalira situacija, rekao je i dodao da se nada da će biti novih lokalnih izbora na KiM, kao i da mu je predsednik Srbije rekao da će iskoristiti svoj uticaj da ubedi Srbe da učestvuju na ponovljenim izborima.

Zatim je istakao da je u razgovoru sa predsednikom Vučićem jasno naznačio da okretanje leđa sporazumu znači okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.

''Prvenstveno moramo odmah smiriti tenzije, a to znači da se nadamo da će gradonačelnici neće pokušati da koriste te zgrade opština i da će se kosovska policija povući iz zgrada, ali i da srpski demonstranti napuste te lokacije. A ako bude novih izbora, i kada dodje do novih izbora, Srbi bi trebalo da na njima učestvuju bez ikakvih preduslova'', rekao je Eskobar.

On je istakao da je predsednik Vučić rekao da će učini sve da iskoristi svoj uticaj da Srbi ponovo učestvuju na izborima na severu KiM.

Eskobar je naveo da očekuje da dijalog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i vlade u Prištini bude nastavljen i nakon što on ode iz Beograda.

''Nadam se da će oni prepoznati da ima jedna posledica, koju sam naznačio, a to je da, kao što sam rekao, okretanje ledja evopskom predlogu znači okretanje ledja EU, a tu je i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Mi, kao njihovi prijatelji, ohrabrujemo ih da se usklade sa nama i da se dodje do regionalne stabilnosti'', rekao je Eskobar.

Dodao je da ''ako Priština ne želi partnerstvo, da će se onda udaljiti od saveza sa NATO-om, što je samo po sebi velika posledica''.

"Ne treba čekati kraj jula"

Prema njegovim rečima, formiranje Zajednice srpskih opština je pravni zahtev za prištinsku vladu, i dodao da novi izbori na severu KiM ne treba da čekaju kraj jula.

"Dakle, pričam o činjenicama. To je u Briselskom sporazumu, u zaključčima Evropskog saveta, u okviru Ohridskog dogovora. To nije sporazum izmedju Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi u proces evroatlantskih integracija, mora to da ispuni. Pitanje je da li će se ostvariti sada ili u okviru neke buduće vlade", istakao je Eskobar.

On je istakao da je Ohridski dogovor "sveobuhvatan" za normalizaciju odnosa izmedju Beograda i Prištine.

"Tu se jasno navode odgovornosti obe strane. Može se uraditi sve brzo, uključujući i formiranje ZSO. Možemo imati sve, većinu elemenata", poručio je on.

Eskobar je naglasio da, po pitanju novih izbora na severu KiM, "ne želi da čeka do kraja jula, ali da je to plan koji se trenutno razvija".

"Dakle, smatram da je najveći izazov za Srbiju da ubedi Srbe na KiM da se vrate u institucije. To je nešto gde smo uskladjeni sa Srbijom. Moramo da se postaramo da Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, budu dobrodošli", napomenuo je Eskobar.

Eskobar nije želeo da priča o krajnjim rokovima koje SAD i EU traže od Prištine.

"Nisam Kurtiju dao nikakav krajnji rok, ono što sam tražio u Prištini, to je - pitao sam koji su naredni koraci. Miroslav Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posete moramo da podnesemo izveštaje. Bela kuća od mene traži da u petak dam najnovije informacije o tome šta se dešava, a i on (Lajčak) mora da izvesti Žozepa Borelja šta se dešava. Ali, to je naredni korak za mene, nije krajnji rok. Na osnovu narednog izveštaja, donećemo neke odluke o budućnosti, ali nije nikakav krajnji rok ni za koga", naveo je Eskobar.

Na kraju, Eskobar je rekao da su SAD posvećene da "pomognu Srbiji i Kosovu na način koji odgovara svima" i da to ide ka regionalnom planu koji ide u korist svima koji žive na Zapadnom Balkanu.

"Ne smemo da zaboravimo da Balkan može da bude najbrže rastući deo Evrope, najdinamičniji deo Evrope, koji pruža doprinos regionalnoj bezbednosti", zaključio je Eskobar.

(Tanjug) Foto: Kosovoonline
 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

A

07.06.2023 13:27

I sam zna da ne mora.

ODGOVORITE
Name

nije nego

07.06.2023 13:32

Šta se čeka,odmah reko sam ne sutra odmah,jer mi smo zabrinuti.

ODGOVORITE
Name

Haj, haj

07.06.2023 14:20

Muka nam je od pregovora , formirajte Zso vratite nacelnike i sluzbenike i policiju , skole na maternjjom jeziku, sloboda vjere, kulture ,eto rijesen problem

ODGOVORITE
Name

Debelokožac

07.06.2023 16:57

Pa ko ih je otjerao, taj neka ih vraca.

Name

anna

07.06.2023 15:53

Kako da ne! I sam znas da do toga nece doci. Bas briga kurtija a i vucica! Zao mi naroda dole, koji trpi zbog vas umisljenih i pokvarenih politicara!

ODGOVORITE