Crkva kod Oštre Luke prepuštena zubu vremena

U podgrmečkom selu Marini nadomak Oštre Luke nalazi se pravoslavna crkva stara više od 130 godina i nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

Republika Srpska 07.06.2023 | 10:38
Crkva kod Oštre Luke prepuštena zubu vremena

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice nalazi se na lokalitetu Šarčevića brdo na teritoriji opštine Oštra Luka, a u blizini teritorija grada Prijedora i opština Sanski Most i Novi Grad, dok u administrativnoj podjeli Srpske pravoslavne crkve pripada crkvenoj opštini Marini hadrovačke parohije u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

U neposrednoj blizini crkve nema kuća, stoji sama i prkosi svim vremenima.

Danas, nakon više od jednog vijeka postojanja, u nju umjesto nekadašnjih brojnih vjernika, svraćaju divlje životinje, a jedini glas koji se može čuti je cvrkut ptica.

Informacije kažu da je sagrađena davne 1888. godine i preživjela je dva svjetska rata i nekoliko država.

Samo nekolicina mještana od nje nije digla ruke.

Redovno organizuju radne akcije kako bi barem trnje i nisko rastinje očistili i ostavili crkvu da mirno “diše” .

Jedan od mještana je i Mladen Marin koji sa svojom porodicom i nekolicinom komšija svake prilike očisti nisko rastinje i pokosi travu u  crkvenom dvorištu.

Ranije su iz crkvene opština Marini rekli da ulažu sve napore i svu snagu kako bi staru i dotrajalu crkvu “oživjeli” u manastir, ali bez pomoći Vlade Republike Srpske, Eparhije bihaćko-petrovačke i lokalne zajednice to je teško.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Marinima kod Oštre Luke sagrađena je od gline, pljeve, pruća i drveta.

Inicijativa za zaštitu takozvane “crkve šepernjače”, jedinstvene u Republici Srpskoj po svojoj građi, pokrenuta je prije nekoliko godina i najprije je rezultirala prethodnom zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

-U arhivskim izvorima, naročito stručnoj literaturi, crkva u Marinima se ne pominje, tako da ne postoji pouzdan podatak o vremenu izgradnje. Na osnovu kazivanja mještana i graditeljskih karakteristika može se pretpostaviti da je crkva sagrađena u 19. vijeku – navodi se u rješenju Zavoda od 1. decembra 2016. godine.

Opština Oštra Luka dala je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pozitivno mišljenje i saglasnost na vođenje procedure proglašenja ove crkve nacionalnim spomenikom i dostavila neophodnu dokumentaciju iz svoje nadležnosti.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici održanoj 21. marta 2017. godine proglasila je Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Marinima kod Oštre Luke nacionalnim spomenikom.

Međutim, ako je suditi prema njenom današnjem izgledu, ta odluka nije ništa doprinijela da ovaj objekat dočeka bolje dane.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

muho music

07.06.2023 11:07

nemoze dodik da uzme tal mala crkva , inače bi poceli radovi odma. Sto vas čovjek guli nemoguce

ODGOVORITE
Name

Miloš

07.06.2023 12:45

Zar ovo nije sramota?

Name

Коментатор

07.06.2023 11:15

Страшно и жалосно бити под нечијом заштитом а овак о пропадати од чега се само штити

ODGOVORITE
Name

Dejvid

07.06.2023 11:21

Ja bih rado dao besplatno crijep. Ali je podaleko od mene. Neznam dali se isplati prevoz i utovar. Ako hoce ko dobrovoljno da utovari i prevuce. I kako znati iskrenu adresu jer se moze i prevarant javit

ODGOVORITE
Name

Nenad-

07.06.2023 12:45

Taj Crijep odvezi pred Vladu,ako si blizu Vlade ili pred najblizu Crkvu,a onda ce oni odlucivati gdje ce dalje sa tim Crijepom.E moj Dejvid da vlast ili Crkvu interesuje taj objekat nebi ona dosla u ovakvo stanje.

Name

Bobi

07.06.2023 12:05

Sto drzavni nivo ... od dobrih para ne izdvoji... ipak je to nacionalni spomenik BiH? Brate sve se svede na akcije privatnika... sramota

ODGOVORITE
Name

Pa

07.06.2023 12:53

Pitaj cizmicu, ona se bori za Srbe

Name

Miroslav

07.06.2023 12:29

Ima li koga, ko bi pozvao u pomoc, da bi sacuvali nase? Otvorite racun, licnim doprinosima bi mogli skupiti srestva za obnovu. Samo mi mozemo sacuvati nase.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

07.06.2023 22:03

Moja štalica ,moja slobodica.

Name

EVO,NARODE VERUJUĆI

07.06.2023 13:19

KAKVE SU CRKVE BILE,GRAĐENE,DOK SU NAROD I POPOVI ISKRENO U BOGA VEROVALI!!!

ODGOVORITE
Name

Crkva

07.06.2023 21:17

Istinski vjerovati u nešto što nije opipljivo je idiotizam. Nije se narod džaba odselio odatle i ostavio crkvu. Vidjeli ljudi da nema vajde i da se molitve ne uslišuju. Vidjeli da Boga nema ma koliko u njega vjerovali pa otišli za novcem s kojim mogu kupiti sve što požele pa i ono za sta su tog boga molili...

Name

БОГА ИМА

08.06.2023 00:23

МИЛЕ ЈЕ БОГ

Name

Istina

07.06.2023 13:38

A gdje su crkvene pare?Gdje su lopuže od političara? Gdje su najveće patriote što zarađuju pare po inostranstvu? Kao narod smo dotakli dno!

ODGOVORITE
Name

More mrs

07.06.2023 15:50

Ne spominji nas koji smo otisli u inozemstvo otisli smo od ove i vlasti i od ove Crkve i od takvih koji bi nas i po Njemackoj pljackali.Ovi u inozemstvu postenu zaradjuju svoj euro i ne kostaju drzavu kao oni koji sjede dole nista ne rade i primaju platu kao glasaci, i podrzavaju ovu vlast.Daj boze da nas sto vise ode i da se nikada ne vrate,

Name

Snsd

07.06.2023 15:17

Zovite dodika da kumuje ovoj svetinji, inače on je svima kumovao u ovom zaduženom entitetu boljem dijelu bih.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

07.06.2023 18:29

Da ima naroda,bilo bi i crkve, Narod raseljen(na mrski zapad),crkve propadaju.

ODGOVORITE
Name

Pera

07.06.2023 18:39

Preživela tri rata ali ovu vlast TEŠKO!!

ODGOVORITE
Name

Крштен у њој

07.06.2023 21:41

Дакле... Црква је одлуком Одбора (мени познати људи, вријеме и мјесто) и свештеника изграђена на новој локацији у истом селу, за коју је од приватног лица купљено земљиште. И даље се назива црква Рођења Пресвете Богородице а на њој је и звоно са старе цркве. Све је урађено по канону и благослову Епархије којој припада. Уз нову цркву је скоро изграђена и припрата уз помоћ мјештана и донатора. Постоји и споменик палим борцима прошлог рата одмах поред ње. Није поштено правити вијест ако се изостављају чињенице и још увијек живи свједоци. Навести да су већином мјештани окренули леђа старој цркви је гнусна лаж и подвала. Толико за сада.

ODGOVORITE