Plata redovna, a sjednice NS RS postale rijetkost

Bez obzira da li imali deset ili nijedno zasjedanje u mjesecu kao što je to bio slučaj u maju, plate narodnim poslanicima liježu redovno. Profesionalni poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju platu do 3.500 konvertibilnih maraka, a poslanički paušal onih koji imaju i drugo zanimanje je oko 2 hiljade i 300 maraka.

Republika Srpska 31.05.2023 | 19:57
Plata redovna, a sjednice NS RS postale rijetkost

„Jednostavno je došlo vrijeme da se ili raspusti Narodna skupština ili da se ozbiljno radi“

Prve prozivke za nerad u najvišem zakonodavnom tijelu u Republici Srpskoj stigle su na adresu Nenada Stevandića iz Kluba Liste za pravdu i red. Ekspresno je nakon toga zakazana treća redovna sjednica Parlamenta Republike Srpske, ali u junu mjesecu, što znači da u maju nije bila nijedna.

„Imamo situaciju, kada smo i govorili na sjednicama, da se mnoge važne odluke i nadležnosti prebacuju sa Narodne skupštine na Vladu, tako da je ovo pokazatelj da je Vlada veoma važne odluke odlučila da donosi sama. Umjesto da se o tome odlučuje u Parlamentu i opet imamo taj momenat netransparentnosti“, kaže Mirna Savić - Banjac, poslanik PDP - a u NSRS.

Da je zapelo na relaciji Vlada – Narodna skupština, saglasni su i novinari koji godinama prate rad Parlamenta Republike Srpske.

„Narodna skupština Republike Srpske mora da prati tempo Vlade i predsjednik NSRS zakazauje sjednicu kada ima dovoljno materijala. Te materijale šalju ministarstva u vidu zakonskih, podzakonskih akata. Programom mislim da se debelo kasni u odnosu na ono što je bilo planirano da se uradi za ovu godinu“, poručuje Darko Momić.

Do sada su održane samo dvije redovne sjednice. Posebnih je bilo šest, koje su zakazivane uglavnom kada je u pitanju odbrana nacionalnog interesa, ili, kako kažu u opoziciji, interesa Milorada Dodika.

„Sjednice se održavaju isključivo i samo kad je to cilj Milorada Dodika, koji plasira neku temu, pa se plasira posebna sjednica. A toliko je tema o kojima treba razgovarati“, kaže Nebojša Vukanović.

U nevladinom sektoru su takođe primijetili efikasnost na djelu u Narodnoj skupštini RS samo kada to odgovara pojedincima ili određenoj političkoj grupaciji iz vladajuće koalicije.

„Republika Srpska treba recimo da unaprijedi reformske zakone. Sporno je to što ništa ne rade po pitanju reforme, a bili su vrlo efikasni kada je trebalo donijeti Zakon o kleveti“, kaže Srđan Traljić iz Transparensi Internešenela BiH. 

Predsjednik Parlamenta Srpske ne obazire se ni na primjedbe opozicije ni na mišljenje javnog mnjenja.

„Te primjedbe ne stoje. U skladu sa Planom rada, da li će sjednice biti u mjesec dva ili tri, ili po pet šest u nekoliko, to je potpuno nebitno. To je u pitanju samo politički marketing, prozivajući nas kako ništa ne radimo“, poručuje Nenad Stevandić.

Novinar Darko Momić kaže da pored Parlamenta BiH i Parlamenta Federacije BiH, nije teško biti najbolji. Što ne znači da uzore treba tražiti u njima.

„Možda je malo paradoskalno, ali i pored kašnjenja i činjenice da je održala samo dvije redovne sjednice u ovih pet mjeseci, Narodna skupština i dalje je najefiksaniji parlament u BiH", kaže Momić.

Bez obzira da li imali deset ili nijedno zasjedanje u mjesecu kao što je to bio slučaj u maju, plate narodnim poslanicima liježu redovno. Profesionalni poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju platu do 3.500 konvertibilnih maraka, a poslanički paušal onih koji imaju i drugo zanimanje je oko 2 hiljade i 300 maraka.

(BN) Foto:NSRS

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

+

31.05.2023 20:16

TAKO JE TO PRED PROPAST. SVI GRABE, A MALO SE RADI.

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2023 22:17

Tovi su hvala bogu odavno propali!

Name

Zna se

31.05.2023 22:40

Hoce pojedinci da se reklamiraju na skupstini pa zbog toga kritikuju.

Name

Bit ce sjednica..

01.06.2023 02:08

Kad se mile sjeti nove bajke

Name

Borac

01.06.2023 07:25

Tako je to kada papak vodi skupstinu.

Name

Gospodin Tocilo

31.05.2023 20:42

Nema bez cjelovite Bosne ništa, Milokrada u zatvor i ostale njegove poltrone i oduzeti im svu imovinu što su pokrali od naroda.

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2023 22:19

Žao nam je jer je Bosna prestala biti cjelovita potpisivanjem Dejtona!

Name

Sagitarius

01.06.2023 07:03

Za re, ponovo tvoja intelektualna gromada dolazi do izražaja!

Name

Dimitrije Mita Pantić

31.05.2023 20:44

Gledaj ovoga Stevandića i on sam ne zna đe je šu palj..

ODGOVORITE
Name

Mirko

01.06.2023 07:42

Pa to je vrhunski posao, plata troduplo veća od prosječne, mozak na pašu, došao ili ne što se kaže.. kao u školskim klupama, na predavanjima..

ODGOVORITE
Name

Wwww

02.06.2023 07:55

Svete poslanicke plate uzeti od neradnika i uplatiti osiguranje u fond da se narod moze ljijeciti.A nih raspustiti svakakosu postali gori od rijalitija.

Name

Varum

01.06.2023 07:46

A i čemu uopšte ta skupština..??!! Kad o svemu odlučuje i za sve se pita jedan čo'ek.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

01.06.2023 08:25

Realno, ovaj parlament ne treba ni da postoji kad jedan čovjek brine o svemu, uštedio bi silu para

ODGOVORITE
Name

Skupština

01.06.2023 08:32

Ma nek mlate pare , dok ovo malo naroda ne umre od gladi i nameta njihovih , neznam kome će biti onda potrebni ,,,

ODGOVORITE