Političko rješenje moguće kroz postojeći dijalog

- Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocenio je da su događaji na severu KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rešenje, kroz postojeći dijalog.

Srbija 31.05.2023 | 09:39
Političko rješenje moguće kroz postojeći dijalog
Lajčak je za DW, na pitanje koliki je ovo što se događa udarac naporima da se uspostavi mir između dve strane, rekao da su posle mnogo, mnogo meseci pregovora postignuta dva važna sporazuma - u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa, a zatim u martu u Ohridu i implementacioni aneks. 
 
"To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji se jasno bavi svim otvorenim pitanjima. Počeli smo da implementiramo taj dokument i onda je došlo ovo, što je sasvim nepotrebno, ali nažalost pravi veoma ozbiljne smetnje", naveo je Lajčak.
 
Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vreme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta. 
 
"Da nemamo dokument, razumeo bih da ljudi veruju da će ovakvim akcijama nešto uspeti. Ali, mi imamo sporazum, što nikada ranije nije bio slučaj, tako da bi zaista trebalo da se vratimo primeni tog sporazuma i normalizaciji", rekao je Lajčak.
 
Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih NATO snaga u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se reši samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog. 
 
Prema njegovim rečima, NATO je odigrao veoma važnu ulogu, pre svega u održavanju mira na terenu i u  trenutnoj uzavreloj situaciji, jedinice Kfora razdvajale su tzv. kosovsku policiju od Srba. 
 
"Dakle, jačanjem NATO jačaju i garancije da će biti sprečena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da reši - uz svo moje poštovanje prema NATO. Nije na NATO da ovo rešava, nama treba političko rešenje. I očigledno je da obe strane moraju da odrade svoj deo", naglasio je Lajčak.
 
Njegovo mišljenje je da je razloga za eskalaciju na severu KiM duboko nepoverenje između Srba i Albanaca.
 
Ukazao je da je na izborima u četiri opštine na severu KiM izlaznost bila 3,4 odsto i da novoizabrani gradonačelnici jesu ispunili zakonske kriterijume, ali da, kada govorimo o legitimnosti ili reprezentativnosti, postoji veliki znak pitanja. 
 
Na pitanje šta to što su Rusija i Kina podržale stav Srbije znači za odnose Srbije sa Evropskom unijom, Lajčak kaže da te izjave nemaju stvarni značaj za situaciju na terenu. 
 
"Situacija na terenu je da imamo dijalog koji vodi Evropska unija, koji je snažno podržan od svih 27 država-članica EU, a veoma snažno podržan i od Sjedinjenih Država. Obe strane su deo ovog dijaloga", rekao je Lajčak i ponovio da ono što je zaista potrebno jeste povratak za pregovarački sto.
 
(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Srbin

31.05.2023 09:51

Tesko onom kome ti pravis dijaloge vidi se iz prilozenog kad su bio u BiH sta si napravio?nista bolje ti je ostani kuci i nemoj vise nama dolaziti.💪🇷🇸🇷🇸💪🇷🇸🇷🇸💪

ODGOVORITE
Name

Koroslav

31.05.2023 11:19

Što bi trebali junače da naprave ? Jeli da vam titraju muda .Imate svoga Dodu pa mu titrajte i dalje kada vam je tako bajno . Što ste napravili ništa.Uvijek vam je drugi kriv.Trebalo je do sada i odavno da se sve te strane povuku ,pa da vidimo kada ste tako pametni kako bi riješili problem.

Name

Re;Srbin

31.05.2023 14:41

Da si u pravu nisi da ćemo imati sto smo imali NIKAD(mi Srbi) sto se prije dozovemo pameti bolje za nas ! Realnost je čudna stvar ALII ISTINITA!

Name

Semberac

31.05.2023 09:58

Sve dok je ovaj "mesetar" glavni tesko se nama na Balkanu!

ODGOVORITE
Name

Re;Semberac

31.05.2023 14:45

Slažem se sa tobom!ALI MI NEŠTO NIJE JASNO MI I ŠAKOM I KAPOM GRABIMO DA SE UHVATIMO MRSKOG NAM ZAPADA (a Rusije kad nam zatreba) UGLAVNOM “DA NAS ZAŠTITI”(da pokrije naša zlodjela i potvrdi našu LAŽ )

Name

Ilija

31.05.2023 10:06

Ti Lajčak samo mutiš vodu kao i tvoji šefovi.

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

31.05.2023 11:18

OVOM NI RIJEČ NETREBA VJEROVATI OVAJ KRIMINALAC JE JEDAN OD REŽISERA SVEGA OVOGA SA NJIM MOŽE PREGOVARATI POSLE SVEGA SAMO ONAJ KO JE NA ISTOJ STRANI SA NJIM.

Name

Re;Ilija

31.05.2023 14:51

Naj teze je javno priznati krivicu sebi pa to isto ponoviti pred drugima a kad se priznanje dogodi niti ima mutne vode niti nam treba !! Imati KARAKTER I LJUDSKOST JE NEKAD BILA VRLINA! ( nažalost to je izgleda sada mana!!)

Name

Berliouz

31.05.2023 13:54

Gdje god se ova nakaza pojavi tu tece krv neduznih ljudi. Operativac duboke drzave bez savjesti i casti. Neka gori u7 paklu sotona.

ODGOVORITE
Name

Tako je

31.05.2023 16:02

Njima nista ljudsko kao ni sam covjek nema i netaslutuje nikakavu vrijednost....

Name

Bato

31.05.2023 15:15

Kakav dinalog, postoji briselski spirazum.. Isli. Da ti prouzrokujes problene ne pridrzavas se medjunaridnog prava i sporazuma. Dosta te vise vidit cemo se kad Moravska zatrazi otcjeplhenje od Slovacke.

ODGOVORITE
Name

XOXO

31.05.2023 18:56

Najbolje bi bilo da se ti kao dokazani nesposoban nazovi političar sakrijes jer ništa nisi uradio samo si pokupio dnevnice koje iznose više od ŠIPTARSKOG proseka plate majmune zavedeni

ODGOVORITE
Name

Ma ja...

31.05.2023 22:22

Da je moguce i rijesilo bi se decenije su iza....

ODGOVORITE
Name

Nada

01.06.2023 07:24

Srbi su posvađani sa svima u regionu, ne pomaže tu ni 100 Lajčaka..

ODGOVORITE