Defile mladosti i ljepote prošao ulicama Nevesinja

Defile mladosti i ljepote prošao je ulicama Nevesinja. Maturanti su obišli Spomen sobu gdje su odali počast poginulim borcima Nevesinjske brigade.

Republika Srpska 26.05.2023 | 21:40
Defile mladosti i ljepote prošao ulicama Nevesinja

Srednjoškolski centar „Aleksa Šantić“ ispratio je još jednu generaciju maturanata. Srednje obrazovanje steklo je 118 učenika: 56 gimnazijalaca, 24 poslovno – pravna tehničara, 21 ekonomski tehničar i 17 mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje.

Defile mladosti i ljepote prošao je ulicama Nevesinja. Maturanti su obišli Spomen sobu gdje su odali počast poginulim borcima Nevesinjske brigade.

Poslije šetnje gradskim ulicama uslijedilo je slavlje u lokalnom restoranu gdje će maturanti uz pjesmu ispratiti po mnogima najljepše životno doba.

Ova po svemu jedinstvena revija ljepote i elegancije uvijek je posebna svečanost, kako za maturante, tako i za njihove najbliže, rodbinu i prijatelje. Nema sumnje da je ovo i jedinstvena prilika kada su centralni gradski trg  i Ulica Nevesinjskih ustanika prepuni građana koji su pozdravili ulazak još jedne generacije srednjoškolaca u svijet odraslih.

Ovaj lijepi, svečani povod u isto vrijeme je tužan. Iako sa Srednjoškolskog centra Alekse Šantića opominju stihovi: "Ostajte ovdje sunce tuđeg neba neće vas grijati k'o što ovo grije, gorki su tamo zalogaji hljeba gdje svoga nema i gdje brata nije.."

Matura je za većinu generacija oproštaj od rodnog Nevesinja. Iskusili su na svojoj koži ove stihove mnogi Nevesinjci i Nevesinjke. Kao i svaka prethodna generacija, tako će i ova krenuti u potragu za svojom srećom nekim dalekim stazama.

Neki na studije, drugi u potragu za zaposlenjem. Pokazalo se da je neznatan broj onih koji se vraćaju. I ne zato što ne žele. Mnogi bi se vratili, ali nemaju perspektivu za ostanak u Nevesinju ili na drugim mjestima širom Hercegovine.

I ko je za to kriv? Država? Društvo? Sistem? Narod? Svi pomalo, jer smo dozvolili da nam se 100 godina kasnije ostvare Šantićevi stihovi: "Pusto li ćeš ostat' Nevesinje ravno, rasadniče srpstva, kolijevko lava.

Pusto, jer se eto seli pleme slavno, a budućnost naša gdje je ona? Spava..." 

Maturantima želimo puno sreće i uspjeha gdje god krenu sa nadom da će se jednog dana vratiti na svoje rodno ognjište.

(BN/J.Ž.) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jeste

26.05.2023 22:07

Mladost je lijepa a povod slavlja takodje. Samo gdje će sada pitanje je? Mi na vlasti a i Opozicija ne radimo ništa osim kradje budžeta, bogaćenje i sveopšte oosrnuce. Nevesinje i sva mjesta u Hercegovini prazne se svaki dan po malo, ulice postaju puste, omladine sve manje. Nigdje fabrika nigdje pogona nigdje puteva sve orinulo i staro. Vlast ovim krajevima ništa ne daje i oni su slijepo crijeva RS. Zalosno, Zalosno, Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Parada

27.05.2023 08:00

Ponosa

ODGOVORITE