Grčka će dobiti privremenog premijera

Grčka predsjednica Katerina Sakeralopulu će danas imenovati privremenog premijera koji treba da predvodi vladu do ponovljenih izbora 25. juna, poslije glasanja prošlog vikenda u kome nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu.

Svijet 24.05.2023 | 13:49
Grčka će dobiti privremenog premijera

Zadatak će biti predat Joanisu Sarmasu, visokom pravosudnom zvaničniku koji je predsjednik Državnog savjeta, najvišeg upravnog suda u Grčkoj, prenosi Rojters.

Partija Nova demokratija aktuelnog premijera Kirijakosa Micotakisa pobijedila je prošle nedjelje sa 40,8 odsto glasova, ali nije uspjela da obezbijedi potpunu većinu da formira samostalno vladu.

Drugoplasirana je ljevičarska Siriza koja je dobila 20,1 odsto glasova,a socijalisti PASOK-Kinala predvođeni Nikosom Andrulakisom zauzeli su treće mjesto sa 11,46 odsto glasova.

Tri najjače stranke u zemlji odbile su ponuđeni mandat za formiranje vlade tražeći drugo glasanje 25. juna, a Micotakis je uvjeren da će na novom glasanju njegova partija obezbijediti potreban broj mandata u parlamentu sa 300 poslanika da sama formira vladu.

Prema ustavu Grčke, ako pregovori o koaliciji ne uspiju, predsjednik imenuje privremenog premijera koji će voditi zemlju do ponovljenog glasanja.

(Tanjug)  Foto:Profimedia

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

"Propao k'o Grcka"

25.05.2023 13:39

Dovoljno!

ODGOVORITE