Molitvom u hramu započeo Sveti Arhijerejski Sabor

- Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) započeo je danas svetom arhijerejskom liturgijom patrijarha Porfirija u hramu Svetog Save na Vračaru.

Srbija 14.05.2023 | 16:16
Molitvom u hramu započeo Sveti Arhijerejski Sabor
Patrijarh je poručio da su se sabrali i služili svetu liturgiju u sabornom hramu našeg naroda, onako, kako je vladika Ignjatije rekao, da bismo pokazali da je crkva sabor i zajednica.
 
"Svaki sabor dobija svoj smisao i svoju punoću samo kroz sabor koji jeste sveta liturgija na kojoj nismo samo sabrani mi ljudi, nego smo sabrani u Hristu i oko Hrista sa svim svetima i svi mi zajedno", rekao je Porfirije, navode iz Informativna sluzbe SPC-a.
 
Kako je poručio, običaj i predanje jeste da se episkopi crkve Hristove sabiraju da služe svetu liturgiju, ali istovremeno da razmišljaju o svim izazovima sa kojima se suočava i Crkva kao takva, ali i svaki pojedinac tamo gde se nalazi u svom vremenu i prostoru. 
 
"Mi danas živimo i u vremenu i u prostoru koji je, kako se to kaže, globalno selo, a to znači da ne postoji ništa što nas se ne tiče i ne postoji ništa što bilo gde da se dogodi neće doći i do nas. I u najudaljenijem mestu i najusamljenijoj tački zemljinog šara dopire sve ono što se naizgled nalazi daleko i što se ne tiče te tačke", rekao je patrijarh. 
 
Međutim, rekao je on, globalni svet je pokazao da smo i spolja, a mi znamo u suštini da smo svi međusobno povezani, kao i da sve što čini jedan tiče se čitave crkve, ali se tiče i čitavog ljudskog roda. 
 
Zbog toga, poručio je Porfirije, sabor se sabira. 
 
"Arhijereji su došli su iz čitavog sveta, iz svih krajeva gde ih je crkva odredila i dala blagoslov. Došli su sa svojim iskustvom, sa svojim uvidima, a sabrali smo se svi zajedno da, uz molitvu i verom u Hrista, pokušavajući najpre da razumemo šta je ono što se zbiva oko nas, ali i u nama", rekao je on.
 
Patrijarh je poručio da je potrebno da se sa verom i molitvom trudimo.  
 
"Trudićemo se da damo odgovore na izazove i na sva zbivanja, imajući uvek u svetu samo jedan i jedini cilj, a to je da svedočimo Hrista raspetog i vaskrslog i da naša reč bude uvek reč Hristova, reč Jevanđelja, koja će naravno negde zvučati na jedan način, negde na drugi, neko će na svoj način doživeti, a opet neko drugi na drugačiji način", poručio je Porfirije.
 
On je rekao da "neka Bog da da ovaj naš Sabor protekne u miru, u međusobnom razumevanju, u ljubavi".
 
Poručio je da opet neko izvrće ono što je reč crkve, da neretko kleveće i neretko menja teze.
 
"Nije Crkva samo 40 ili 50 episkopa nego je crkva narod Božji, a episkopi su na mestu i po obličju Hristovom da bi prinosili u ime svih žrtvu beskrvnu i da bi vršili tajnu Hristovu", rekao je Porfirije.
 
"Po proceduri određenoj poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog Arhijerejskog Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda", navodi pres služba SPC. 

(Tanjug) Foto; Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bezveze!

14.05.2023 18:47

21.vijek je, idioti! Od ovakvih stvari nema napretka ni sekunde!

ODGOVORITE
Name

RE Bezveze

14.05.2023 20:40

Nema napredke, ali zato IMA NAZADKA... A i za pranje para je skroz zgodno, nije džaba italijanska mafija u svim filmovima sobra sa lokalnim popom