Parada pobjede na Crvenom trgu u Moskvi

Vojna parada povodom 78. godišnjice Pobjede u Velikom otadžbinskom ratu tradicionalno će biti održana danas na Crvenom trgu u Moskvi.

Svijet 09.05.2023 | 08:15
Parada pobjede na Crvenom trgu u Moskvi

Na paradi će prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin , kao i lideri Bjelorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Jermenije i Kazahstana.

Po tradiciji, predsjednik Rusije će održati govor prije nego što paradni odredi prošetaju trgom.

Vojna parada na Crvenom trgu 9. maja uvek počinje dovođenjem počasne garde na trg uz zvuke pjesme „Sveti rat“, državne zastave Ruske Federacije i zastave pobjede – borbene zastave 150. Pješadijske Idritske divizije.

Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske, a domaćin parade je ministar odbrane.

Trgom će prodefilovati jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe bezbjednosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture.

Poznato je da će paradi, kao i prije godinu dana, prisustvovati jedinice uključene u rusku vojnu operaciju u Ukrajini, prenosi RIA novosti.

U koloni vojne tehnike, koja bi trebalo da prođe poslije pješačkog dijela, prodefilovaće oklopna vozila „Tigar“ i „Tajfun-U“, lanseri iz sistema PVO S-400 , oklopni transporteri BTR-82A, lanseri operativno-taktičkog raketnog sistema „Iskander-M“, mobilni kopneni raketni sistemi „Jars“ na osmoosovinskim traktorima, kao i novim oklopnim transporterima „bumerang“.

78. godišnjica pobjede u Velikom otadžbinskom ratu biće obilježena u svim ruskim regionima, javila je agencija TASS.

U sklopu parade biće organizovane svečane aktivnosti, praznični koncerti, filmske predstave, flešmobovi, izložbe, sportske aktivnosti i niz drugih manifestacija.

Alternativni programi biće uvedeni u regionima gdje će proslave biti u skraćenom formatu zbog bezbjednosnih razloga.

Ruski predsjednik uputio je uoči 9. maja čestitke povodom Dana pobjede liderima Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, narodima Gruzije i Moldavije.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

????

09.05.2023 07:17

Fašizam = Rusizam - u čemu je razlika??

ODGOVORITE
Name

Nobelovac i Kijeva

09.05.2023 16:12

Sta je to "rusizam", novi trend u knjizevnosti?

Name

Ilija

09.05.2023 07:31

Milorad vas je sve potopio sa prenosom Parade.

ODGOVORITE
Name

Ej

09.05.2023 10:59

Baš tako. Do ove godine iz Srbije i R Srpske 10 kanala bi direktno prenosili paradu u Moskvi a ove samo RTRS.

Name

jaaaaa

09.05.2023 07:51

Gdje su ovi naši na aplaudiranju i rukovanju s Putinom,prije su išli i bili u prvim redovima,sad podržali sankcije Rusiji i sakrili se u mišiju rupu,Dodik pred izbore samo ide Putinu ljubit skute,e srbende lako je tako glumit narodu.

ODGOVORITE
Name

Ovom će

09.05.2023 12:08

Ubrzo sahrana. On će sutra pasti sa balkona, 15 sprata. Pokoj mu duši.

ODGOVORITE