Trampu nakon optužnice skočila popularnost

Krivično gonjenje bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa prvobitno je podijelilo Amerikance, ali prema anketi objavljenoj u četvrtak, čini se da je povećalo njegove izglede za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024.

Svijet 07.04.2023 | 08:32
Trampu nakon optužnice skočila popularnost

Anketa Reutersa/Ipsosa je provedena u srijedu i četvrtak, nakon što su tužioci u New Yorku u utorak podigli optužnicu protiv Trumpa za 34 krivična djela falsifikovanja poslovne dokumentacije.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto Amerikanaca smatra da je ispravno da tužioci pokrenu prvi krivični postupak protiv bivšeg predsjednika.

No ovo otkriće naglašava političku podjelu u mnogim stvarima koje se vrte oko Trampa. Nekih 84 posto, onih koji su sebe opisali kao demokrate, reklo je da su optužbe opravdane, dok se samo 16 posto republikanaca složilo.

Otprilike 40 posto republikanaca reklo je da je zbog toga veća vjerovatnost da će glasati za Trampa 2024., dok je 12 posto reklo da je zbog toga manja vjerovatnost da će ga podržati. Drugih 38 posto reklo je da to nije imalo uticaja.

Tramp vodi u izboru za republikansku nominaciju s velikom razlikom, a 58 posto republikanaca kaže da je on njihov omiljeni kandidat. To je porast u odnosu na 48 posto u anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u ponedjeljak.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji nije ušao u trku, bio je drugi s 21 posto.

Dok su demokrati i republikanci duboko podijeljeni oko procesuiranja slučaja, istraživanje je pokazalo snažno uvjerenje da je Tramp dogovorio plaćanja porno zvijezdi Stormy Daniels i manekenki Karen McDougal kako bi ćutali o navodnim vanbračnim vezama.

Oko 73 posto Amerikanaca vjeruje da je tako, uključujući 55 posto republikanaca.

Međutim, 76 posto republikanaca smatra da neki u policiji rade na delegitimizaciji Trampa kroz politički motivisane istrage, u poređenju s 34 posto demokrata.

Otprilike 51 posto svih ispitanika, ali samo 18 posto republikanaca, reklo je da bi optužbe trebale diskvalifikovati Trampa da se ponovno kandiduje za predsjednika.

(Klix) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mitar

07.04.2023 07:18

Ocekivano . Obecao je da ce zaustaviti rat u Ukrajini divljanje cijena . Amerikancima vratiti kupovnu moc i zivotni standard . Sasvim dovoljno za pobjedu na izborima . Zasto bi obicni gradjani amerike placalo skupo gorivo i odvajali od usta da finansiraju tenkove za Zelenskog

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2023 09:12

Ajde Mitre bolje ti je idi koju zapjevaj,sta ti znas o Americi.

Name

Re

07.04.2023 07:28

Ovog kada vidim ,kao da vidim burlu za sve loše za nesretni narod u RS.

ODGOVORITE
Name

SVE U SVOJEM VIJEME

07.04.2023 08:46

Dobar pogodak isti nas Burle laze petlja stvara haos medju svojom krezubim birackim tijelom,, a usput i ukrade pretezno dolare varajuci porezne obaveznike USA, Nema sanse USA nije ko RS. on je gotov Ultimatum povlaci se ili zatvor.

Name

Demonstracije

07.04.2023 07:48

U SAD u medijskom mraku. Nije gradjanima do nuklearne retorike, ratova i inflacije

ODGOVORITE
Name

Vuk ,Usa

07.04.2023 08:34

Čuj glasati, kako glasati ako ga osude, ni jedan im kandidat ili predsjednik nije vidio političku budućnost ukoliko se pravosuđe nakačilo na njih.Ni nizerangirani političar,kongresmen, senator itd.Balkanske priče, jednostavno to tako ne funkcionise u ovoj državi.Anketa je nula bez preciznih pitanja ,recimo 38% kaže nece uticati na moj glas, ne kaže se za koga oni preferiraju sada itd.Sve insinuacije.Balkanika čista.Moje mišljenje nebitno,Amerika je ovo.

ODGOVORITE
Name

Oli

07.04.2023 09:17

Globalni fenomen...sto veći skandal veća popularnost.Osobama preko 60 treba zabraniti da se kandiduju za predsjednike...marš penzija?

Name

Mar.

07.04.2023 10:04

a sta je to amerika....genocidna tvorevina...vratite indijancima oteto pa da vidimo sta ce ostati...zlocin ne zastarijeva...

Name

AD

07.04.2023 09:08

O cemu pricate? Njega su Republikanci i ranije podrzavali... Sad navodno ima 10% vise podrske u okviru svoje stranke, a i dosad je imao.. sta se promijenilo?

ODGOVORITE
Name

Antifašista

07.04.2023 10:01

Živio TRAMP!!!!!!/ Tramp je. Kazanova želim mu puno puno puno ZDRAVLJA, Živjela Mellany,,Živjela Slobodarska Amerika,Živjela. ROSSIJA.

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

07.04.2023 10:35

Ne bih zeleo da neko pomisli da ja nesto tvrdim.Evo necu reci da sam nesto znao.Postavicu samo par pitanja na koja naravno ne znam odgovor. Dali je se ta prica i ocekivala,mozda namerna? Da li su desa vanja u Francuskoj ono sto se nama predstavlja? Mozda se sprema neki francuski oktobar,smena,ko zna? Da li u politici postoje slucajnosti,vec nekoliko stotina godina? Da li slucajno nestaju neki narodi,drzave,granice,kulture,pisma i ostalo?

ODGOVORITE
Name

Jednostavno

07.04.2023 13:17

Sve dok se protiv njega vodi krivični postupak neće se moći kandidovati za presednika ! Američkim vladarima ne treba presednik koji će voditi miroljubivu politiku, tamo je vojna industrija na prvom mjestu, nema ratova nema ni profita , tako jednostavno !

ODGOVORITE