Za dječije osmijehe: Mozzart opremio igralište Sigurne kuće u Banjaluci

Sigurna kuća u Banjaluci jedna je od tri u Republici Srpskoj, pa tu utočište pronalaze žrtve porodičnog nasilja iz više gradova i opština. Trenutno je ova kuća krov nad glavom za 11 korisnika, od kojih je šest žena i petoro djece.

Republika Srpska 03.04.2023 | 16:05
Za dječije osmijehe: Mozzart opremio igralište Sigurne kuće u Banjaluci

S obzirom na to se mališani i njihove majke, zbog situacije u kojoj se nalaze, manje kreću, igralište u dvorištu Sigurne kuće bilo im je jedino mjesto za igru i odmor. Kako je izgrađeno prije 12 godina, oprema na igralištu bila je dotrajala, a rekviziti oštećeni.

Kada su to čuli u kompaniji Mozzart, odlučili su da u potpunosti obnove i opreme igralište čime su vratili osmijehe na dječija lica. 

-Pokušali smo da pronađemo način kako da obnovimo igralište. Onda su nam se javili iz kompanije Mozzart i pokazali interesovanje da nam pomognu. Zato koristimo ovu priliku da im se zahvalimo što su nam obezbijedili set različitih vrsta igraonica koji će koristiti djeca koja su sada ovdje i ona koja će dolaziti u narednom periodu. Postavljanje igrališta izazvalo je veliku radost, zato hvala Mozzartu što je vratio osmijeh na lica naše djece- kaže psiholog Amela Bašić Tomić, menadžerica Sigurne kuće Banjaluka. 

Sigurna kuća u Banjaluci djeluje u okviru Fondacije „Udružene žene“. Tokom proteklih 16 godina rada, zbrinuli su 912 žena i djece koji su preživjeli različite vidove nasilja u porodici, a u najvećem broju slučajeva od strane bračnih ili vanbračnih partnera, odnosno roditelja djece. 

Oni predstavljaju specijalizovani servis za podršku žrtvama nasilja kojima se pruža sveobuhvatna pomoć u vidu stručne podrške, psihosocijalne, pravne pomoći, zdravstvene njege, radno- okupacione terapije, podrške u posredovanju pri pokretanju procedura u institucijama, podrške u pronalasku izlazne strategije – odnosno zaposlenja, stambenog prostora i rješavanja pitanja čuvanja djece, te podršku djecu u savladavanju nastavnog plana i programa… 

Žrtve porodičnog nasilja smještaju u Sigurnu kuću u akutnoj fazi nasilja, kada postoji opasnost da će se nasilje ponoviti, kada žrtva izrazi strah da ostane u nasilnoj zajednici i traži smještaj na bezbjedno mjesto. Tada im pružaju utočišće, pomoć, podršku i bezbjedan ambijent gdje uz stručno osoblje saniraju posljedice i kreću u život bez nasilja.  

Sa ostale dvije Sigurne kuće u Srpskoj riješili su pitanje finansiranja osnovnih troškova, ali im je uvijek problem tekuće održavanje i sanacija objekta. Zato im je donacija u vidu mobilijara na igralište došla u pravi čas. 

I iz ove Sigurne kuće poručuju da problem rodno zasnovanog nasilja ne može da bude predmet interesovanja samo jedne karike u društvu. U njegovo rješavanje, kažu, trebalo bi da budu uključeni svi segmenti društva, brojne kompanije, te kompletna društvena zajednica. 

-Uključivanje društveno odgovornih kompanija, kao što je Mozzart, ima veliki uticaj na podizanje svijesti o ovoj problematici jer samo tako možemo uticati na smanjenje ove pojave u društvu i poručiti da nasilje ne treba i ne može da se toleriše, a jedina odgovornost je na počiniocima. Važno je i da pošaljemo poruku žrtvama da budu u stanju da prepoznaju nasilje, da se to prekine i da potraže pomoć i podršku. Mozzart je u kampanju „Stop nasilju nad ženama“ u BiH uključio poznate sportiste, što je posebno važno- muškarce, koji su postali saveznici naše borbe. Takve poruke, posebno kada dolaze od poznatih i uspješnih, imaju veliki odjek - dodaje Amela Bašić Tomić.

Mozzart je do sada, kroz akciju „Stop nasilju nad ženama“, podržao rad brojnih Sigurnih kuća širom BiH. Robne i novčane donacije stigle su na adrese Sigurnih kuća u Modriči, Tuzli, Bijeljini, Bihaću, Sarajevu, Mostaru. Ovu plemenitu misiju, veoma važnu za bh. društvo nastaviće i u narednom periodu.

(PR)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

...

03.04.2023 14:39

Bože, bože, uzima se, pa se onda daje, dijeli.

ODGOVORITE
Name

mihail

03.04.2023 17:53

Bez veze parola!Razumeo bih izraz ," Stop nasilju!", zasto samo nad zenama kad su mnoge od njih psihički nasilnici.

ODGOVORITE
Name

aćim

04.04.2023 06:13

Žene više vrše nasilje nad muškarcima, samo što se niko tim ne bavi.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

04.04.2023 07:14

Ženama uvijek treba podrška u njihovim pravima,samo budala može to da osporava

ODGOVORITE
Name

mile

04.04.2023 07:50

da li kocka ima ulogu vaspitanju odrastanju i td ... na velikom stepenu razvoja su gradjani ..ali i ovi koji to predlazu sprovode ucestvuju ....

ODGOVORITE