Oštećen nasip na rijeci Savi u Vučilovcu

Dio odbrambenog nasipa na rijeci Savi između Vučilovca i Krepšića je oštećen. Pojavilo se klizište zbog čega mještani strahuju i traže hitnu intervenciju nadležnih.

Republika Srpska 03.04.2023 | 15:14
Oštećen nasip na rijeci Savi u Vučilovcu

Još su živa sjećanja na strahovite poplave iz 2014. godine. Nasip koji bi trebalo da predstavlja zaštitu sada je klizištem oštećen, a to donosi zebnju mještanima.

“Ako bi Sava, pošto je već velika došla još više, najvjerovatnije bi došlo do probijanja nasipa i ovdje su odmah na udaru Krepšići, Vučilovac, a naročito Vučilovac zato što smo mi na nižem terenu”, kaže Milan Ignjić, predsjednik MZ Vučilovac.

“Neka malo pogledaju dublje da vide šta se ovdje dešava. Ovdje nije problem samo nas mještana Vučilovca. Ovo je problem cijelog dijela Posavine. Ako se desi kod nas u Vučilovcu  nema ni od Orašja ništa. Nema ni od Vidovića ništa, ni Kopanića gore, federalnog dijela”, kaže Radovan Ostojić, mještanin Vučilovca.

Nasip je, kažu mještani, prije dvije – tri godine podizan i proširivan, ali sumnjaju da je taj posao kvalitetno urađen.

“Vidimo da ima tu dosta neodgovornosti nadležnih. To se dešava od kako je nasip renoviran. Odmah su se počeli stavrati odroni, to je nekvalitetan materijal kojim je rađen. Na strah hvata tek smo došli malo sebi”, kaže Ostojić.

Nadležni u Vladi Brčko distrikta su upoznati sa problem. U odsjeku za vodoprivredu kažu da su odjeljenju za javnu sigirnost uputili prijedlog za proglašenje stanja prirodne nesreće.

“Prijedlog je podnesen prošle sedmice i očekujemo da će gradonačelnik u skladu sa svojim ovlašćenjima donijeti odluku, a nakon te odluke odjeljenje će u skladu sa svojim mogućnostima u saradnji sa odjeljenjem za javnu sigurnost preduzeti aktivnosti da se po hitnom postupku radi na sanaciji klizišta”, akež Zijad Bikić, šef Odsjeka za vodoprivredu Vlade Brčko distrikta.

Mještani strpljenja nemaju za, kako nadležni ističu kratke procedure. Zahtjevaju da se nasip što hitnije sanira, kako bi njihova domaćinstva bila zaštićena.

(BN) Foto:BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jaffa

03.04.2023 15:33

Građevinsko tajkunsko-politička hobotnica je zlo.

ODGOVORITE
Name

lila

03.04.2023 17:51

Jako dobar primjer kako korupcija ubija ljude. Gledaš u živo na TVu kako narod gine i gubi sve što je stvorio i nigdje da se nađe netko da preuzme odgovornost!

Name

+

04.04.2023 06:24

PRIVATNI FAKULTETI I GRAĐEVINSKA MAFIJA, SU ZLO. SAMO DIŽITE GALAMU I TRAŽITE PIMOĆ. U PRAVU STE.

ODGOVORITE