Sud BiH traži od Turske da izruči Sakiba Mahmuljina

Sud Bosne i Hercegovine zatražio je od Republike Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 1995. godine u Vozući i Zavidovićima, saznaje Detektor.

Bosna i Hercegovina 23.03.2023 | 12:31
Sud BiH traži od Turske da izruči Sakiba Mahmuljina

Državni sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Prethodno mu je poslan poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. decembra 2022. javi na izdržavanje kazne zatvora.

Skoro četiri mjeseca nakon izdate naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice, iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rečeno da se Mahmuljin nije javio na izdržavanje kazne zatvora, te je poslana zamolnica Republici Turskoj.

“Osuđeni Sakib Mahmuljin se nije javio na izdržavanje kazne zatvora. Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina. Sudu BiH nije dostavljena medicinska dokumentacija osuđenog”, stoji u odgovoru Suda BiH.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima, piše Detektor.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora i izrečena mu je jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba Odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

(BN/Detektor) Foto: BIRN BiH

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Borac

23.03.2023 13:31

Kako su sakrili zlocinca.

ODGOVORITE
Name

Burke

23.03.2023 15:13

Isto kao i desetine njih što su osuđeni i kriju se u Srbiji...

Name

jedan

23.03.2023 15:35

U Srbiji ima 127 istih takvih