Italija nikada nije vršila teške pritiske na Srbiju

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, u prisustvu potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija, da je Italija iskreni prijatelj Srbije i da nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na našu zemlju, već otvarala vrata saradnji. 

Srbija 21.03.2023 | 11:22
Italija nikada nije vršila teške pritiske na Srbiju

"Za nas je Italija iskreni prijatelj, na Italiju smo uvek mogli da računamo i na našem evropskom putu i u saradnji po svim važnim i ne uvek lakim pitanjima. Italija nikada nije bila među onima zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbju, već je bila tu da pomogne i odškrine vrata nekom dogovoru i daljem nastavku saradnjem, a ne sukobima ili problemima", istakao je Vučić.

Poručio je da su italijanski preduzetnici više nego dobrodošli u našu zemlju.

Vučić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje dostigla prošle godine 4,6 milijarde evra.

"Molim sve italijanske kompanije da dođu u Srbiju", poručio je Vučić i dodao da nudimo siguran ambijent za ulaganja.

On je dodao da su italijanski preduzetnici dobrodošli u Srbiji i da je putujući Italijom video neke od najboljih samoniklih sektora porodičnih malih, ali i srednjih i velikih kompanija, ocenivši da one najbolje uspevaju na prostoru južne i jugoistočne Evrope.

''Mi nudimo jedan siguran sistem. Deset godina nismo menjali poreze, ništa nismo činili na štetu preduzetnika, već smo sve učinili da za njih smanjimo trošak. Naša valuta je čvrsta, iako nemamo fiksni kurs. Javni dug je na nivou od 52 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod. Nemamo nikakvih problema u javnim finansijama'', rekao je predsednik.

Dodao je da su najveće poslovne banke u Srbiji upravo one italijanske.

''Dve od tri najveće banke u Srbiji su Inteza, Unkredit, tek posle dolaze OTP, Rajfazen i naša Poštanska štedionica'', rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija u prethodne tri godine privukla 53 odsto stranih investicija za ceo Zapadni Balkan, i dodao da je ponosan na taj rezultat, do kojeg ne bi došlo, kako je rekao, bez pomoći italijanskih kompanija, ali i onih iz EU i ostatka sveta.

Vučić je naveo da je pre osam godina Srbija bila na trećem, četvrtom i petom mestu po visini plata i penzija, ali da je sada na prvom mestu.

On je rekao da je Srbija najbrže napredovala po izvozu softvera, više i od Litvanije i, kako je naveo, čak i od Irske.

Predsednik Srbije je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana žele veće prisustvo Italije kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

''Italija je jedna od najpopularnijih zemalja u Srbiji, siguran sam da govorim istinu kada kažem da italijanski preduzetnici mogu ovde da se osećaju kao kod kuće'', rekao je on.

Izrazio je zahvalnost što Italija, kako je rekao, razmišlja o stabilnosti Zapadnog Balkana, i što nastoji da Zapadni Balkan, kao i severna Afrika, bude prioritet italijanske spoljne politike.

Vučić je istakao da je ponosan što se na samitu našlo toliko ljudi i ocenio da nikada nije video toliko zainteresovanih u Palati Srbija.

''Sledeće godine u Trstu ćemo analizirati rezultate, ali pozivam sve da od 2. do 5. aprila prisustvuju najboljem festivalu vina na svetu, u Veroni, gde ćemo na štandu Open Balkan predstaviti vrhunska vina iz Severne Makedonije, Albanije, i naravno Srbije'', kazao je Vučić.

On je naveo da bi voleo da Srbiju uskoro poseti i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

''Koristim ovu priliku da je pozovem da dođe kod nas, i nadam se da ću mnogo pre kraja godine moći da je dočekam na beogradskom aerodromu i pokažem joj naše gostoprimstvo'', zaključio je predsednik Srbije.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dragan.st

21.03.2023 15:31

A sa cije teritorije su poletali avioni da bombarduju srbiju

ODGOVORITE
Name

Gradjani Italije

21.03.2023 21:09

Su pravili proteste po pitanju toga....

Name

Takva nam sudbina

21.03.2023 15:46

Italiha i drugi preko svijeta mogu sa Rusijom a eto BiH ne moze.... E sacuvaj nas Boze i Alahu dragi...

ODGOVORITE
Name

Mogu da Srbijom

21.03.2023 21:08

A BiH ne moze.....

Name

Ilija cvorovic

21.03.2023 16:56

E moj Vucicu,poltronu najveci.Pa odakle su polijetali Nato avioni,gdje im je bila baza.Pravis se lud,jel da,samo da bi se uvukao strancima u dupe,jer te oni i drze na vlasti.Zasto ne kazes,ok,saradjivacemo,ali tad ste ispali smece,i to vam nikad zaboraviti necemo...

ODGOVORITE
Name

BL

22.03.2023 16:50

To po vasim izjavama nema srpskog politicara u regionu koga stranci ne drze na vlasti, a sve nesto mrze srbe...