Došle na naplatu stotine miliona maraka uzetih kredita

Republika Srpska ne prestaje sa zaduženjima već godinama. Neka od njih stižu na naplatu ove godine, a oni koji su nas zadužili licitiraju pa kažu, ima novca ali nije još na računu. 

Republika Srpska 17.03.2023 | 20:00
Došle na naplatu stotine miliona maraka uzetih kredita

- Ima para, nema para. Zadužili se jesmo ali vratićemo. Obezbijedili smo sredstva ali možda i nismo.

Ovako bi se ukratko mogao opisati odgovor ministra finansija Republike Srpske Zore Vidović na poslaničko pitanje poslanika PDP-a Igora Crnadka kako će Republika Srpska obezbijediti novac za dug od 330 miliona KM koji dolazi na naplatu 28.juna ove godine, a po osnovu emisije obveznica na Bečkoj berzi iz 2018.godine i šta će se desiti ukoliko ta količina novca tog dana ne bude na raspolaganju.

"Sredstva za isplatu tih obveznica će biti obezbijeđena u suštini već su obezbijeđena samo nisu na računu tako da nema bojazni da se neće te obveznice isplatiti mi ćemo ih čak početi isplaćivati od aprila mjeseca da ne bude sve u jedan dan“, rekla je Zora Vidović.

Crnadak kaže da je nakon odgovora ministrice finansija zatražio pisani odgovor na pitanje kako je novac obezbijeđen i iz kojih izvora jer garant za isplatu zaduženja je budžet, odnosno Vlada Srpske.

 „Mi smo skrenuli pažnju na to da je u pitanju nešto na šta smo ukazivali i tada 2018., kad su emitovane obveznice na Bečkoj berzi, da je sve netransparentno i da nije bilo dovoljno osmišljeno. Ono što je najopasnije jeste da za ovo garantuje budžet i nemate garanciju sa nivoa BiH nego budžet RS i ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo da se taj novac ne skupi do 28 juna“, kaže Crnadak.

Republika Srpska prošle godine uzela je kredit od 214 miliona maraka od Izvozno-uvozne banke Mađarske, a namjena je otplata starih dugova.

Ostaje nejasno da li  je Zora Vidović mislila na ta sredstva ili će se ponovo plasiranjem obveznica i novim zaduživanjem pokušati otplatiti dugovi, što je postala ustaljena praksa.

Ekonomisti kažu da postoje dva scenarija.

„Ili ćemo kombinovati sredstva raspoloživa u budžetu sa kreditom iz Mađarske i zaduženja na domaćem tržištu ili ćemo ići na obveznice. Pretpstavljam da će se ići na obveznice jer je to u ovom momentu interesantnije mada ne znam da li je 6,5 procenata kamate, koje je definisala Vlada za tu vrstu zaduživanja, dovoljno u ovom momentu rasta inflacije i rasta kamatnih stopa u Americi i EU“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Republika Srpska ove godine mora da vrati dugove „teške“ 1,1 milijardu maraka, što je skoro petina budžeta od 5,38 milijardi maraka. To nisu mali iznosi, zato i čudi izjava ministra finansija Zore Vidović da niko ne treba da brine oko vraćanja dugova.

„Zašto bi smo mi vjerovali institucijama? To su nam govorili i kad su propadale tri banke - sve je u redu, ništa se neće desiti, tu smo mi i onda se pojave političari, unesu krizu i nemir i onda banke propadnu iz razloga nepovjerenja u takve politike. Ne kažem da će biti neki vid bankrota ali da će biti poteškoća, hoće“, smatra prof dr sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Jelena Trivić.

Dugoročno zaduživanje u 2023. planirano je do iznosa od milijardu i 80 milona KM i to kroz emisije hartija od vrijednosti i kreditna zaduživanja kod domaćih i stranih banaka.

Najveći dio novca, 780 miliona maraka vlast će tražiti na stranom finansijskom tržištu, dok bi se ostatak od 300 miliona posudio na domaćem.

Pored dugoročnog, vlast će građane i budžet zaduživati na kratkoročni period, emisijama hartija od vrijednosti.

(BN

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Mono

17.03.2023 19:28

Sve teme što ih Dodik nameće jedino su u svrhu skretanja pažnje s prave teme o kojoj se ne govori nikad, novca.

ODGOVORITE
Name

Re

18.03.2023 11:42

Ima novca puna tri kamiona, ali ne znaju selje kako da taj kes prebace na racune pa ga legalizuju. Zasad su dobacili da ga uplacuju preko gradnje, kupovine i prodaje nekretnina, ali avaj ne mogu oprati dovoljno, pa sad falsifikuju papire u apifu, da ima vise firmi na spisku nego u stvarnosti, pa onda za fiktivnu dobit kao uplacuju porez na dobit poreskoj tj. u budzet. Ako se neko pita otkud maricic na crnoj listi.... Da napomenem, USA su rat protiv kartela objavile jos za Regana i on je jos u toku, a sad je na red dosla i linija snadbjevanja u jugoistocnoj evropi! Prijatno svima u bakincima!

Name

tragac

17.03.2023 19:31

Ima Mile lovu, će da vrati sa jednu ruku.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

17.03.2023 20:59

POLA GODINE PREDSTAVNICI VLADE REPUBLIKE SRPSKE I MILORAD DODIK IZLAZE U JAVNOST I GOVORE KAKO JE BUDZET LIKVIDAN,I NAJEDMOM MINISTARKA IZLAXI I KAZE KAKO TREBA VRATITI DUG OD 350 MILIONA EURA DO KRAJA JUNA,DA IMA PARA A NEMA NA RACUNU.IMA IMOVINE REPUBLIKE SROSKE,ALI DUG JE RDJAV DRUG.UMJESTO DA MINISTARKA OBJAVI DA CE DATI POMOC ZBOG ENERGETSKE KRIZE I INFLACIJE PENZIONERIMA I NEZAPOSLENIM,ONA KUKA KAKO VESTITI KREDIT.HRVATSKA DAJE SVOJIM OENZIONERIMA I NEZAPISKENIM TRECI PAKET POMOCI OD JESENAS U IZNOSU ID 150 EURA PENZIONERIMA I 100 EURA NEZAPOSLENIM.KOD NAS NISTA.

Name

Re Statističar

17.03.2023 23:10

Vi ste pogrešno čuli. Nisu oni govorili da je Budžet likvidan nego da je Budžet likvidiran. Sjeća li se neko da je naš Mile imao u neko doba crvenu alergiju na prstima. To mu je bilo od čeprkanja novca po kasama.

Name

Hdodod

17.03.2023 19:41

Samoukinite se, bice lakse svima.

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

17.03.2023 19:47

Zorka je pukla ko šljiva čačanka.

ODGOVORITE
Name

CICO

17.03.2023 20:08

To ce da se Plati AKCIZAMA. Sta tu nije Jasno ???

ODGOVORITE
Name

UPRAVO,

17.03.2023 20:14

NISKO U ATMOSFERI,METEOR U PRAVCU SJEVER/SJEVEROZAPAD! ILI NEŠTO OD LETJELICE!

ODGOVORITE
Name

S

17.03.2023 20:39

Da su kojim slučajem rezultati izbora bili drugačiji, opozicija bi morala da nas vadi iz govana. Ovako, sjedite opozicionari u svojim udobnim foteljama i zahvaljujte bogu što vam je pripalo da samo kritikujete izdaleka. I gledajte kako se ovi koprcaju. Jer, niko pametan zaista ne želi da čisti za njima i vraća njihove dugove.

ODGOVORITE
Name

@S

18.03.2023 07:48

Nisu to njihovi dugovi, vec nasi. Oni ce otici kad-tad, a dug nece ostati ni njima ni novoj vlasti, vec tebi i meni. Umjesto skola, bolnica, pa eto i socijalne pomoci ugrozenima, mi cemo placati dugove koje je na nas racun napravila nenormalna vlast. Ne razumijem da ljudi jos ne shvataju da su pare u budzetu nase pare, obveznice su nase obveznice... ne pripadaju one nekoj apstraktnoj drzavi ili nekome drugom, to sve finansiramo mi. A onda ne trazimo da nam poloze racune kako su ih potrosili.

Name

Станко

17.03.2023 20:53

Довољно је да дигне цијену струје по домаћинству по 100 км и има на годишњем нивоу 1200 км од сваког домаћинства, и сеак у републици српској плаћа струју три пута више него нјемац, и ето пара .

ODGOVORITE
Name

Uros

17.03.2023 21:18

zato kriminalac opet prica o secesiji..ovaj narod je unistio i osiromasio snsd i njihov vodja Mile za 15 god vladvine nepovratno i nepopravljivo..sad prekida komunikaciju sa amerikom i britanijom, sljedece je rat..a tu necete vidjeti ni dodika ni igora ni gorice ni snsdovaca jer su vecinom ratni profiteri, sverceri, pljackasi, dezerteri koji nisu linije vidjeli u zivotu..ovo sto imamo i to cemo izgubiti..necemo Z4, necemo Rambujeov plan, necemo da ostanemo u BiH..kraj se nazire.

ODGOVORITE
Name

Aco

18.03.2023 06:40

Dali je vama nekad neko rekao za rijec PROTESTI a ne samo modna revija ili ti mirno okupljanje i setanje gradom. Treba narodu objasniti i prevesti rijec " ono ponaski " sta znaci PROTEST. Ako neznate barem prepisite od drugih. Parola " SNADjI SE "

Name

Re

18.03.2023 07:42

Nije politika za tebe. Kakav Z4 jadan ne bio

Name

AR

17.03.2023 21:51

Pa ocigledno je da baji gori pod nogama Cak je spreman da uvede sankcije americi Hoce da otima drzavnu imovinu pa da to zalozi kao garant za novi kredit sve jasno I cisto kao suza Baja je spreman napraviti I novi konflikt sve zarad svog bogatstva a bogatstvo je stekao kradjom lopovlucima

ODGOVORITE
Name

ajzzak

17.03.2023 22:02

Zbog ovih stvari se Dodik bori za 'drzavnu imovinu' i prijeti secesijom.

ODGOVORITE
Name

Car

18.03.2023 07:50

Vidi narod Srbija ima razne programe pomoći mladima, i svim građanima, dodela kuća i imovine u selima, poticajna sredstva, jednokratne učestale pomoći i sl, a šta radi snsd i burlo u RS u, a burlin budžet višestruko veći od Vučićevog. Šta čeka opozicija sa agendom opšteg narodnog nezadovoljstva, ili su i oni prišli nasilničkoj vladavini vlasti.

Name

Boro

17.03.2023 22:54

Zato ne usvajaju budžet na nivou BiH.

ODGOVORITE
Name

Q

18.03.2023 06:24

Mile će to vratiti iz svog jednog đepa, a kamo li iz svojih štekova u kojima je naš novac.

ODGOVORITE
Name

Goran

18.03.2023 06:26

300 miliona eura kosta DC tower 1 u Becu. 600 miliona maraka. To sto nama evropa posudi je smijesno za njih, ali ce nam oderati naciju do 5 koljena sa kamatama.

ODGOVORITE
Name

Lift

18.03.2023 07:01

Nije siguran koji ona otvori a kamoli gradjani..

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.03.2023 08:55

Moralo se desiti.Ali svi oni koji su učestvovali u biblijskoj pljački ove jadne države i ovog polupismenog naroda mislili su sami kako će počistiti državnu kasu a ko će to vratiti nije im bilo bitno verovatno misleći da taj dug neće tako brzo stići iako su oni potpisivali sva ta zaduženja.I evo dodje sudnji dan dan kad se mora podvuci crta.Sad bi ti isti potpisnici zbrisali bilo gde ali nema se kud zemlja tvrda a nebo visoko .Zato idu sad sve te gluposti oko klevete oko državne imovine oko vojske i sve ostalo ne bi li se skrenule misli . Naše možda i hoće ali misli kreditora neće sigurno