Novinari i političari različito čitaju isti tekst

Predstavnici medijske zajednice i nevladinog sektora u Banjaluci sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravljali su danas o izmjenama Krivičnog zakonika i kriminalizaciji klevete i uvrede.

Republika Srpska 13.03.2023 | 16:43
Novinari i političari različito čitaju isti tekst

Najveći dio predstavnika medijske zajednice iza zatrovenih vrata, a nakon sastanka i javno, zatražio je povlačenje nacrta iz procedure.

“Apelovano da se ovaj nacrt vrati. Smanjiće medijske slobode i prava garantovana Ustavom, ugasiće preostali mali broj slobodnih medija”, istakao je Siniša Vukelić predsjednik Kluba novinara Banjaluka koji je istakao da i građani mogu biti dovedeni u neugodan položaj ukoliko zakon “prođe” i da im mogu prijetiti ogromne novčane kazne ukoliko nešto kažu u kafani, lajkuju ili podijele nečiji status.

“Pravosuđe ni sada nema ustaljenu praksu kada sudi po postojećem zakonu o zaštiti od klevete”, istakao je on ističući da ne može govoriti o kvalitetnoj javnoj raspravi jer kleveti i uvredi nije mjesto u krivičnom zakonodavstvu.

“Imamo utisak da neki šefovi poslaničkih klubova kao ni sam ministar nisu ni pročitali zakon. Bili su iznenađeni pojedinim članovima. Čini se da je odluka donesena od strane nekog ko je iznad njih. Sam premijer je rekao da se ne slaže sa velikim dijelom teksta nacrta”, istakao je on ocjenjujhći da je to samo po sebi dovoljnl uporište za povlačenje zakona.

Ivana Korajlić iz Transparency international BiH istakla je da umjesto na predloženom nacrtu, treba raditi na kvalitetnim Zakonu o informisanju, transparentnosti rada medija i efikasnosti pravosuđa po pitanju primjene postojeće regulative koja štiti od uvrede i klevete.

“Zabrinjavajuće je da se ide na to da se zakon po svaku cijenu podrži. Nismo čuli zbog čega donositi ovakve izmjene zakonika, zbog čega postojeći mehanizmi nisu dovoljni, osim toga da pojedini političari nisu zadovoljni izvještavanjem medija o njima”, kazala je ona.

Igor Žunić, šef poslaničkog kluba SNSD raspravu je ocijenio konstruktivnom.

“Očekujem da ćemo imati mogućnost da još nekoliko puta sjednemo i razmotrimo sve elemente zakona riječ po riječ. Predlagač zakona nije imao namjeru da našteti medijskom prostoru ili bilo kome pojedinačno. Osnovni cilj da se zaštiti svaki čovjek u Republici Srpskoj”, rekao je on.

“Ovo je osjetljiv trenutak i osjetljiv zakon. Vrijeme da javni prostor u RS bude dekontaminiran od lažnih vijesti, uvreda, kleveta i svega što imamo”, dodao je Žunić bez preciznog odgovora na pitanje zbog čega postojeći obim zakonske zaštite nije adekvatan.

Takođe je napomenuo da će, usvoji li se nacrt, uslijediti javna rasprava u trajanju od 60 dana, a da će rješenje u konačnici biti potpuno ukoliko odvoji “struku i nauku od drugih”.

Lista za pravdu i red predloženi nacrt neće podržati izjavila je Zagorka Grahovac.

“Čuli smo broje argumente od toga da se ovim zakonom vraćamo 20 godina unazad. Drakonske kazne koje se kreću do 120 hiljada maraka koje ni jedna medijska kuća, kamo li pojedinac mogu da plate”, izjavuila je ona.

Komentarisala je i to što će vladajući podržati nacrt na koji su iznijeli kritike.

“Kao i sve drugo što iz SNSD dolazi, ne znam ni sama na koji način to da komentarišem. Činjenica da ni sam premijer nije rekao da je zakon dobar, sam ministar kako sam shvatila, a da oni izjavljuju da će zakon podržati, paradoks, šta drugo da kažem”, istakla je ona.

(N1) Foto: N1

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

13.03.2023 15:57

MORA I MINISTAR I PRESJDNIK VLADE DA PODRZI ZAKON,BICE IM USI ZAVRNURE,NESMIJU DA PISNU,ZATO SU I PISTAVLJENI TU,SAMO PROTESTI ISORED VLADE DOK SE ZAKON NE POVUCE IZ RASPRAVE.IMA STEVANDIC KOJI CE PIDRZATI ZSKON DA GA NIKO NEMOZE PROZIVATI ZA NEZAKONITISTI U JAVNIM NABAVKAMA U VRIJEME KORONE,PODRZACE PETAR DJOKIC DA GA NE PROZIVAJU XBOG KUPLJENE DIPLOME I PRODAJE ALUMINE,SELAK DA BI DOBIO MJESTO U JAVNOM SEKTORU ,ORIDAO SE ZA NEKU CIJENU PRED IZBORE,I JOS KOJEKAKVI PAPCI I PAPCICI.

ODGOVORITE
Name

Rea!ista

13.03.2023 16:47

Žunić priča bajke. Ovim ,akonom je stavljen flaster na usta svakom građaninu. Sve da je idealno da teče med i mlijeko, građanin bi pomislio da li je to sve idealno imam li ja pravo da kritikujem ove vlastodršce?

ODGOVORITE
Name

BL

13.03.2023 17:23

Nebi bili politicari kad bi citali kako pise.

ODGOVORITE
Name

MIlan sokta

13.03.2023 17:31

Šta novinari imaju čitati,onako je kako naš Poglavnik kaže.

ODGOVORITE
Name

Petar

13.03.2023 17:37

Imaju li ministar i premijer petlju da kažu da oni nisu predlagači zakona, oni samo moraju slušati šta im bolesni vođa kaže.

ODGOVORITE
Name

Galeb

13.03.2023 18:27

Novinari su doprinjeli da RS bude kriminalna i pociva na kriminalu od 1995 Do Dana’s pisuci lazi i neistine podrzavajuci kriminal i kriminalce Cast pojedincima 10% koji su posteni ali oni ili su protjerani ili nema mjesta za njih u medijima

ODGOVORITE
Name

Jomi

14.03.2023 08:17

Šta je sa borcima?Pitam se zašto borci ne reaguju,za koga se ginuli u ratu?Shvatam,moljakaju za svoju socijalu,neka nas je sramota iskreno stidim se sam sebe.

ODGOVORITE