Netačni navodi predsjednice komisije za opoziv

"Predsjednica Komisije za sprovođenje opoziva Gradonačelnika Dijana Savić Božić izjavila je da nijedan gradonačelnikov zahtjev/pritužba Republičkoj izbornoj komisiji nije prihvaćen kao osnovan", saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Republika Srpska 13.03.2023 | 14:44
Netačni navodi predsjednice komisije za opoziv

"U cilju informisanja javnosti ovim putem ukazujemo na nekoliko nepobitnih činjenica koje opovrgavaju tvrdnje predsjednice Komisije:

Gradonačelnik je aktom zatražio od RIK-a da izvrši nadzor nad Pravilima o radu Komisije. RIK je svojim aktom obavjestio Gradonačelnika da su Pravila o radu komisije stavljena van snage. S tim u vezi nameće se nekoliko logičnih pitanja: Ako su Pravila o radu komisije bila zakonita, zašto su stavljena van snage? Po kojim Pravilima uopšte komisija postupa?", ističe se u saopštenju.

Kako kažu, gradonačelnik je zatražio od RIK-a da izvrši nadzor nad Odlukom o određivanju biračkih mjesta za izjašnjavanje građana o opozivu.

"RIK je svojim naložio Komisiji otklanjanje nepravilnosti, zatim su obavjestili Gradonačelnika da je komisija otklonila nepravilnosti. S obzirom na to da je i Odluka o izmjeni Odluke o određivanju biračkih mjesta bila takođe nezakonita Gradonačelnik je zatražio da RIK izvrši nadzor. Do danas nismo dobili odgovor", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Gradonačelnik je takođe zatražio od RIK-a da izvrši nadzor u vezi sa dostavljanjem Poziva za žrijebanje koji su upućeni političkim subjektima, na šta je RIK obavjestio Gradonačelnika da odredbama Pravilnika nije propisan način dostavljanja poziva, čime su potvrđeni naši navodi." 

Napominju d aje RIK svojim aktom obavjestio Gradonačelnika da je o navodima iz zahtjeva za nadzor rješavala kao drugostepeni organ, te da je donijela rješenje, kojim je poništena Odluka komisije za sprovođenje postupka opoziva, čime su potvrđeni navodi Gradonačelnika.

"Kada se ovome doda činjenica da postoji još nekoliko zahtjeva za nadzor koje Gradonačelnik podnio po kojima se RIK do današnjeg dana nije izjasnio, te da je po prigovorima i žalbama Srpske demokratske stranke RIK u dva navrata poništavao odluke komisije (od ukupno 4 žalbe 2 su usvojene, a o 2 još nije riješeno), te da je i sama Komisija, po izjavljenim prigovorima, donosila odluke o stavljanju van snage odluka koje je prethodno sama donosila, jasno je da postoji veliki broj nezakonitosti i nepravilnosti koje su do sada utvrđene, kako po zahtjevima Gradonačelnika, tako i po prigovorima i žalbama političkih subjekata, a koje nepobitno dokazuju nezakonito postupanje Komisije za sprovođenje opoziva", dodaje se u saopštenju Gradske uprave.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Nada

13.03.2023 13:54

Polomicete zube crvena sekto. Ha. Ha. Ha. Ha

ODGOVORITE
Name

Re nada

13.03.2023 15:06

Tuko idi bolje pravi pitu, i cekaj sendvič koji ces dobit.dok ti mlatis ko lud po marsu,i crveni, po kojim pljujes, a i one koje podrzavas,pune džepove zafaljujuci tebi i takvim sličnim.

Name

Pero

13.03.2023 14:01

Taj rik je mafijaski oni su u Visegradu pokrali i ostavili onog uzurpatora za nacelnika. Nista im ne treba vjerovati. Sve su resurse mafijasi aktivirali i opstinske i republicke jer im je samo jos Bijeljina ostala da nije zarobljena od mafije

ODGOVORITE
Name

Pero,

13.03.2023 17:19

Nemoj izmišljati, komisiju za opoziv u Višegradu je birala većina koja je i tražila opoziv, u komisiju nije bio nijedan član koji njima nije odgovarao. I sve po zakonu.

Name

Rambo

13.03.2023 14:33

Kako ce vas mile razbucati kad vam ne uspije opoziv!Stajat cete u vrsti a on ce vas samarati redom i nabijati nogom u tur,bagro kriminalna!

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.03.2023 14:50

Zavisi ko ga prihvaća.Ako to vi radite onda se ne čudim što je to tako

Name

Re Rambo

13.03.2023 15:04

Jeli nisi jos potrošio 100km ,crvu jadni?

Name

Re Rambo

13.03.2023 15:41

Vidim "rambo" je prosao procedure, samaranja i nabijanja nogom u tur. Pojedi sad jedan bajati i ne beri brigu za Petrovica, nikogovicu!

Name

ВУК

13.03.2023 15:42

???????? ВАШ ТАКОООО !

Name

A&B

13.03.2023 16:07

Bit ce im kao u Teslicu .Samo treba pametno i trezveno do zadnje minute pratit oni su spremni da u zadnjoj minuti smjeste podvalu.

Name

BANJA LUKA

13.03.2023 14:54

SVAKI GRAĐANIN IMA INTERES DA SAČUVA DA IZBORI NE BUDU POKRADENI. KO TO NE VODI ILI NE ZNA NA STRANI JE OVOG AUTOKRATE IZ BAKONACA I NJEGOVIH SEKTAŠA

ODGOVORITE
Name

Samo,

13.03.2023 15:25

Vi prigovarajte,postoji zakon, ne može mimo zakona.

ODGOVORITE
Name

Горан

13.03.2023 16:09

Све док признајете изборе и мирно протестујете 2 дана тако ће вам бити...

ODGOVORITE
Name

Galeb

13.03.2023 18:37

Hapsi te kriminalce Postovani Gradonacelnice vise krimosi i neznaju gdje udaraju

ODGOVORITE
Name

Вишеград

13.03.2023 22:14

Какве има везе општинска изборна комисија у Вишеграду јафо јадни,кад и ти и сви снсдеови гладачи знају да је узурпстора,кима,малог дебелог болесника ђуревића у фотељи оставила републичка изборна комисија на челу са оним наким оливером.Код ових бранитеља лика и недјела најгорег начелника Вишеграда,мало нек поради др.Шкипина.

ODGOVORITE
Name

Ре рамбо

13.03.2023 22:17

Е обо је типичан гласач снсд.Он и његови секташи ништа друго и не знају него малтретирање.То је научио у неком ксмпу на испирању мозга.

ODGOVORITE