Napadi na novinare u Srpskoj izuzetno zabrinjavajući

Napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, su izuzetno zabrinjavajući, saopštila je Delegacija EU u BiH.

Republika Srpska 09.03.2023 | 18:33
Napadi na novinare u Srpskoj izuzetno zabrinjavajući

"Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u BiH i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji", navodi se u saopštenju.  

Delegacija EU u BiH navodi da od vlasti Republike Srpske očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere. 

"Takođe očekujemo od vlasti RS da provedu mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti. Nadalje, od najviših zvaničnika RS očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare", navodi se u saopštenju.  

Kako se dodaje "sloboda izražavanja i medija su temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja".  

"Garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara su među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU", navodi se u saopštenju i dodaje da je "za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima".

(BN)  Foto: Arhiv/EU

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

miro

09.03.2023 17:56

Niko nista da preduzme protiv diktatora, samo puka saopstenja

ODGOVORITE
Name

Operativna Opera i Labrador

09.03.2023 18:38

Papak Darko Banjac danas na ručku u Banja Luci se sprda na račun novinara i NVO sektora…

ODGOVORITE
Name

Petar

09.03.2023 18:43

Nama svima koji slobodno mislimo prijeti opasnost od bolesnog vođe, on je izgleda od stranaca preuzeo zadatak da uništi Republiku Srpsku, do kad ne znamo ali vidimo da mu se žuri.

ODGOVORITE
Name

+

10.03.2023 07:29

DODIK I SNSD SU NESTRUČNI ZA PAMETAN I KORISTAN RAD. ZATO PLASIRAJU GLUPOSTI, LAŽI I KRAĐU, SVAĐU, DA ISPASNE ZA NEUKI NAROD, DA NEŠTO RADE. VEĆINA A POSEBNO PENZIONERI SU LAŽNO INFORMISANI NA RTRS. SREĆA PAMETNIMA IMA BN DA NEŠTO ISTINITO ČUJU. A ZAKON NI PO KJU CIJENU NE USVOJITI. POVUĆI. ULICE BLOKIRATI DO TOG MOMENTA.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.03.2023 17:59

Profesionalni novinari nema koga da se boje!

ODGOVORITE