"Korak unazad za ionako ugrožene medijske slobode"

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler komentarisali su odluku Vlade RS da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik RS.

Republika Srpska 04.03.2023 | 13:04
"Korak unazad za ionako ugrožene medijske slobode"

Poručili su da je Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području te u tom kontekstu, ovo vide kao korak unazad u "ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade".

"Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS iako je to prvi najavio predsjednik RS Milorad Dodik krajem 2022. godine.

Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS", upozorili su Ribeiro i Aggeler.

Naglašavaju da će pratiti ovu situaciju u skladu s njihovim mandatima.

Takođe će i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresiranim stranama.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Arsa

04.03.2023 13:25

Šta imamo od toga što ćete vi pratiti to stanje sa slobodom medija,jednostavno im treba reći da će biti uskraćena bilo kakva finansijska pomoć iz EU ako donesu taj zakon i mesar će odmah podviti rep i reći svojim dupeliscima da povuku nacrt tog zazako.Jer mesar je to i osmislio nisu oni koji su skolovani za tu oblast.

ODGOVORITE
Name

Mile

04.03.2023 14:05

Vaše praćenje je prevršilo svaku mjeru. To je obično zamajavanje kao da vi nešto radite i nečemu koristite narodu. A u stvari dajete podršku vlastima u zamjenu za kontra uslugu.

Name

Penzioner

04.03.2023 14:35

Zasto uskratiti neka sredstva. I to ide preko ledja naroda. Sto ne sankcionisu licno pojedine politicare. Kad slusas ove iz medjunarodne zajednice svi su protiv mnogih poteza nasih politicara, medjutim kako stvari stoje oni sa njima suruju i ni u cemu ih ne sprecavaju.

Name

Србо

04.03.2023 14:22

Баш све почињем вјеровати Домагоју Маргетићу о овим странцима кои се појављују у БИХ.

ODGOVORITE
Name

realnost

04.03.2023 14:49

Pravni sistem BiH je propao, Burle radi sta god hoce!

ODGOVORITE
Name

Šta je i koi problem

04.03.2023 17:00

Ne smije te znati ništa i tačka. Što bi narod morao znati ko krade, kako zapošljavaju djecu, koliko se izvuče keša iz budžeta itd. A zašto da se sekirate mili narode što političari loše žive, sirotinja jadna majko.

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2023 19:42

Pa u čemu je problem? Nemojte klevetati i sve ok, osim ako nemožete bez toga.

ODGOVORITE
Name

He he he sloboda medija

05.03.2023 07:51

Gde to ima?

ODGOVORITE