"Elektroprivreda" plaća ogromne odštete za nestanke struje

Elektroprivreda Republike Srpske platila je blizu pola miliona maraka odštete drvoprerađivaču iz Vlasenice zbog čestih prekida snabdijevanja električnom energijom i lošeg kvaliteta isporuke, ali to joj nije bio dovoljan motiv da otkloni kvarove zbog kojih je i završila na sudu.

Republika Srpska 28.02.2023 | 10:25
"Elektroprivreda" plaća ogromne odštete za nestanke struje

Kompanija “Bukom – Prom” iz Vlasenice koja je dobila Elektroprivredu RS na sudu i dokazala da je pretrpjela štetu od preko 403.000 maraka, plus troškovi postupka, treći dan je bez struje, a njenih stotinu radnika čeka normalizaciju snabdijevanja da bi se vratili na posao.

Odšteta koju su platili, nije bila povod da milionske iznose koje Elektroprivreda RS naplaćuje za mrežarinu, uloži u održavanje i obnovu mreže, posebno na dijelovima gdje su stubovi stari preko 70 godina.

U presudi koju je donio Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu koja je u posjedu portala CAPITAL, zavisno preduzeće “Elektro – Bijeljina” i njena radna jedinica u Vlasenici za dvije godine prekidanja snabdijevanja strujom morali su da nadoknade 403.300 KM za štetu.

Isplatili su im i obaveze prema radnicima do potpunog uspostavljanja rada, kao i one nastale u sušarama zbog oštećenja drvnih sortimenata, te izgubljenu dobit.

Morali su da nadoknade i troškove postupka od preko 42.000 maraka.

„Tužilac je u postupku dokazao da je došlo do umanjenja njegove imovine usljed velikog broja nenajavljenih prekida i nestanka električne energije, ali i najavljenih koji su trajali duže od najavljenog. Tuženi je odgovoran za nastalu štetu tužitelju zato što nije ispoštovao ugovornu i zakonsku obavezu da kontinuirano i kvalitetno isporučuje električnu energiju“, navodi se, između ostalog, u presudi.

Vlasnik ove firme Budimir Komlenović potvrdio nam je da danas treći dan nemaju struje i ne rade i prvo je pristao da nam da izjavu, ali se onda predomislio.

Odgovore na pitanja pokušali smo dobiti iz Elektroprivrede RS.

Pitali smo ih koliko su uložili u obnovu mreže u posljednjih pet godina, gdje su im najčešći prekidi snabdijevanja električnom energijom i je ovih dana otežano ili prekinuto snabdijevanje, ali odgovore još nismo dobili.

Ova pokazuje da su privrednici konačno shvatili da mogu tražiti obeštećenje za lošu isporuku električne energije, jer je i struja roba kao i svaka druga.

S obzirom na to da su prekidi snabdijevanja u Srpskoj česti, jasno je da bi veliki broj privrednika mogao da se odluči na tužbe i traženje nadoknade za gubitke koje su pretrpjeli.

Podjsećamo, prije samo desetak dana, preko 10 gradova i opština ostalo je na nekoliko časova bilo bez napajanja zbog kvara na dalekovodu.

U posljednja tri dana, od kako je pao snijeg, u Srpskoj je slična situacija i struje nema u velikom broju opština.

(Capital) Foto:BN

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Sydney

28.02.2023 09:40

Kad su kakve nepogode i u drugim drzavama i evrope i amerike dode do nestanka struje, Na kraju ako ce sudovi presudivat da placaju stetu onda mozete i ocekivat povecanje cjene struje , Ako hocete novu elektro mrezu morate znati da xete je ci platit kroz nekoliko puta uvecavanje racuna,Ako hocete da poredite mrezu u Svicarskoj i u RS onda i racune ce te placT kao svicarci ,Svi hocete sto jeftiniju atruju ali da je usluga vrhunska

ODGOVORITE
Name

JANKO

28.02.2023 11:03

Daj ne lupaj da poredis ovaj sistem sa uredjenim drzavama.I prvo moras da razlikujes sta su elementane nepogode od obicnog snjega koji je normalno da pada u februaru , a oni vec trideset godina zateceni kad padne obicni snjeg.

Name

Dragan.st

28.02.2023 12:07

Ti si obična zapadnjačka budala sa ispranim mozgom..

Name

Realista

28.02.2023 12:11

Zna se šta su prirodne nepogode a šta ljudski faktor. Mi u BiH skoro da nemamo tih prirodnih nepogoda ali ne može narod platiti sve pa i fiktivna radna mjesta i raznorazne izmišljene funkcije a da ne pričamo o namjestenim tenderima. Evo u mom selu 3 bandere leže na žicama skoro godinu dana, prijavljeno više puta i nikom ništa. Srećom je samonosivi kabl pa ima struje.

Name

lila

28.02.2023 12:14

Ne radi se ovdje o prirodnim nesrećama nego o normalnom održavanju mreže i npr. el. stubova koji su kako piše do 70 god. stari! Je li ti smatraš da je drveni stub star 70 god. normalno stanje za koje treba budžet švicarske? Nemaš pojma o čemu pričaš!

Name

Olala

28.02.2023 14:25

Dakle ovaj komentar je za cudjenje!! Svicarska, pa u redu placacu po toj cjeni ali sa platom ili penzijom Svicarca. Gdje nasi trose pare od mrezarine koju smo i do sada placali. Istina malo realnije nego sada. Koga vi to branite. Zasto? Ciji ste covjek? Narodni ili Njihov!!

Name

Ре Суднеј

28.02.2023 14:28

Тако и ти можеш бити директор или менаџер, да ли он треба мало то да води и да распоређује ту лову и да то помало одрађује а не сад они код мене са моторкама крче шуму око трафо станица зар то није било лакше љети ,значи није способан да организује посао ,то даље каже да је купио диплому и да није научио то и како треба радити, исто вода ,пукала цјев они крпе и она даље пуца па зар није боље ту гдје се често појављује пуцање промјенити бар цјев од 50 метара па ваљда зараде да могу купити цјев од 50 метара мјесечно или све оде за ухљебе.

Name

Rade

28.02.2023 09:51

Tako vi volite srpsku republiku dok on helikopterom se voza trosi milijone milijarde na gluposti sve propada nezanima njega normalne stvari

ODGOVORITE
Name

re

28.02.2023 12:23

Bitno je da je TI voliš.

Name

Zvorničanin

28.02.2023 10:19

Dok lopovi trpaju sebi pare u dzepove nema napredka.Dok Dodik i debeli kradu pa kupe Aluminu kao da je Klinker sa izloga i kulače narod, ja sam moje sinove morao poslati u Njemačku.A i ovaj što je dobio na sudu daj bože da nije Dodikov potrčko pa se udružili da podijele plijen kao šakali.Čuj odbio da da izjavu a prvobitno dao saglasnost.Nema ovoj državi prosperiteta dok se me uzmu govnene motke pa otjeraju lopurde:Dodik,Stevanović,Stevandić,Čubrilović,Nešić i drugi,kao i ovi iz opozicije koji ništa nisu bolji.

ODGOVORITE
Name

Dobar čovjek

28.02.2023 13:16

Svaka čast na komentaru,samo su male motke za velike lopove trebaju vile.

Name

Laktasi

28.02.2023 10:24

Tjera bagra inat sa narodnim parama.Gdje licna odgovornost?

ODGOVORITE
Name

obrisani

28.02.2023 10:29

Kada bi privrednici i stanovnistvo opstine Laktasi,koja se trsi da je jedna od "najboljih" u R.Srpskoj,imali .uda da tuze Elektroprivredu za svakodnevne nestanke el.energije,milionske odstete bi bile u pitanju.Nema dana da ne iskljucuju.Po par minuta,sati...Niko ne zna ni zasto.Bandere padaju kao snoplje.Kad udjete u prostorije el.Laktasa kao da ste dosli u zadrugu.Sponzoruse silikonirane i napirlitane,drske i bezobrazne,jednom rjecju kupleraj.A elektricara ni iza lijek.Ono malo kvalifikovanih vise po cijeli dan po kaficima i igraju Bingo.Raspad sistema.Bitno da je direktor umrli SNSD-ovac,brat gazde BEPRA,poslusnik i glupan koji o struji pojma nema.Kao i vecina SNSD direktora.

ODGOVORITE
Name

Lopovi

28.02.2023 10:29

A računi stižu redovno

ODGOVORITE
Name

Србо

28.02.2023 10:30

Плаћа народ а они немају никакву одговорност, зато су бандере онако стабилне.

ODGOVORITE
Name

Па

28.02.2023 12:36

Све и једна бандера је још из доба оног подкраћеног

Name

Milica

28.02.2023 11:14

Na celu Rep Srpske je ratni profiter. I on je oko sebe okupio iste kao sto je i on sam. Srbijom vlada isti prevarant. Amerika je dala Vucicu novac da kupi pobjedu na izborima. Pa su Srbi dobijali po 100 km. Pa sad Vucic osta da preda i Kosovo i Srbe. A. Dodik zapadni dio Rep. Srpske i distrikt

ODGOVORITE
Name

Ssssss

28.02.2023 12:17

4 dana bez dtruje, to nema nigde na planeti, imali su mogucnost da prodaju, valja dugove platiti, sve po narodu

ODGOVORITE
Name

Oh

28.02.2023 12:20

Znaš kako ih žalim! Plaćamo i mi ni krivi ni dužni!

ODGOVORITE
Name

Muljaza

28.02.2023 14:56

Pa namjerno nece da stave nove bandare, preko toga se peru pare , gdje se slivaju pare od kazni

Name

055

28.02.2023 14:18

Sve po pola zna se!

ODGOVORITE
Name

Jasno

28.02.2023 14:26

Nema para za bandere. Otišlo sve Prointeru, Kanalu i Dveltu za softvere. Glasali ste. Uživajte.

ODGOVORITE
Name

haha

28.02.2023 16:34

Bandere su zadnji krik mode srednjeg vijeka

ODGOVORITE
Name

Sto neplate

28.02.2023 19:33

Obicnom gradjaninu, sto ostane bez zimnice a aparati pocrkaju? Podjeliti ce to lopovi a jos naplatiti od nas...

ODGOVORITE