Prezentovan 3D prikaz nove dvorane u Banjaluci

Danas prezentujemo najveći kompleks u cijeloj Republici Srpskoj. Riječ je o teniskim terenima, dvorani, trim stazama, dječijim igralištima i drugim sadržajima. Ovo je jedan kompleks, koji je ujedno i najveće gradilište u cijeloj Republici Srpskoj.

Republika Srpska 24.02.2023 | 15:43
Prezentovan 3D prikaz nove dvorane u Banjaluci

Rekao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, prezentujući izgled nove sportske dvorane u Parku „Mladen Stojanović“, u kojoj će se u aprilu igrati teniski turnir ATP 250.

-Pitali ste kada ćemo vidjeti kako će izgledati. Došlo je to vrijeme kada možete da vidite 3D model najveće sportske dvorane u cijeloj Republici Srpskoj. Moja poruka jeste da je pet decenija prošlo od izgradnje Sportskog centra „Borik“ dakle od 1974. godine nešto ovakvo nije viđeno u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, nešto ovakvo nije građeno. To govori koji je ovo poduhvat, šta nam je bio zadatak, a šta je krajnji cilj svima nama – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako ovaj građevinski poduhvati prevazilaze mogućnosti gradske administracije.

-Želimo da prikažemo čitavoj javnosti kako će izgledati dvorana koju će koristiti naša djeca, svi sportisti, budući šampioni. To je naša budućnost koja dolazi za 30 dana. Dvorana se prostire na površini od 9.000 metar kvadratnih. Svi kapaciteti, kako za sjedenje tako i za trežani proces su za 50 odsto veći od SC „Borik“, a visina je 14 metara.  – poručio je.

Gradonačelnik poručuje kako je ovo jedinstveno arhitektonsko rješenje iz mnogo razloga.

-Kada gledate dvoranu spolja, vidite samo četiri metra iznad zemlje. To smo uradili kako ta visina ne bi remetila svu ljepotu koja se nalazi u Parku „Mladen Stojanović“. Ponosni smo na idejno rješenje, zahvalan sam svim ljudima koji su bili dio ovog projekta. Kada kažete da gradite dvoranu koja nikada nije građena u cijeloj Republici Srpskoj, od devet hiljada metara kvadratnih i pet hiljada sjedećih mjesta, to sve treba da isprojektujete za manje od četiri mjeseca. Po dinamici, mi odgovaramo svim izazovima, a radovi teku i brže od predviđene dinamike – kazao je on.

Kazao je kako je po završetku građevinskih radova ostalo dosta posla, ali da će sve biti spremno za teniski spektakl, kao i za doček najboljih tenisera.

-Mi smo takođe foksuirani da to bude korisnio na kraju, odnosno da u svakom trenutku tri terena budu na površini koja su predviđena za takmičenja. Dakle, površina koja je na parteru je predviđen kako bi tri kluba u isto vrijeme mogla da treniraju. Naglasio sam i ranije da se pripremamo da ova dvorana bude multifunkcionalna i kao takva predviđena za sve sportove – poručio je on.

Naglasio je kako ovim jedinstvenim sportskim kompleksom dobijamo prostor za koncerte, festivale, takmičenja, različite sajmove i slično.

-S druge  strane, kada završimo sve ovo, za nešto više od 30 dana ispred dvorane ujedno ćemo dobiti i novi trg koji je predviđen za koncerte i festivale i kao takav će biti veći od Trga Krajine. To znači da će Banja Luka sve najveće muzičke zvijezde dočekivati upravo ovdje, ali nećemo zanemariti Trg Krajine – rekao je on.

Istakao je kako će plato ispred dvorane zajedno sa ulicom koja se pruža prema Parku „Mladen Stojanović“, grad dobiti veću površinu od Trga Krajine.

-Ovo je nova dimenzija grada i jedna potpuno nova perspekitva, nešto što do sada nije viđeno. U narednom periodu prezentovaćemo još dodatnog sadržaja. Radićemo dječije igralište, koje do sada nije viđeno u regionu. Shodno svemu tome, pomjeramo granice i dižemo našu formu koja u građevinarstvu nije bila viđena do sada – rekao je on.

Napominje da sve radove na terenu prati odgovarajuća dokumentacija.

-To isto važi i za radove koji se izvode u Parku „Mladen Stojanović“, poput postavljanja javnih toaleta, dječijih igrališta, izgradnje trim staze, ali i ostalih radova – zaključio je gradonačelnik.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac kazala je da Grad u kontinuitetu radi i na ulaganju u sport, ali i u sportsku infrastrukturu.

-Nakon mnogo godina riješili smo problem stadiona i prostorija FK Naprijed, završena je dvorana na Laušu i prvi put u okviru nje imamo prostor koji je namijenjen za borilačke sportove. Tu su i brojne teretane na otvorenom, radimo sportske terene kod Sokolskog doma, koje je kultno mjesto ne samo za Banju Luku, nego i za region, a po završetku i u njemu će biti prostorije namijenjene za sportske aktivnosti – rekla je ona.

Ističe da u budućoj multifunkcionlnoj dvorani, pored teniskog terena koji su u skladu sa svim standardima za održavanje jednog ovako važnog trunira, imaju prostorije namijenjene za razne sportske aktivnosti.

– Oko 90 sportskih organizacija u gradu koje okupljaju oko deset hiljada sportista kasnije će moći da koriste ovu dvoranu – rekla je savjetnica Savić – Banjac.

Dodaje da i pored toga što znamo koliko je bitno da se jedan ovakav događaj organizuje, tu je i velika potreba Banje Luke da ima prostor za održavanje različitih sportskih dešavanja, kao i konferencijski prostor koji nedostaje našem gradu.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju sportske dvorane i potpredsjednik Teniskog saveza Republike Srpske Saša Trivić kazao je da izgradnja ovog objekta zaista veliki poduhvat.

-Ovo je prije svega projektanski podvig, na kojem trenutno radi preko 50 projektnata zadnja četiri mjeseca po svim fazama. Na gradilištu trenutno radi dvadesetak firmi i za svaku od njih je to poduhvat  – naveo je on.

Ističe da je ovo kako za projektante, tako i za izvođače – zaista veliki podvig.

-Svi su nam rekli da ovo što radimo do sada ovdje nije viđeno. I na kraju dobićemo jedan objekat koji će biti izgrađen po svim svjetskim standardima, a za izgradnju se koriste najkvalitetniji materijali. Trebalo je to sve pomiriti i uklopiti – zaključio je Trivić.

Arhitekta Davor Bjelica kazao je da je dobio čast da radi na ovom velikom projektu.

-Riječ je o kompleksnom i zaista ambicioznom projektu. Poštovani su svi avjetski standardi, koje zahtijevaju sportski objekti ovog tipa. U prvoj fazi ovo će biti dvorana otvorenog tipa, dok ćemo nadam se već sljedeće godine imati zatvorenu dvoranu – kazao je on.

Dodaje da je cilj bio da taj objekat ne dominira prostorom, nego sadržajem koji ima unutra, odnosno da bude u skladu sa Parkom i okruženjem.

(BN)  Foto: A.ČAVIĆ

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Predivno

24.02.2023 14:48

Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Hikli

24.02.2023 15:39

Kad ce koncertna dvorana?

Name

Re

24.02.2023 17:35

Jel zeljkin sin gradi?

Name

re:re

24.02.2023 19:03

Sigurno zeljkin i milin sin oni prvi na svakom tenderu!

Name

Miroslav

24.02.2023 21:57

Da, svaka cast, lepa je to nacrtala ruka umetnika, arhitekta.

Name

Borac

25.02.2023 05:57

Dal ce tu posaditi ono porodicno stablo,koje je obecao?

Name

bl

24.02.2023 14:48

Gradite na ukradenoj zemlji. To nije gradsko vlasnistvo.

ODGOVORITE
Name

komsija

24.02.2023 19:59

Oni su prepravili da je to zemlja njihovog djede, oni su pismeni jer imaju diplome i proveli 4 nedelje na fakultetu-

Name

Bez krova

24.02.2023 15:01

Samo ne pokrivati pošto će sigurno prokišnjavati kao i svaki drugi objekat u banjaluci

ODGOVORITE
Name

Kowalski

24.02.2023 15:07

У априли тениски турнир на отвореном???

ODGOVORITE
Name

Ре

24.02.2023 16:03

Како је прелијепа она широка стаза кроз парк Младен Стојановић могла је и шира бити ,има ту пуно зеленила и орените још једну стазу тамо према оној финој хацијенди на крају парка на оном узвишењу и треба још пар оних кућа око хацијенде срушити да не руже изглед исте.

Name

Re kovalski

24.02.2023 16:11

Turnir se mora igrati na otvorenom uslov ATP-a informisi se

Name

Vvv

24.02.2023 23:03

1.aprila otvaranje

Name

Du

24.02.2023 15:12

Cetri metra smeta, a obliznje zgrade od dvadeset? To ne smeta

ODGOVORITE
Name

Iz rupe

24.02.2023 15:48

Da, a pogotovo neboderi od 25 i 15 spratova u centru grada, vjerovatno je i tu ograničenje visine zbog pogleda

Name

COBRA

24.02.2023 16:06

Tako je,sto nisu iz Rupe u centru isli 4 m u visinu. Kome prosipas tu pricu...

Name

Du

24.02.2023 15:17

Treba betonom da unistite i taj poslednji park da zaradite, sta ce robovima parkovi oni su za najamno radno odmorna cetiri zida

ODGOVORITE
Name

Bubin

24.02.2023 15:44

Banjaluka nema parking mijesta to je veliki Problem plus slabo organizovan gradski i prigradski saobeacaj bez reda voznje na stajalistima. To je prioritet a sportski tereni mogu da cekaju bolja vremena.

ODGOVORITE
Name

Jednakost

24.02.2023 15:52

Sve u Banjaluku a ostali dio RS se polako gasi ,ajmo Narode svi u Banjaluku sve se ulaže u Banjaluku i Laktaše ostali a posebno Istočni dio naglo izumiranje i iseljavanje

ODGOVORITE
Name

Mi,

24.02.2023 16:08

U Višegradu dobismo Andrićgrad , kako na istoku ništa,Jahorina sređena i dalje se sređuje i radi na njoj, Trebinje cveta šta hoćeš više, dok proradi hotel u Rudom, vidjet ćeš boljitak.

Name

Narod

24.02.2023 16:38

Svaka cast Drasko, lijepo je to sto radite, al treba ulagati u pogranicna mjesta RS, necuva se kuca na pragu

Name

Re

24.02.2023 17:20

Pa vecina vas je vec sljegla u Banjaluku, produzite u Laktase kod svog vodje, vi ga i birate.

Name

lazo

24.02.2023 15:58

hoće li biti otkazan meč, pošto nije natkriven

ODGOVORITE
Name

xxxx

24.02.2023 18:59

Ja sam naredio da vise nepada kisa u BL jer igramo tenis.

Name

Istina u oci

24.02.2023 16:02

Bjelica nisi ti kapacitoran za ozbiljan projekt. Napravili ste od grada haos.

ODGOVORITE
Name

x

26.02.2023 18:08

Čovjek radi šta mu je zadato , ne vidim u cemu je problem?

Name

Goran

24.02.2023 16:05

A za održavanje će gradu trebati poseban budžet. Možda simbioza i to riješi. Neviđeno zlo je okupiralo ovaj narod.

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

24.02.2023 16:11

Bravo Mile. Opoziv Draska i otjerat ovu muzicarku Mirnubsto pre. Sport u BL je dosegao dno dna

ODGOVORITE
Name

A lova

24.02.2023 16:17

Odakle ti lova? Ko se ućipao?

ODGOVORITE
Name

Branko Petricevic

24.02.2023 16:40

Baš divni, sve za naše pare.

ODGOVORITE
Name

Milos

24.02.2023 16:58

Strasno na sta lici. Pametno. Dosta

ODGOVORITE
Name

copy paste

24.02.2023 16:59

I ovo ce da zavrsi kao aquana i incelov bazen ...u dugovima do grla ..neisplativo i nepotrebno

ODGOVORITE
Name

Re

24.02.2023 17:21

100%

Name

Re Jednakost

24.02.2023 18:04

Jesi bio ikad u Laktasima i ovde propast kao i svugdje prosperira par porodica Bajine porodice ostalo jad i čemer.U gradu Laktasima 500 metara od centra nema kanalizacije?

Name

Re copy paste

24.02.2023 18:50

BRAVO, konacno jedan racionalan komentar. Cega god su se crveni kmeri i njihovi poltroni dotakli pretvoreno je u blato. Cak su i brucosi ekonomije znali da ta rugla od bazena nikada nece biti rentabilna i da ce sluziti iskljucivo kao poligon za partijsko zaposljavanje. Ova dvorana je samo nastavak te politike.

Name

Србо

24.02.2023 18:49

Све је то фино и онда кад се пробудимо имаћемо још један проблем,јер су нам и остале сале и дворане у дуговим па и оба базена и све остало, сад више није проблем шанк и кухиња са базена а и дрво на тргу Крајине али то је сад друга прича па нек је Бањалучанима са срећом.

ODGOVORITE
Name

jasno

24.02.2023 18:53

Kada ce te rijesiti vodovod i odpadne vode kada ce te napraviti mogucnost parkiranja auta na ulazu u grad a ima diploma za svakog i na svakom mjestu. Kada ce se neko iz politike izjasniti o tom skolstvu isto su oni poslednji koji cute?

ODGOVORITE
Name

Ре

24.02.2023 19:22

Таман ће ту моћи отпадне воде у будућности а и на доброј је локацији, хаман центар.

Name

Sydney

25.02.2023 08:12

Kad se zavrsi taj turnir u tenisu odma zapocnite sa gradnjom fudbalskog stadiona da reprezentacija RS moze odigrat onaj odgodeni nogometni prijateljski mec protiv Rusije,,Da je BL dobila redovnu organizaciju GS i razumio bi da u vrijeme kad bez kredita RS ne moze prezivjet ni 6 da se zbog jednog turnira od 5 dana na kojem ce se osim dokovica pojavit jos 2-3 igraca iz top 200 gradi novu novcatu sportsku dvoranu,

ODGOVORITE
Name

Sydney

25.02.2023 08:31

Lijepa dvorana!! Samo sta ce se desavat sa tom dvoranom posle tih 5 dana turnira,Ko ce sve biti u mogucnosti da uziva u igranju tenisa na tom terenu???Siguran sam da ce pod izgovorom skupog odrzavanja same dvorane i terena odredit se ulaznica za ulazak i koristenje samog terena i da ce zbog visine ulaznice biti dostupna samo gradskoj gospodi gazdama i njihovoj djeci da imaju gde doci i malo se zabavljati igranjem tenisa, Za 90% banjalucana bice nedostupan , A za par godina kao i sve ostalo prece u privatne ruke pod izgovorom negativnog poslovanja ,dugova i uigranih sema da se za male pare docepa neko drzavno ili gradsko vlasnistvo, Za 5-6 godina ce objekat koji je kostao 25 miliona neko prepisat na svoje ime za 2-3 mliona na auk ijijskoj prodaji da se namire dugovi koje ima dvorana

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

25.02.2023 09:01

Najbjednija regija Evrope u top tri pravi ovo, ne kenjajte, kome danas treba poslati marku za liječenje u bijednoj Evropi ili Turskoj, mi bogati

ODGOVORITE
Name

Markan

25.02.2023 09:55

DVORANA? ZNA LI OVAJ MALI ŠTA JE DVORANA? GDJE JE KROV? OVO JE KLASIČNI STADION.

ODGOVORITE
Name

Sale

26.02.2023 10:36

Koliko to kosta ? I sta poslije sa tim ? je li se ovo gradi za domacu "elitu " ?

ODGOVORITE