Biće analiza januarskih računa za struju

 Na sastanku ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima energetskog sektora i proizvodnih preduzeća zaključeno je da će, zajedno sa "Elektroprivredom", biti izvršena kvalitetna analiza rasta troškova nekih privrednika, te nastavljene konsultacije i definisane konkretne mjere koje će dati zadovoljavajući efekat.

Republika Srpska 16.02.2023 | 20:41
Biće analiza januarskih računa za struju

Đokić je danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima privrednih asocijacija, "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, distributivnih preduzeća u sastavu ERS-a i predstavnicima nekoliko proizvodnih preduzeća u Srpskoj.

"Sastanak je organizovan kao nastavak konsultacija održanih prije dva dana o analizi efekata povećanja cijena troškova električne energije i drugih zavisnih troškova pri isporuci električne energije. Tada je istaknuto da je dio privrede nezadovoljan gore navedenim troškovima", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na današnjem sastanku je konstatovano da su Zakonom o električnoj energiji definisane nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske koja, kao nezavisno tijelo, razmatra zahtjeve operatora distributivnih sistema i provodi tarifni postupak.

Naglašeno je da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, u skladu sa svojim ovlaštenjima, kao nezavisno tijelo donijela odluke koje se odnose na zahtjeve elektrodistributivnih preduzeća, kojima je predvidjela povećanje troškova distributivne mrežarine.

Na konstataciju predstavnika privrede da Vlada Srpske nije ispoštovala dogovore koji su o ovom pitanju vođeni prošle godine, Đokić je podsjetio da Vlada ne donosi, niti ima ovlaštenja da donosi odluke u pogledu visine cijene električne energije i pomenutih naknada za mrežarine za regulisane djelatnosti, a da je cilj tih razgovora bio da se pokaže razumijevanje prema privrednicima i njihovim potrebama.

"S tim ciljem sam predložio i održavanje današnjeg konsultativnog sastanka sa predstavnicima Regulatorne komisije za energetiku na kome su imali priliku da detaljnije obrazlože navedene odluke, kao i da se vidi da li ima mogućnosti za neku korekciju tih odluka", rekao je Đokić.

Predstavnici Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske istakli su da se tarifni postupak vodio po zahtjevima operatora distributivnih sistema, njihovim potrebama i obrazloženjima.

Naglasili su da je javnost upoznata o pokretanju tarifnog postupka u julu 2022. godine i da je krajem avgusta i početkom septembra prošle godine održano pet javnih rasprava na tu temu. Takođe, istakli su da je u tarifnom postupku kao stranka učestvovao i ERS.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić, direktor "Elektrokrajine" Banjaluka Dragan Čavić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Vladislav Vladičić sa saradnicima, izvršni direktor za tehničke poslove u "Elektroprivredi Republike Srpske" Ivan Кoprivica i direktori kompanija "Arselor Mital" i "Кolektor".

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Cuj

16.02.2023 20:25

Bice analiza, a hoce li smanjiti racune, malo morgen, toliko su zakukljili da se nezna ni kako obracunavaju po kojoj cijeni, namjerno ,da i oni sami sto obracunavaju neznaju objasniti, a mrezarinu uduplali

ODGOVORITE
Name

Aska

16.02.2023 22:26

Obracunavaju neke dvije mrezarine, pa ce 3, pa 4 itd. Kad im narod izvrsi diverzije na trafoe i druge objekte to ce im i biti

Name

Petar

16.02.2023 20:31

Ako je ikako moguće da naši tajkuni, gulikože, profiteri, milioneri i njima slični, ne plaćaju nikako struju. Da još miliona izvuku na račun ovog naroda.

ODGOVORITE
Name

Xxxx

16.02.2023 20:38

Crknite. Gnjide. Dupe vam samo zinula na pare

ODGOVORITE
Name

Вишеград

16.02.2023 20:49

Ја мислим да им је владичић објаснио како су обрачунали струју.Састале се умне главе ђокић,чавић,сашша тривић

ODGOVORITE
Name

Tatar

16.02.2023 21:40

Koja revizija.Pa necete je valjda opet povecavati

Name

STATISTICAR

16.02.2023 22:09

SVI ZAJEDNO NEZNAJU IZRACUNATI POTROSNJU HILJADU KILOVATA STRUJE.DOK JE IVAKIH NA CELNIM MJESTIMA,RACUNI CE DOLAZITI NA NAPLATU NARODU,DOKLE CE IZDRZATI VIDJECE SAMI.VALJA NAHRANITI OVE GLODARE NAGOMILALO IH SE KO MISEVA,A POLA IH NE RADI NISTA.

Name

Zoran

16.02.2023 22:18

Sta je ovo za 160 kw doslo 40 maraka da se plati,lopovi jedni,dabogda vam za lijeka bilo.

Name

Milorad

17.02.2023 06:17

Možda.....ha,ha, ha ha ha ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Zdrave

17.02.2023 06:18

Cijenu struje treba još povećati.Pozdrav od penzionera sa 300 km penzije.

ODGOVORITE
Name

vecma

17.02.2023 07:43

Meni na selu iako nisam potrosio ni jedan kilovat prosli mjesec racun bio 8.30 a sad stigao 15.30KM. Lako je izracunati da je povecanje skoro 90 %.Znaci kaznjeni i oni sto ne trose i oni sto puno trose!

ODGOVORITE
Name

Tranzicionista

17.02.2023 15:47

Volio bih da zamislite sledeći scenario, a desiće se jer imamo potpisan ugovor sa Energetskom zajednicom, potpuna liberalizacija elektroenergetskog sektora, nema javnog snabdjevača već tržišno takmičenje, plakaćete za ovako jeftinom strujom. Žalite se na održavanje prenosne i distributivne mreže, mjernog mjesta, itd., mnogo 15 KM,... Dođete u neke tamo pizdiće i hoćete da vam je sve oko el.energije uredno, a to što zimi i ljeti monteri skaču po šumama i gorama da bi vi došli u pizdiće i imali uredno snabdijevanje, to neka bude džabaka.

Name

Istina

19.02.2023 10:34

Ja sam od onih sto troše 2.200 KwH na mjesec zimi i moj račun evo ga 496.00 KM pa sad da kazem neku.Grijem se na struju da smanjim zagadjenje okoline jer tako su govorili prije. Sad mi je povećana cijena struje za 110% a mrežarina smanjena za 35% tako da je račun u zbiru veći za 70%. E sad ako znam ko sjedi u Vladi a ko u ERS, ko u regulatornoj( svi smo ga čuli) onda nemam šta očekivati od njih. Za ovog koji brani ovu skalameriju da kazem da živimo u BiH najkorumpiranijoj državi u Evropi i svijetu i da nam je standard ravan nekoj Africkoj despotiji te da neka priča o regulatornoj agenciji dovodi do smijeha. Sve su to prazne priče dok nas vode ovakvi likovi poput pozornika sa kupljenom diplomom ne zna ni on kakvom, dok je pekar obicni neki faktor u privredi, dok školovani na BG univerzitetu rade po kladionicama i kafićima. Doktori nauka su na biroima za zapošljavanje jer neće bandi da daju 20 hiljada za posao. Ali evo napretka posto je pozornik organizovao sastanak i sad sve kreće naprijed.

Name

Samo napred

17.02.2023 08:25

I još povećavati cijenu , a pogotovo , ako je ikako moguće onima koji su svoj glas prodali za 50 KM , a oni spadaju među najugroženije kategorije , neka bagra gazi sve pred sobom i naravno da će među prvima nastradati oni koji su uzeli tih prokletih 50 KM .

ODGOVORITE