Počinje vještačenje u sporu oko zaduženja Republike Srpske na Londonskoj berzi

Okružni privredni sud u Banjaluci odlučio je da angažuje vještake ekonomske i informatičke struke u sporu koji je protiv Republike Srpske pokrenula švajcarska kompanija „Synergy Wealth Management“ koja smatra da ju je Vlada RS oštetila za 2,9 miliona maraka jer nisu plaćeni za posredovanje u emisiji obveznica RS od 300 miliona evra na Londonskoj berzi.

Republika Srpska 08.02.2023 | 19:58
Počinje vještačenje u sporu oko zaduženja Republike Srpske na Londonskoj berzi

Njihovi nalazi trebali bi da pomognu u konačnom rješenju dileme o tome u kojem je svojstvu ova konsultantska kuća angažovana od strane Vlade Srpske i da li ima pravo na naknadu koju traži.

Po mišljenju pravobranilaštva Republike Srpske, a koje su ponovili i na nastavku pripremnog ročišta održanog juče u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, taj zahtjev je neosnovan jer između dvoje strane saradnja nije formalizovana potpisivanjem ugovora.

Svoju tvrdnju braniće izvođenjem 20 dokaza i šest svjedoka, uglavnom zaposlenih u ministarstvu finansija Republike Srpske. Među pozvanima će biti i ministrica Zora Vidović.

Sa druge strane, advokati tužioca se uzdaju u vještake. Advokat Goran Isabegović kaže da je zakon na njihovoj strani bez obzira na činjenicu da zvaničnog ugovora o zastupanju nema.

„U slučajevima gdje nije striktno propisano potpisivanje ugovora, on se smatra zaključenim ako su se stranke saglasile o osnovnim elementima i ako su strane izvršile djelimično svoju obavezu, što se ovde desilo. Ovde se radi o posredovanju sa elementima savjetovanja, odnosno ugovor o djelu“, kazao je on.

Prema njegovoj tvrdnji, ponuda za pristup tržištima kapitala koju je Vladi dao vlasnik konsultantske kuće Dušan Pajić početak je saradnje dvije strane koja je kasnije nastavljena.

Pajić je tu naveo šta bi bili njegovi zadaci u postupku emisije, kolika je njegova naknada, šta očekuje od Vlade Republike Srpske i ministra.

Tako je on tražio da ga imenuju za strateškog savjetnika, otvore mu e – mail adresu na domenu Vlade RS i imenuju tim ispred ministarstva finansija koji će mu pomagati.

„Vlada u svemu postupa po njegovom aktu. Otvara mu e-mail adresu i imenuje tim koji će sa njim sarađivati, a nakon toga se nastavlja njegov intezivan rad.  On ide u London, šalje Vladi izvještaje i spaja je sa predstavnicima međunarodnih banaka sa kojima je ranije uspostavio kontakte. Radio je na pripremi i prezentaciji Republike Srpske“, rekao je Isabegović.

Glavna rasprava na kojoj će se krenuti sa materijalnim dokazima i saslušanjem svjedoka zakazana je za april ove godine. Prema ocjeni upućenih, prvostepena presuda se ne očekuje prije jeseni.

Podsjećamo, CAPITAL je otkrio da je firma “Synergy  Wealth Management“ tužila Srpsku za 2,9 miliona KM tvrdeći da joj nije plaćena naknada za konsultantske poslove koje je obavljala prilikom pripreme emisije obveznica RS na Londonskoj berzi, dok su u Ministarstvu finansija RS tvrdili da nikada nisu zasnovali ugovorni odnos sa tom firmom.

(Capital)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Radnik

08.02.2023 19:09

Ove na vlasti objesiti da vise ko civiluk. Ovakvu bahatost i korupciju ni najveci Africki diktatori nisu sprovodili. Mileee znas li ti uopste stase dogadja i stade radi o ovog naroda od strane tvojih poslusnika

ODGOVORITE
Name

Rale

08.02.2023 21:59

Ko ce vještačit? Da neće ovi sa privatnim fakultetima jer njima je maksimalan domet tablica množenja. Dijeljenje je već viša matematička operacija. Kad angažuju NUBL, Apeirone, UPS, Prometeje da se i djeca dobro nasmiju.

Name

Re

08.02.2023 23:29

Pa nista bez Mileta.

Name

d

09.02.2023 06:50

Ovi naši muljatori plaćaju i kurti i murti, Zora da se nosi u svjetskom biznisu, ali ako stavi nekoga pametnog nije taj vjeran kao pas. SELO NA ČELO.

Name

Xxx

09.02.2023 07:50

Seljacina Laktaska...on misli da je to stocna pijaca..pjunes u saku I mahnes pa nekad vazi a nekad nevazi

Name

Nostradamus

08.02.2023 19:22

To ce Dodik da plati ako ima budzet 58 miliona sta je problem da plati tri miliona i tako da uvijek bude nezaobilazni faktor za unistenje Republike Srbske.

ODGOVORITE
Name

Kolinda

08.02.2023 19:26

Znaci gdje god je ova nasa drzava pokusava muljovine ispada da je platila debelo pokusaj pljacke drugi drzava..lagano gasimo svjetlo za sobom i zatvaramo vrata srama pred svijetom,sve zbog interesa Dodika

ODGOVORITE
Name

Siks

08.02.2023 19:55

A koga to nase vlasti nisu prevarile i nasamarile? Pocev od naroda pa nadalje.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

08.02.2023 22:18

Problem što su oni samo narod prevarili, i što je još gore još varaju i varaće dok god budu imali šta da pokradu. Bolje nek odmah plate posle će biti skuplje. Nisam čuo da su nesposobnjakovići nekog dobili na sudu. Il imaju dil pa dijele lovu

Name

Milan

09.02.2023 04:22

Umjesto da kažeš svaka čast ako je Republika Srpska uspjela da odradi posao na berzi a da ne plača te usluge jer je time ušteđeno 3 miliona maraka, tebi ni to ne valja. Baš si zeljun!

Name

Re Milan

09.02.2023 11:21

Magare tebi je svaka cast sto se svaki dan zaduzujemo i sto stalno kradete i raseljavate narod.

Name

Jaffa

08.02.2023 20:11

Sudstvo kod nas...ahahaha.

ODGOVORITE
Name

Goran

08.02.2023 20:57

Nemojte vjestaciti, vec hapsite te lopove.

ODGOVORITE
Name

Tatar

09.02.2023 07:11

Zar nije general glavni optuženi A Zoru kad budete ispitivali ne dajte joj da pije jer može ne daj Bože reći što ne treba pa eto ti belaja

Name

Laktasi

09.02.2023 07:20

A sto je narod zaduzen za 300 miliona po visokim kamatama to nikog ne interesuje,samo lesinari iz tih agencija zele da se ugrade,opet preko narodnih leđa?

Name

MIĆO

08.02.2023 22:23

Izvještaći će kao i za Bobar banku. 140 milina i niko nije kriv.

ODGOVORITE
Name

Petar

09.02.2023 05:54

Sve će to londonski đak đokica da sredi

ODGOVORITE
Name

Nn14

09.02.2023 12:50

Mir mir niko nije kriv obicne neznalice treba im dati stado ovaca i to nebi sacuvali .Sta bi sa Bobar bankom Bankom Srpske,Robnim rezervama ,brojnim privatizacijam firmi pod sumnjivim radnjama-Šume srpske-razni Serdarovi,Alumina,Putevi rs i šta sve ne pa dokle ¢e ovaj narod pla¢ati vaše neznanje i bahatost?

Name

Arsa

09.02.2023 07:22

Kakvo veštačenje prvo uhapsiti Viškovica i Zorku oni su dogovarali pa neka plate iz svog džepa odštetu i gotovo.Burle im je samo rekao šta treba da urade za njega nema dokaza tako da ovi koji pristaju da rade šta im drugi kažu i treba da odgovaraju.

ODGOVORITE
Name

Ranko

09.02.2023 07:23

Burlo je dao Igoru da se uči, kako zavrtati uši i guliti kožu srpskom narodu, te opljačkati stotine miliona. Uz Igora je umiješan i "advokat" Miloš Stevanović iz Bijeljine, koji se vadi preko Igora, od dugova od nekoliko miliona. E srpski narode, sam gradiš svoju propast, dozvoljavajući najvećem ološu da te predvodi.

ODGOVORITE