Strah od poplava: Ilegalna gradnja na koritu Bosne

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika zemljišta i drugih u ko Doboj, Voda Srpske, vodne inspekcije i gradske uprave zbog, kako je navedeno, zakonom zabranjenog izvođenja radova kojim se pregrađuje korito Bosne, smanjuje proticajni profil i izaziva opšta opasnost usljed povećane ugroženosti Doboja od poplava.

Republika Srpska 07.02.2023 | 18:39
Strah od poplava: Ilegalna gradnja na koritu Bosne

"Nakon poplave 2014. godine, kada je u Doboju utopljeno 11 osoba i nastala šteta od nekoliko stotina miliona KM, nije očišćeno i uređeno korito Bosne, nastavljena je gradnja na vodnom zemljištu i nisu preduzete druge potrebne aktivnosti i mjere za zaštitu Doboja od poplava", saopšteno je iz Centra za humanu politiku.

Ističu da je od Vlade RS zatraženo da smijeni nesposobnog direktora u Vodama Srpske i korumpirane vodne inspektore zbog, kako je navedeno, nepreduzimanja mjera zaštite, zapuštenosti i negradnje zaštitnih nasipa i drugih objekata, izbjegavanja projektovanog uređenja korita Bosne, nečišćenja korita vodotoka i tolerisanja zakonom zabranjene gradnje, nasipanja i izvođenja drugih radova u velikom koritu Bosne, služenja interesima šljunkarske mafije i uzurpatora javnog vodnog dobra i drugih propusta koje su utvrdili Glavna služba za reviziju javnog sektora, druge institucije i civilni aktivisti.

"Vladi RS je predloženo da poslove praćenja i kontrole vodotoka i drugog javnog vodnog dobra povjeri udruženjima građana, s obzirom da Vode Srpske i njena kancelarija u Doboju ne prate i ne kontrolišu stanje javnog vodnog dobra koje im je povjereno na upravljanje, ne prijavljuju i ne sprečavaju gradnju objekata, pregrađivanje i druge zakonom zabranjene radove u koritu Bosne i imaju koruptivni dil sa vlasnicima šljunkara i uzurpatorima javnog vodnog dobra", zaključuje se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sale

07.02.2023 18:21

Čudim se da Dodik ne promjeni i ime rijeke.

ODGOVORITE
Name

Jaro

07.02.2023 19:42

Jos malo zvace se Bosna Srpska kao stoce i drzava da se zove cjelokupna Srpska.

Name

Trebavac

08.02.2023 07:27

Pitanje zaštite Doboja od poplava bi trebalo da bude PRIORITET za Vladu,Narodnu skupštinu i Grad Doboj.Nevjerovatno da bahata vlast od 2014 pa do danas apsolutno ništa nije uradila po ovom pitanju.Dobojlije poslije svakih padavina strijepe od izlivanja Bosne i nove poplave!

Name

Dragan

07.02.2023 21:18

Komunizam je bio kakav je bio.ali se znalo ko kosi ko vodu nosi.

ODGOVORITE
Name

Dorotea

08.02.2023 23:39

Treba ekipa tvbn izaći na lice mjesta i snimiti koliko je privatnih objekata napravljeno u desnoj inundaciji rijeke Bosne kod mosta prema željezničkoj stanici. Ima i preduzeća koji prelaze sa bagerima lijevo desno preko magistralnog puta prema Ševarlijama. Toliko su podigli nasip da bi zaštitili kuće i preduzeća da su doveli most u opasnost,a i grad,jer je sada kota desne obale viša od lijeve na kojoj je grad. Takođe od one betonske ograde na M 17 nema nikakve koristi,samo bi bila veća mogućnost pogibije nego da se sleti u polje. Dođite bn televizijo i snimite i vidite čiji su objekti izgrađeni u zabranu.

ODGOVORITE