Potonula dva broda u Crnoj Gori zbog olujne bure

Usled olujne bure koja već dva dana duva u Boki, jutros su se prevrnuo rashodovani desantni brod minopolagač DBM-241 "Krk" i potonuo na vezu na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na severozapadnoj obali polustrova Luštica u Boki Kotorskoj.

Region 06.02.2023 | 17:06
Potonula dva broda u Crnoj Gori zbog olujne bure

Tom prilikom teško je oštećen i takođe rashodovani vojni tanker za vodu PV-17 "Alga" čiji je trup takođe naplavljen, pa je i ovaj brod pramčanim delom nalegao na morsko dno u plićaku gde je bio vezan.

Brod DBM-241 je već petnaestak godina van operativne upotrebe u Mornarici VCG, a bio je jedno od njenih najmlađih plovila jer je sagrađen 1988. godine u Splitu.

Pretpostavlja se da su jaki talasi i olujna bura tokom noći "tukli" brod koji je pritom udarao u stari vojni tanker za vodu PV-17 koji mu je bio vezan između DBM-a i obale. Dotrajali i korozijom izjedeni limovi na oplati broda su najverovatnije popustili pod udarcima, pa je DBM primio vodu, prevrnuo se i potonuo uz obalu.

Oštećenja je pretrpio i PV-17 koji je pramčanim delom takođe nalegao na morsko dno. Na licu mesta su ekipe Mornarice VCG, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koje pokušavaju da jakim pumpama, izbace more iz trupa PV-17 i makar tom brodu vrate delimičnu plovnost kako bi ga uklonili sa te lokacije.

Na mesto havarije, pišu podgoričke Vijesti, uputio se i vršilac dužnosti komandanta Mornarice VCG, kapetan fregate Milan Jevtović, kao i čelnici Ministartva odbrane. Prema tvrdnjama neimenovanog izvora "Vijesti" iz potonulog broda se u more izlila određena količina ulja iz strojarnice, ali ne i nafta iz tankova goriva.

Olujna bura sinoć je prouzrokovala novu veću štetu i na najvrednijem brodu Mornarice VCG jedrenjaku "Jadran". Udari vetra polomili su drveni nastavak pramčanog jarbola koji srećom, nije pao na palubu broda, već je ostao da visi, zapetljan u oputu broda na visini od skoro 30 metara iznad palube.

(Tanjug  Foto:B.D./Novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Roki

06.02.2023 20:20

Dok je bilo Splita imali su u cg i mornaricu sad nema ko napraviti hahaha

ODGOVORITE