Hari i Megan Markl će biti pozvani na krunisanje

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl biće pozvani na krunisanje kralja Čarlsa III, a organizatori planiraju da će oni biti prisutni na ovom istorijskom događaju, otkriva britanski tabloid San.

Svijet 04.02.2023 | 18:01
Hari i Megan Markl će biti pozvani na krunisanje

Prema saznanjima britanskog lista, pretpostavlja se da će par biti na ceremoniji 6. maja, uprkos strahovima da bi mogli da zasene istorijski trenutak "nezgodnim ponovnim porodičnim okupljanjem".

Kraljevska porodica se još uvek oporavlja od skandala zbog objavljivanja   autobiografske knjige princa Harija "Spare" u kojoj je otkrio neke od najintimnijih detalja iz svog života i života kraljevske porodice, uključujući i rivalstvo sa princom Vilijamom. Upućeni u organizaciju ceremonije rekli su za "San" da iz Bakingemske palate nije bilo nikakvog sugestija da se Hari i Megan isključe iz trodnevnog događaja kojim će biti obeleženo krunisanje Čarlsa III.

Uz pozivnice za 90-minutnu Vestminstersku opatiju, koje bi trebalo da budu poslate ovog meseca, dobro upućen izvor kaže da će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa biti na listi od 2.000 gostiju kraljevske porodice, među kojima su brojni svetski lideri i visoki zvaničnici raznih zemalja. 

„Oni će definitivno biti pozvani, a mi se baziramo na pretpostavci da će doći," rekao je za britanski tabloid jedan od službenika uključen u planiranje krunisanja. 

On je dodao da se nada da će par stići u Veliku Britaniju pre 6. maja, kako bi se izbeglo da "prvi neugodni susret sa porodicom odvuče pažnju od istorijskog dana".

Kako je naveo, u trodnevnoj ceremoniji biće upriličena serija povorki, a kralj će se dva puta pojaviti na balkonu palate. 

Nakon službe, novokrunisani kralj i kraljica supruga učestvovaće u velikoj svečanoj paradi poznatoj kao krunidbena povorka.

Ceremonija krunisanja kralja Čarlsa Trećeg biće održana 6. maja 2023. godine u Vestministerskoj palati, a pored njega biće krunisana i njegova supruga kraljica Kamila. 

Kralj Čarls Treći preuzeo je presto posle nedavne smrti kraljice Elizabete Druge. 

Ovo će biti prva ceremonija krunisanja posle 70 godina, kada je u junu 1953. presto preuzela Elizabeta Druga.

(Tanjug Foto: Shutterstock)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Uh,

04.02.2023 18:03

Sad mi je lakše. A Putin?

ODGOVORITE
Name

Yu

04.02.2023 18:11

Koja vjest,sad sam zaista uzbudjen!

ODGOVORITE
Name

He He

04.02.2023 20:58

Ma naravno, pored našeg kralja, kneza, emira,ajatolaha, despota, ..., samo nam treba da se zamaramo sa Britanskim Kraljem ! U ostalo, vlastitog Kralja, mi smo protjerali i na vlast doveli hrvata-bravara, koji nas je doveo ovde gdje smo ! Iskreno, dobro smo i prošli !

Name

Hermann

05.02.2023 07:01

Tebe je tvoj DUDUK doveo do ovoga gdje si sada a nije bravar. Dok je bravar bio na vlasti imali smo i ti i ja mnogo više hljeba, mnogo više nego ga danas imamo. A ti i dalje glasaj za DUDUKA pa će ti biti toliko dobro da nečeš imati šta za pojesti.

ODGOVORITE