Povezivanje KiM sa Srpskom je neozbiljno i opasno

- Koliko je to opasna igra, ni sami nisu svjesni oni koji to predlažu - upozoravaju ovdašnji poznavaoci poliitčkih prilika.

Republika Srpska 04.02.2023 | 17:10
Povezivanje KiM sa Srpskom je neozbiljno i opasno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije ponovio je više puta da je njegov interes Srbija i da neće priznati Kosovo u Ujedinjenim nacijama.

I kada su poslanici opozicije u sklopu rasprave o francusko-njemačkom planu za KiM pomenuli da u sklopu rješavanja statusa Kosova treba da se rješava i status Republike Srpske u BiH, Vučić je kazao:

"Kažete pitanje BiH je teško pitanje. Sad sam prvi put čuo nešto što je vrlo zanimljivo,a to je, i nimalo ne potcjenjujući, ali sam prvi put čuo da to dolazi iz Srbije, da neko želi da se sveukupni problemi Balkana rješavaju na nekoj Jalti i istovremeno da se problemi BiH rješavaju zajedno sa KiM, mislim da je to dodatno opterećenje za nas, a plašim se da bi u svemu tome cilj velikih sila bio i da dodatno ponize Srbe i Srbiju", 

Bio je to odogovor Vučića na diskusiju šefa poslaničkog kluba "Mi moramo - Zajedno" Nebojše Zelenovića koji je kazao da sva pitanja regiona treba rešavati istovremeno, usput je predložio i stvaranje zajedničke odbrane regiona koja bi bila povezana sa EU i u kojoj bi učestvovale zemlje Zapadnog Balkana, zemlje Kvinte i Hrvatska...

I Miloš Jovanović, Novi DSS,  je kritikujući ponuđeni francusko-njemački plan za rješavanje kosovskog pitanja u više navrata je rekao da bi prihvatanjem toga dokumenta bio "i kraj za Republiku Srpsku".

Ono što upada u oko jeste da se po prvi put javno u Srbiji i to od opozicionih poslanika provlaće stavovi Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji tvrdi da pitanje Kosova treba rješavati sa Republikom Srpskom.

Treba podsjetiti da je Dodik prije nekoliko dana u autorskom tekstu, baš kao što je to uradio i Zelenović u skupštini Srbije, iznio stav da se pitanje Srba treba rješavati na regionalnom nivou.

"Mi, Srbi, ne treba da čekamo razne mešetare da nam smućkaju još jednu splačinu, nego da iznova tražimo rješenje srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu, baš po uzoru kako je, ranije, to pitanje riješio njemački narod. Može za početak dvije srpske države Srbija i Republika Srpska.Tu nema mjesta za Кosovo i Metohiju, kao drugu njemačku državu. Da bar ponude jedinstven proces rješavanja za Republiku Srpsku i Кosovo i Metohiju", napisao je Dodik.

Dodik je zadnjih dana imao još jedan prijedlog za vlast Srbije i Vučića.

"Najvažniji državni interes Srbije je Kosovo, a najvažniji vitalni nacionalni interes Srbije je Republika Srpska", kazao je Dodik u intervjuu Raša tudej.

Postoji neka veza između vlasti Republike Srpske, odnosno prvog čovjeka, i pojedinaca u Srbiji koji bi otvorili pitanje statusa Republike Srpske...

- Koliko je to opasna igra, ni sami nisu svjesni oni koji to predlažu - upozoravaju ovdašnji poznavaoci poliitčkih prilika.

Za njih raspakivanje Dejtona bilo bi na štetu Republike Srpske i Srba, što je i Vučić vrlo jasno ocijenio.

"Raspakivanjem Dejtonskog sporazuma, koji je uspostavio mir u BiH i obezbjedio Srbima široku autonomiju unutar BiH je opasna igra", upozravaju naši sagovornici, koji smatraju da je Srbima dosta rata i da im trebaju mudra rukovodstva, pametne odluke, a ne populistićke priče.

(BN)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Darinka

04.02.2023 16:26

DODIKU je bolje da čuti, šta on zna od svjetske politike. Pusti ti Vucica čovječe da radi i odraditi svoj posao u miru. Drži se šatora.

ODGOVORITE
Name

Obkasni

04.02.2023 17:17

Ko to da obajsni Rudonji,nitije je stavaro niti brani,samo pljačka

Name

AB

04.02.2023 18:48

Burle je covjek za kojeg nista nije vazno osim njega i njegove porodice, Igra se RS. i Srbijom kao da mu je to cacevina, USA i MZ su 95g. da li Srbima autonomiju u BIH. i za njih je ta stvar gotova Sve drugo pomjera Srbiju ka nestabilnosti prva Sandjak,druga juzna Srbija o Vojvodini da ne govorim. Sjedi mirno Burle u SDK zgradi i pokri se po glavi.

Name

Miki

04.02.2023 19:49

Dodik je najjači političar na Balkanu koji jedini prkosi zapadu u ovom trenutku.Treba li više šta reći??

Name

Re Miki

04.02.2023 20:23

Ti si Miki, u najmanju ruku, neznalica kada tako govoriš i misliš. Šta bi ti ratovao?

Name

Da ali

04.02.2023 22:28

Zašto vučic koketira sa problematičnim samozvanim bajom koji svima gura prst u oko

Name

M.Dodik

05.02.2023 07:35

Sta mene briga za Republiku Srbsku mene interesuje Snsd-e,a ovaj Vucic je sledeci presjednik koga cu da smijenim i postavim nekog koji prati mene.Ako bude potrebno ponovo cu Tadica i Dacica da postavim na celo Srbije,jer mene ni Srbija ne interesuje.

Name

Nostradamus

05.02.2023 07:37

@Miki.Najjaci politicar jeste,ako ga je Nato i Zapad postavio za ostalo ne znam.

Name

Re

05.02.2023 10:25

Vučič kritikuje opoziciju kada javno kaže ono što on radi.

Name

Srebrenica

05.02.2023 12:56

Distrikt u BiH

Name

+

04.02.2023 16:26

RS IMA DOVOLJNU AUTONOMIJU, ZASADA U B I H. SRBIMA NE TREBA RAT. ALI DODIK GA IZGLEDA PROVOCIRA. DA ZAMRSI SVE, DA SE POPALE KNJIGE I ZASTARE. ON IMA PI SVIJETU SIGURNO KAPITAL, DA POBIJEGNE SA SVOJIMA. SAD SE PRIČA ISTINA O TITU I JOVANKI. DRUGI SU IMALI SVOJE INTERESE, A NJIH, KAO STARE OSOBE RAZOČARALI. I POMRLI SU U TUZI VELIKOJ. VIŠE 4O GODINA POSLIJE. I TO NEMA NEKU PRAVNU POSLEDICU SADA. SAMO PRIČA, BAJKA NA TV EKRANIMA. MLADIMA SADA TREBA STVORITI PRAVNU SIGURNOST U RS, DA EKONOMSKI JAČAJU I ŽIVE. DODIK STIČE POENE, BEZ RADA.

ODGOVORITE
Name

Imali su i albanci

04.02.2023 18:09

I autonomiju i dva prava, i?! ....Hrvati nisu dali srbima u Hrvatskoj a terotorijalno su zivjeli posjedovali ili vlasnici na 1/3 Hrvatske teritorije,ni albancima u Makedoniji ni u CG gdje se ne postuju prava srba i ako ih je vise od polovine od ukupnog broja stanovnistva..... Ni u Albaniji odavno ni srbima ni bilo kome drugom, ni u Makedoniji ne bi dali autonomiju albancima ili bilo kome.... Itd.... Pandorina kutija je otvorena za citav svijet pa ko nude najjaci....

Name

Bg

04.02.2023 16:27

Štaš sad rudonja,otkači te Vučić,onako fino na tenane.

ODGOVORITE
Name

TALIBAN

05.02.2023 12:11

Najbolje bi bilo da Gospodin Vucic za sva vremena otkaci DUDUKA koji samo svojim LAPRDANJEM nanosi ogromnu stetu SRBIJI RS i SRBSKOM NARODU

Name

11903

04.02.2023 16:34

Da se nedao bog neodgovornim politikama na prostoru BiH opet izrodi kakav problem, a Mile bio po formaciji vrhovni vođa Srba, poznavajući njegove manire i hrabrost, on bi to obavljao putem skajpa sa ogromne udaljenosti, dok bi tamo nečija druga djeca životima plaćala tuđu neodgovornost. Nadat je se da svi na ovim prostorima imaju liše sjećanje na taj period, te da će razuma da bude dovoljno?

ODGOVORITE
Name

Leonardo

04.02.2023 17:32

Ali ga zato na svakim izborima izaberete sto znaci da podrzavate politiku koju vodi.A ta politika je i ovo sto pise u tekstu.

Name

Dragan

04.02.2023 18:49

Republika Srpska je svetinja za nas.

Name

Lule

04.02.2023 16:59

Očito da je Vučić shvatio da Dodik, branilac hrvatskih nacionalnih interesa ima interes da zavlada i Srbijom, kako bi i tamo uništio budućnost srba, kao što je to učini u RS_u. Mala mu je RS. Opustošili su je, pa bi trebalo dokopati se Srbije. On sebe v idi budućim liderom opozicije u Srbiji. Ne znam šta rade obavjštaje službe Srbije. 11

ODGOVORITE
Name

re

04.02.2023 19:22

Griješiš. Opozicija je za njega poniženje. On želi biti kao Putin, gospodar svih Srba u bivšoj Jugoslaviji, samo to priželjkuje. Opasne su osobe sa šifrom, narod to mora shvatiti.

Name

GRUJO

04.02.2023 17:10

Ovaj riješio čvrsto da pored RS unušti i Srbiju. Sada se vidi odakle su iz RS dolazili napadi na Vučića

ODGOVORITE
Name

f60

04.02.2023 17:27

Srbi i Bošnjaci svako na svoj način zaglupljeni da ne vide šta im se sprema . Dodikova ljubav sa HR političarima je samo na štetu Srbima i Bošnjacima da nije tako hrvati bi pljuvali po njemu a Mile bi davno bio smjenjen da ga zapad ne podržava jer on im priprema teren za dalja razbijanja SR i BIH. Zapad je stavio BIH i Srbiju pod pritisak sa nerješenim političkim i teritorijalnim pitanjima i tako pripremio teren za problee oko Sanđaka , Vojvodine i stalnih pretenzija HR na Bosanski teritorij. Kosovo je početak finala razbijanja Juge a bojim se da je inkvizicija davno odlučila da Bosna mora nestati a da se Srbija zaista svede na BG pašaluk. Zato je Vućić istakao nekoliko puta da ga je strah za Srbiju vjerovatno da mu je neko to šapnuo. Bez obzira šta mi činili izgleda da su moćnici dvno sve planirali u detalje i da taj plan izvršavaju u cjelini. Naša dva naroda ne pripadaju viziji njihovog budučeg svijeta.

ODGOVORITE
Name

r.juga

04.02.2023 17:40

Paznja srbijo,onaj bosanski Medo dodik bi mogao grdno kostati srbiju ako vam on bude predlagao nacin kako da resite kosovsko pitanje.On samo zna dobro sta su milijarde u novcu i da ga niko neganja za njih.

ODGOVORITE
Name

TRTO

04.02.2023 17:45

Lažni predsjednik RS kaže da je nacionalni interes Srbije Republika Srpska. Koja konjina. Pa nije ti ovo pelješki most majmune.Zato ti ideš u Srbiju da prosiš novac za razvoj pojedinih Opština,dok ovde kradeš od naroda,i proglašavaš nacionalni interes u ime Drbije. Ja to nisam nikada do sada to čuo od Vučića. Nego majmune prestani već jednom da uništavaš i Stbiju i RS. Što te đavo jednom neskloni da ovome narodu prosvijezli

ODGOVORITE
Name

Miroslav

04.02.2023 17:53

Stvarno preteravate sa tim "rudonja", i ostalim ružnim rečima. Sve dok se Srbi svadjaju, oni u Srbiji i oni u R.Srpskoj, svi naši neprijatelji trljaju ruke. Vreme je za malo ozbiljnosti, uvrede, zvocanje, prigovaranje, pljuvanje, šta nam može dobro doneti? Koliko smo zaglibili, videlo se u Skupštini R.Srbije. Vreme je vrlo ozbiljno, opasno a mi neozbiljni.

ODGOVORITE
Name

Срби

04.02.2023 18:04

Напротив! Ми смо озбиљни и преозбиљни. Ријешили смо да завршимо са кукавичијим јајетом које су хрватски обавјештајци подметнули Србима, а то јаје се одазива на име Милорад Додик. Знамо за све договоре које је направио. Знамо зашто баш он одговара Шмиту. Знамо за 11%. Знамо да га многе бриге море.

Name

Re

04.02.2023 18:08

Taj rudonja je sve pokrao,unistio,zaduzio i raselio. Njemu se treba jasno kazati da je dosta vise. Izbore je pokrao.

Name

Idealno

04.02.2023 18:14

Ma ajde šta nam napriča? Stvarao sam ovu tvorevinu, da bogdom nisam... Šta ja imam od nje? Dobio otkaz pred penziju. I sad ja treba da je volim, pazim, mazim... Ne to ću pustiti tebi i Dodiku pa je vi branite. Blago nama, kukala nam majka.

Name

+

04.02.2023 17:55

"DODIG" JE UNIŠTIO RS. MNOGI TO JOŠ NISU SHVATILI. ZA NJEGA JE ŠATOR, BUKANJE I PRIČANJE VICEVA POD NJIM. TAKO JE FORMIRAO SNSD I INA NAJVIŠE ČLANOVA, KOJI GA U SVEMU SLIJEDE. TUŽILAŠTVO I SUDSTVO KORUMPIRANI. A LUKAČ OSTAVI SVE TAKO NESREĐENO. HAOSILI SITNE RIBE, A KROKODILI OSTALI. SAMO VIJERUJEM, DA BI VUKAN BIO ISKREN DA UVEDE RAD U RED U PRAVOSUDNOM SISTEMU. BEZ TIGA I KAZNE ZA GREŠKE, NESTAĆE I RS N I NA PAPIRU. POKRADENA OVOLIKO, RASELJENA, ZADUŽENA, I SAV NAROD U JADU I BEZNAĐU JE VEĆ LJUŠTURA ID DEJTONA. "DODIG" JE NEZAJAŽLJIVI PROKLET. VIDI SE DA IMA APETITE, DA UNIŠTI SVE SRBE. A ZATO SU GA U MIRU DOVELI STRANCI. VUČIĆ NE MOŽE U JASENOVAC, A "DODIG IKONA" I U RUSIJU I U HR. I MILANOVIĆ U LAKTAŠE. SIROTINJU BI DA BRANI NJIHOVO BOGASTVO. ZATO SVE BACA NA KOCKU. ZNA DA IMA ZAŠTITU STRANIH.

ODGOVORITE
Name

???

04.02.2023 17:57

Ма би тај бескичмењак радо да буде власт у Србији,да и тамо србе опљачка и уништи.Дезертер додик и жељка,унука диде пеја мсрића(усташка унука)

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

04.02.2023 18:40

HOCE LI MOZDA DODIK POSLATI NA PREGOVORE ONOG IZLAPJELOG PRODANOVICA KOME JE UTRPAO DA BUDE NACELNOK BRATUNCA,COVJEK IZGKEDA KAO DA JE IZVADJEN IZ MRTVACKOG SANDUKA,NALUOAO SE GLUPISTI,A POKRAO POLA REPUBLIKE SRPSKE.TO SU DIDIKOVI KADROVI SA KOJIM RASPOLAZE.DJEKNA JE UMRLA SAMO NIKO DA KAZE.

Name

Yu

04.02.2023 18:10

Ako Srbija ista bude rjesavala u paketu opet ce se smanjit,dok je Vucka bar ce ostati ista.

ODGOVORITE
Name

Srbija je drzava

04.02.2023 18:15

A KiM je Srbija. BiH je drzava a RS je njen sastavni bez koga nema ni BiH, kao sto i bez KiM nema Srbije. Ne traziti hjjeba nad pogacom, nikome nije donjelo dobro jer moze ostati gladan a i presitom zna opako da presjedne.....

ODGOVORITE
Name

Tatar

04.02.2023 19:32

U pravu si predsednice mada bi mnogi voljeli da je tako

Name

analiticar

04.02.2023 20:15

Bit ce da je obrnuto bez BiH nema ni RS,zato ne treba traziti hljeba nad pogacom.

Name

Jedno sa sigutnoscu

04.02.2023 18:24

Svijet zna i svjestan je cinjenice kroz istoriju da krsaski rat nikada nije bio ni ruski rat a ni srpski rat.....

ODGOVORITE
Name

Koroslav

04.02.2023 22:59

A čiji je ovo rat? Ukazao se Rusima Djavo ,a svijet i siroti Ukrajinci nikako da se ga otarase,kao i nekad Hitlera.

Name

Ne znaš historiju

05.02.2023 11:09

...očigledno, bagro! Nije li vaš sveti Savo poveo krstaški rat protiv bogumila u Bosni i današnjem Sandžaku (Raškoj) i to na zahtjev pape? Doduše, to je bio jedini krstaški rat od strane tzv spc sekte ali je bio krstaški rat.

Name

Obislo svijet

05.02.2023 11:58

Kada podanici kijevskog nacistickog rezima razapinju "po saznanjima" pravoslavca svejedno da li ukrajinske ili ruske pravoslavne crkve na krst a okupljeni se cerekaju.... Kamo srece da to nije ali na svu zalost jeste i mnogi su svjesni o kakvom zlu u 21 vijeku je rijec, a neki ce uzalud samo nastaviti sa bacanjrm prasine u oci "napad na suveremu zemlju", ljudska itd. prava, demokratija, diktator, agresor i ostale mantre....

Name

zoky

04.02.2023 18:40

GLAVONJA MALO MALO PA DIZE TENZIJE DA BI SKRENUO PAZNJU SA KATASTROVALNIH EKONOMSKIH, FINANSIJSKIH I DRUGIH PROBLEMA. PENZIONERI, BORCI, RADNICI,DIVLJANJE CIJENA, AKCIZE, MILIONSKE RATE KREDITA, ZATASKIVANJE KRIMINALA KORUPCIJE ITD. ZAOBILAZI U SIROKOM LUKU.

ODGOVORITE
Name

Ja pa ja

04.02.2023 21:55

Ma mozete vi pricati sta hocete,ali dolazi do raspleta na prostorima bivse Yuge,tako sto ce te se vi srbi morati pobiti medjusobno.

ODGOVORITE
Name

Buhaha

04.02.2023 22:47

Ma koga briga sta ovaj pederčina iz Bugojna laprda, seljače ostaje seljače,.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

05.02.2023 08:26

Nešto mi je poznat ovaj mogući scenarijo, " raspakivanje Dejtona" neminovno bi znaćijo poćetak novog rata na ovom prostoru, a oni koji bi sve to zakuvali, izvukli bi svoje pljačkom stećeno bogatstvo iz RS, i zajedno sa svojim porodicama, negdje iz inostranstva, patrijotski podržavali svoj napaćeni narod, u tom novom ratu!!

ODGOVORITE
Name

Lex specialis

05.02.2023 08:51

RS i Kosovo su neuporedive situacije. Bolje bi bilo međedu da zašuti.

ODGOVORITE
Name

Heftač

05.02.2023 09:17

Pa ti si ga pitao parama i pred izbore mu dolazio na noge pi.ko jedna.U pravu je,ti si pobacaj srpskog naroda,rudonja te nasankao.

ODGOVORITE
Name

Ma idi begaj

05.02.2023 10:25

Kad se dotera," Car do duvara", onda je kasno.Koliko puta do sada je izreceno "necemo","necu","nece" i ...? Bice kako ce biti, za to ne treba kristalna kugla.

ODGOVORITE