Milionske prevare - Uhapšeni članovi srpskog klana

Pripadnici francuske policije uspjeli su razbiti kriminalnu grupu iz Srbije, koja je bila uključena u milionsku prevaru, a koja je imala prebivalište u jednom od najluksuznijih dijelova Pariza.

Svijet 01.02.2023 | 10:12
Milionske prevare - Uhapšeni članovi srpskog klana

Uhapšenje i raskrinkavanje klana učestvovalo je više policijskih sektora, a privedeni su osumnjičeni u Parizu i Bordou.

L Parizjan piše da je klan, tj. porodica navodno bila umiješana u veliki „rip dil“ u Francuskoj i Evropi. Počinjena djela povezana sa prevarom organizovane bande. Nakon tužbe jednog od prevarenih u Dordonju, Istraživački odsjek Bordoa (SR) počeo je da istražuje ovaj slučaj, a javno tužilaštvo predalo je slučaj JIRS-u (specijalizovana međuregionalna nadležnost). Procjenjena je visina prevare: više od milon evra.

“Rip dil” je prevara koja se sastoji u ulivanju povjerenja žrtvi, prilikom predlaganja investicionih transakcija sa ciljem krađe gotovine ili dragocjenosti zamjenjujući ih falsifikatima. Inače, riječ je o prevari koja se brzo širi u oblasti kriptovaluta. Upravo su sumnje u otuđivanje kripto-aktivne valute dovele istražitelje na trag ovoj porodici.

Osumnjičeni su se navodno predstavljali kao bogati investitori. Ubjeđivali su svoje žrtve da se sastanu sa njima u luksuznom hotelu ili restoranu van Francuske. Ovo je slučaj žrtve čija je tužba prva stigla kod istražitelja. Navodno je kontaktiran u julu 2019. i izgubio je ekvivalent od milion i po evra u kriptoaktivi tokom sastanka u Milanu (Italija).

Tokom ovog sastanka, žrtva je ustupila kripto-sredstva u zamjenu za kofer falsifikovanih novčanica. Od decembra, istražitelji su identifikovali još dvije žrtve, među kojima je i Amerikanac koji je takođe sreo ovu grupu u Milanu. S druge strane, lopovi su željeli da imaju garanciju da je njihova žrtva solventna. Tada su zamolili žrtve da otvore digitalni novčanik.

Zatim su uspjeli da isprazne ovaj “novčanik” tako što su dobili ključ za pristup ili šifru, a sve jer bi izmislili razlog da bi se na kratko poslužili telefonom žrtve.

U luksuznoj kući klana, istražitelji su otkrili skrovišta, luksuzni nakit, satove, uključujući Patek Filip, vrijedan 130.000 evra. Pronađeno je 58.000 evra u gotovini, dva porše vozila, bentli, 280.000 evra u kripto-aktivi (koja je od tada prebačena na račun Agrasc-a, agencije za upravljanje i povraćaj zaplijenjene i konfiskovane imovine) i lažne dokumente.

Inače, kako prenose mediji, među uhapšenima je i bio muškarac sa inicijalom M., star 72 godine. Ali on se loše osjećao i mjera mu je ukinuta tokom hospitalizacije. Kada je izašao iz bolnice, nestao je i, prema saznanjima L Parizjan-a, u bjekstvu je u Srbiji.

(N1   Foto:Pixabay)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ilija cvorovic

01.02.2023 09:31

Majku mu,pa kako ovih lakih prevara nije bilo prije 40-50 god.Bilo je kradja kao kradja i to je to.Gdje ste poletili svi za kriptovalutama,karticama,elektronskom bankarstvu...Sta fali nama koji to nemamo,uzivamo u zivotu.

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

01.02.2023 11:03

Uhapsili su ih samo zato sto su Srbi...

ODGOVORITE
Name

Zoki

01.02.2023 12:58

I zamislite da istražiteljima koji istražuju ovako kompleksna krivična djela rukovode Perica od Prnjavora i Đurica šmekar - pušač cigareta negdje tamo iz Posavine.

ODGOVORITE