Sud nije smanjio kaznu osuđenom za smrt pjevača

Njemački sud odbio je reviziju presude koju je tražio njemački državljanin osuđen da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pjevač Šaban Šaulić.

Srbija 01.02.2023 | 08:04
Sud nije smanjio kaznu osuđenom za smrt pjevača

Portparol najvišeg regionalnog suda u Hamu, u zapadnoj Njemačkoj, rekao je da su sudije utvrdile da presuda nije pogrešno primijenila materijalno pravo, što ju čini pravomoćnom i osuđenik će morati provesti tri godine iza rešetaka.

U oktobru prošle godine Savezni sud već je ublažio prvostepenu presudu kojom je 37-godišnjak bio osuđen.

Sud ga je osudio na tri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva, ugrožavanja saobraćaj, vožnje bez vozačke dozvole s predumišljajem i tjelesnih povreda s predumišljajem.

Prethodno ga je, u januaru 2022., lokalni sud u Giterslovu osudio na tri mjeseca dužu zatvorsku kaznu. Zbog dužine postupka odlučio je da je već odležao tri mjeseca. Zatvorske kazne duže od dvije godine u Njemačkoj ne mogu se pretvoriti u uslovne kazne.

Optuženi je u februaru 2019., vozeći pijan i pod uticajem droga na autoputu kod Gitersloa, naletio na automobil koji se nalazio ispred njega u kojem je bio srpski muzičar.

Optuženi, koji nikada nije imao vozačku dozvolu, vozio je brzinom od najmanje 156 kilometara na čas putem na kojoj su se izvodili radovi.

Vještak je procijenio da je mogao vidjeti automobil ispred sebe i da je imao 12 sekundi da reaguje, pa je nesreća mogla biti izbjegnuta.

Od siline udara bez kočenja tri su putnika u udarenom vozilu zadobila teške tjelesne povrede, a 67-godišnji Šaulić ubrzo je preminuo usljed povreda.

Njegov klavijaturista preminuo je nekoliko dana kasnije od traumatske povrede  mozga. Treći putnik zbog nesreće ima zdravstvenih problema i nesposoban je za rad.

Sud je prvostepenu kaznu smanjio za tri mjeseca jer je optuženik detaljno priznao krivično djelo i iskazao kajanje, kao i zbog neosuđivanosti, prenosi Njemačka novinska agencija.

Vrhovni zemaljski sud u Hamu ocijenio je da je ocjena suda bila ispravna, ali nije našao razloga za dodatno smanjenje zatvorske kazne.

(Alo   Foto: Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ilija cvorovic

01.02.2023 07:41

Neverovatno,ubio dva coveka,od jednog napravio invalida,vozio pijan i drogiran,nikad nije imao vozacku...i dobio samo tri godine.Strasno!Kakve olaksavajuce okolnosti,pa sta ako je priznao ovo djelo,sta ako nije osudjivan,ubio je dva covjeka,kazna od 30-ak god bi bila zadovoljavajuca...

ODGOVORITE
Name

Re

01.02.2023 10:00

Tako ti je to, zemljače, ljudski život je najjeftiniji! Da je ubio dve mačke ili dva psa, a jednog napravio invalidom, sve nevladine organizacije i one za zaštitu životinja a i ostale, bi se digle na protest, i ovaj idiot bi dobio bar 6 godina zatvora! Ovako - čuvaj se dok si živ!

Name

nije kočio..

01.02.2023 16:28

znači urađeno s umišljajem

Name

Tatar

01.02.2023 07:42

Kod nas bi vjerovatno dobio kakav orden obzirom da je počinio zlodelo sa smrtnim ishodom

ODGOVORITE
Name

Du

01.02.2023 08:00

Ubio dvoje jednog ranio, drogiran vozio bez dozvole i dobio tri godine,

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.02.2023 08:36

Cuj'im zakona i price svapske,vozila mrcina pijana,bez dozvole,156km na h i to na mjestu gdje je brzina ogranicena na 50h ,zbog radova,ubio'dva covjeka,jednog invalidom napravio i dobio 3g zatvora...E,jest vam drzava sve vam j.bem svapsko...Da su mrcinu pijanu ili drogiranu zaustavili i da nije nikoga takao,a kamoli ovako gnusno pobio trebao je dobiti te tri godine ,da se opameti i to strogog zatvora,uz bar 10 hiljada e kazne...Smradovi svapski,da je neko od nas Balkanskih naroda kvrcnuo ss babu svabicu,tu u toj Njem,dobio bi bar 5 godina i to ako nije pijan.

ODGOVORITE