Australija: Potraga za kapsulom traje, ljekari strahuju

Od prošle sedmice u zapadnoj Australiji traga se za radioaktivnom kapsulom koju je izgubila kompanija Rio Tinto. Nastala je uzbuna zbog mogućeg zračenja, rudarski gigant se izvinio, a u potragu za kapsulom uključila se i vojska.

Svijet 01.02.2023 | 07:20
Australija: Potraga za kapsulom traje, ljekari strahuju

Radioaktivna kapsula je ispala iz kamiona na putu dugom 1.400 kilometara od rudnika Rio Tinta do grada Perta. Sumnjaju da su vibracije iz kamiona, koji je na put krenuo 12. januara. olabavile šrafove pakovanja u kom je bila. Nestanak kapsule otkriven je tek 25. januara.

"Još je nismo pronašli. Ali potraga se nastavlja, pretražićemo sve gradske ulice kako bismo znali da li je taj uređaj bio uključen. Mi smo na pola puta, računamo da ćemo potragu da završimo do petka", kaže kontrolor Odeljenja za vatrogasne i hitne službe Zapadne Australije Deril Rej.

Srebrna kapsula je deo merne opreme koju je za potrebe Rio Tinta za transport pakovala druga kompanija. Dimenzije kapsule su šest sa osam milimetara, sadrži cezijum-137 koji emituje zračenje kao 10 rendgenskih zraka na sat. Specijalni timovi opremljeni su najsavremenijim uređajima za detekciju radijacije.

Rej navodi da je pomoć stigla od Australijske organizacije za nuklearnu nauku i tehnologiju, Agencije zaštite od zračenja i nuklearne bezbednosti i timova odbrambenih snaga Australije.

Iako se veruje da je nivo rizika nizak, Bi-Bi-Si prenosi izjave zdravstvenih zvaničnika koji strahuju da bi neko mogao da uzme kapsulu, ne znajući šta je.

"Ako neko dođe u kontakt ili je blizu kapsule može zadobiti opekotine kože, a ako je duže uz nečije telo, može doći do pojave akutne bolesti", upozorava Endru Robertson, zdravstveni zvaničnik države Zapadne Australije.

Vlasti upozoravaju stanovništvo da bi kapsula mogla slučajno da se zaglavi i u gumama automobila.

(RTS   Foto:RTS)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milena generacija

01.02.2023 07:37

Opasnosti od cezijuma su brizljivi pobrojani. Ali tesko se moze razumjeti da je u Iranu i Ex-Yu bila u upotrebi municija sa jezgrom od osiromasenog uranijuma!? Da li se ovo moze nazvati ekocid ili genocid? I gdje su odgovorni danas za tako nesto?

ODGOVORITE
Name

Србо

01.02.2023 07:48

Тако су испали и докази за Човића, од тужилаштва до суда само је краћи пут и данас је он угледни члан заједнице и за све се пита чак се и корито ријеке измјешта да би он направио вилу.

ODGOVORITE
Name

Kako da ne.

01.02.2023 07:50

Cuj vibracije od voznje kamiona olabavile srafove i ova ispala . Ma dajte molim vas , uozbiljite se .

ODGOVORITE
Name

Jovanovic Cuta

01.02.2023 08:21

Kad Rio Tinto pocinje preoravanje Zapadne Srbije?

ODGOVORITE
Name

Sydney

01.02.2023 09:14

Znaci kapsula je manja od one kockice u ne ljuti se covjece 8*6 mm,Pa lakse je naci iglu u plast sijena vec tu kockicu u ovolikoj teritoriji,I ako je toliko opasna kolicina radioaktivnog materijala u tako maloj bocici sta ce tek biti ako se desi raspad Rusije koji mnogi prizeljkuju sa pitaj boga koliko takvih i vecih i manjih kapsulica i drugih punjenja radioaktivnim supstancama,Da ne budu po citavoj evropi trazili gde je sve i kod koga zavrsio radioaktivne supstance nestale u rusiji tokom raspada drzave

ODGOVORITE
Name

Hahaha

01.02.2023 09:35

Pa ukradena, cuj ispala iz kamiona

ODGOVORITE
Name

Rd

01.02.2023 11:44

Prodale barabe,čuj ispala?

ODGOVORITE