Osumnjičeni su pripadnici ruske obavještajne službe

 - Ministar spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon potvrdila je danas da su dva strana državljana optužena za špijunažu pripadnici ruske obavještajne službe.

Svijet 31.01.2023 | 22:32
Osumnjičeni su pripadnici ruske obavještajne službe

Fajonova je navela da su decembru uhapšena dva strana državljana i da su osumnjičeni da su djelovali protiv nacionalnih interesa Slovenije.

"Pripadnici su ruske obaveštajne službe", izjavila je Fajonova za RTV Slovenije.

Ona je ponovila da još nije pozvala ruskog ambasadora u Sloveniji u Ministarstvo spoljnih poslova.

Tužilaštvo je juče potvrdilo da je Nacionalna istražna kancelarija, na osnovu podataka slovenačke Obavještajno-bezbjednosne agencije /Sova/, u decembru privela dvoje stranih državljana optuženih za špijuniranje u korist Rusije.

Sud im je odredio pritvor i prijeti im kazna do osam godina zatvora.

Slovenački mediji navode da su u pitanju muškarac i žena i da imaju argentinsko državljanstvo.

U naselju Črnuče, u sjevernom dijelu Ljubljane, žena i muškarac su iznajmili kuću od bračnog para iz južnog dijela Ljubljane. Stanodavac nije želio da govori pred kamerama RTV Slovenije, ali je u telefonskom razgovoru rekao da je par lično upoznao i da nije imao problema sa njima, dodajući da je o svim detaljima razgovarao s ljudima iz policije.

(Srna Foto: AA/Arhiva) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Hahahaha

31.01.2023 23:26

Iz Kopra špijuniraju u Mariboru bez dvogleda.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.02.2023 07:44

Pa znaju li se ti Rusi baviti barem nekom poštenom rabotom

Name

What?

01.02.2023 07:01

What, Rusija "ugrozava" i Republik Sloveniju?

ODGOVORITE
Name

XOXO

01.02.2023 07:41

Sada svaki Rus koji je van Rusije biće proglašen špijunom jer mržnja prema PRAVOSLAVLJU je očigledna ali ovaj put ćemo opet pobjediti NATO NACISTE

ODGOVORITE
Name

Re xoxo

01.02.2023 16:45

Tipična teorija o ugroženosti. Vrlo nam poznato i providljivo.

Name

Miroslav

01.02.2023 20:38

To se radi po celoj EU, nije lako sada biti Rus u EU, kao sto nije bilo lako biti onda Srbin u EU. Tako mozete videti besno avto ruskih registracija, na kojem je velika nalepnica sa tekstom, "ja volim Ukrajinu".Perverzno zar ne? Osim toga, cini mi se da tajni nema, od kada koristimo modernu kompjutersku tehnologiju. Svi znaju sve, pa ko ima pet minuta vremena, i zelju o svakome moze saznsti sve. Ona vremena, kad su se nasi bojali Brozovih debejovaca, su mimo, izlizala delatnost. Zao mi je svakog postenog coveka pa bio on i Rus, kad se mora skrivati i strahovati, od ludjaka.