Raport otkriva: Šef duvanske mafije na videonadzoru gledao kako ga policajci traže

Graničnu policiju Bosne i Hercegovine potresao je veliki skandal zbog veza s određenim kriminalnim osobama koje su dio Sky istrage, a u koju je umiješan i navodni šef duvanske mafije.

Bosna i Hercegovina 31.01.2023 | 22:29
Raport otkriva: Šef duvanske mafije na videonadzoru gledao kako ga policajci traže

Zbog pokušaja opstruisanja istrage s mjesta šefice istražnog odjela i kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om Spomenka Markulj, po naredbi direktora Zorana Galića, smijenjena je i pomjerena na drugu poziciju.

Kompromitovani policajci

Naime, istražni odjel Granične policije od posebnih Sky timova dobio je određeni broj Sky kripti. U njima se određeni broj policajaca kompromitovao zbog kontakata s članovima organizovanih kriminalnih grupa.

Iako se sama Markulj ne spominje u tim komunikacijama, ona je tražila da se određeni istražioci zamijene da bi se istraga usporila i umrtvila.

No, do toga nije došlo pa se i sama skupa sa istražiocem Edinom Husomanovićem našla u centru istrage.

Ispitujući razloge za ovakvo postupanje Spomenke Mrkalj, naš izvor koji je blizak istrazi otkrio nam je da je priča mnogo komplikovanija nego se čini. Kako kaže, seže u jednu veliku operativnu akciju koja je po nalogu Tužilaštva BiH sprovedena prije dvije godine.

Opsežna akcija na suzbijanju duvanske mafije

Radi se o akciji kodnog naziva „Wolf“. Istražioci su tada radili na suzbijanju velike duvanske bande odgovorne za ileganu prodaju ogromne količine cigareta bez akciznih markica.

Tu se priča počinje lagano raspetljavati. Kako nam je otkrio naš izvor, glavni osumnjičeni u ovoj akciji je upozoren da se skloni.

Tu su se stvorile prve sumnje da je neko od policajaca prodao krimosima informaciju o operaciji.

Radilo se, kako naš izvor kaže, o teško dokazivoj indiciji, dok im u ruke nisu pale Sky kripte. U komunikaciji su istražioci otkrili da se osumnjičeni Radojica Vuković hvali da je dobio info o akciji te da je iz jedne kuće preko videonadzora pratio kako ga policajci traže i pretresaju.

Ko je krtica?

U toj komunikaciji nije naveo ko je dojavio informaciju. Međutim, to je bila dobra polazna tačka da se otkrije krtica u Graničnoj policiji.

Inače, Vuković živi na relaciji Foča – Crna Gora. Pod potjernicom je i OSA BiH ga je označila kao osobu opasnu po nacionalnu sigurnost.

Takođe, on nesmetano dolazi u Foču. Kako nam je otkrio naš izvor, praktično se ne krije.

U ove kriminalne aktivnosti bilo je umiješano i dvoje visoko pozicioniranih pripadnika MUP-a Republike Srpske. Radi se o glavnom inspektoru MUP-a RS Mladenu Milovanoviću i inspektorici Gorani Rečević.

Oni su uhapšeni 2021. godine zbog veza s crnogorskim kriminalnim klanovima.

Tokom akcije “Wolf” pokrenuto je 250 policajaca Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske, da bi se realizacijom uhapsilo 14 osumnjičenih, uglavnom sitnih riba dok su glavni organizatori upozoreni i pobjegli.

(Raport Foto: Ilustracija/GP)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

pelikan

01.02.2023 06:36

drzava banana

ODGOVORITE
Name

spomenka nešto koči..

01.02.2023 19:40

izgleda da su joj tu umiješane drage osobe

Name

SKY-"general"

01.02.2023 06:39

Pa jezgro MUP-a RS je kontaminirano, jasna stvar!

ODGOVORITE
Name

Re

01.02.2023 09:18

Cijeli je kontaminiran!

Name

djols

01.02.2023 07:05

Ma ovo je nemoguce..ja u ovo ne vjerujem.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.02.2023 07:47

Hapsi bagru.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

01.02.2023 08:16

Jasno da vam je šuplja mreža čim vam krupnije ribe pobjegnu.krpite mrežu ili zamjenite ribolovce.drugo nema.

ODGOVORITE