Stejt department saopštio da je stav oko ZSO jasan

 - Američki Stejt department saopštio je danas, povodom navoda da SAD blokiraju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope dok se ne promeni stav o Zajednici srpskih opština, da je stav SAD u vezi sa ZSO jasan, ali da ne mogu da komentarišu navodnu diplomatsku prepisku.

Svijet 31.01.2023 | 21:24
Stejt department saopštio da je stav oko ZSO jasan

Iz Stejt departmenta su za Glas Amerike naglasili da je sada trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao što su to juče i ukazali savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Stejt department se oglasio nakon što su, kako saznaje Tanjug, američke ambasade uputile su zajedničku notu ministarstvima spoljnih poslova pojedinih zemalja članica Saveta Evrope, u kojoj Vašington traži da se pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne stavlja na dnevni red Komiteta ministra tog tela dok Priština ne promeni stav o Zajednici srpskih opština.

Kako se navodi, Italija, Francuska i Nemačka dele stav SAD. 

Prema saznanjima Tanjuga, SAD smatraju da bi promena stava Prištine o ZSO otvorila put za dalje razgovore o predlogu osnovnog sporazuma Beograda i Prištine. 

U Komitetu ministara Saveta Evrope sutra će biti održan sastanak iza zatvorenih vrata o tome da li će zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope biti prosleđen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na izjašnjavanje. 

Inače, savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u autorskom tekstu za prištinsku Kohu istakli su da je vreme za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza.

(Tanjug Foto: Ilustracija/Shutterstock.com/Mark Van Scyoc) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Lazu cim zinu

31.01.2023 20:52

Zapadu nikad ne vjeruj . To su sada svi predsjednici rekli .

ODGOVORITE
Name

Zapad je zlo

01.02.2023 07:38

čim je omogućio republiku srpsku koja je nastala na zločinima

Name

Edi

31.01.2023 21:15

Na djelu je Americka imperialisticka politika, u kojoj boli njih uvo i za Kosovske Srbe i Kurtija onice napraviti bilo sta samo da dokazu svoju imperialisticku inferiornost. Najbolje o svemu ovome govori izkazana Eskobarova arogancija, koja se u prvom pogledu shvaca kao da je okrenuta prema Kurtiju a ustvari ona ide prema objema stranama. Jer dok Eskobar vristi na Kurtija on isto tako prepada i Vucica i jednim metkom dva zeca. Amerikcka imperijalisticka politika je najvece zlo na planeti oni su otvorili preko 40 ratova i zarista u svijetu i tako manipulisu mirom i vladaju.

ODGOVORITE
Name

Habart

02.02.2023 14:31

Nije inferiornost vec dokazuju superiornost! Inferiornost znaci da dokazuju da su slabiji od nekoga ;)

Name

Dex

31.01.2023 21:20

Kakvo ste vi zlo za nas, da Bog sačuva.Popustite više Srbiju i Srbe.

ODGOVORITE
Name

Opet

01.02.2023 03:04

Amerika spasava srbe a srbi ih opet ne vole

ODGOVORITE
Name

Ne ne

01.02.2023 09:54

Nikad Ameri nisu spasavali Srbe. A za Nijemce i Engleze netreba ni zbora reci. Samo jbg. Srbi su bili jesu i biće tvrd kamen na Balkanu. Ništa još nije gotovo dok to Srbi ne kažu. Zasad Živjela Srbija i Republika Srpska.

Name

Borko

01.02.2023 07:15

ZSO ce biti osnovana.A Njemci su podgovarali politicare u Pristini da to izbjegavaju.Slicno kao i Minski sporazum,na kome je radila Merkel,a sada izjavljuje da nisu mislili da se taj sporazum treba provesti.Pa i Dayton sporazum.Pa sta je rekao Smit?Zasto je dosao u BiH?Narocito oni nisu mislili 1995 da taj Dejton treba da opstane.Strasno im Dejton smeta.Ameri ih vise ne slusaju sta treba raditi na Balkanu,a sta ce biti vidjecemo.

ODGOVORITE
Name

Baš

01.02.2023 07:30

Američka bagro marširajte korake unazad od Balkana.Vi ste uzrok svih ratova u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

01.02.2023 10:16

Svi su drugi krivi osim glavnih krivaca. Zna se ko je započeo sve ratove na balkanu i taj treba da plati cijenu.

Name

Grga

02.02.2023 08:31

Kako smo kao narod nezahvalni Americi,a ona nas spasila da Banja Luku ne padne i da svih živimo u Srbiji

ODGOVORITE