Uhapšeni fudbaleri i kladioničari zbog namještanja

Ukupno 23 člana sindikata kladioničara uhapšena su zbog sumnje da su namještali fudbalske utakmice Kraljevske fudbalske federacije Španije, Gibraltarske nacionalne lige i Lige Andore.

Srbija 31.01.2023 | 12:18
Uhapšeni fudbaleri i kladioničari zbog namještanja

Među uhapšenima je i nekoliko fudbalera za koje se sumnja da su zloupotrebom položaja upravljali ishodom utakmica u kojima su učestvovali, navodi se na sajtu Evropola.

Poznatu kao "Operacija Konifera", ovu istragu o namještanju utakmica provela je španska nacionalna policija (Policia Nacional) u zajedničkoj operaciji sa Evropolom i Interpolom.

U ovom slučaju se trenutno istražuje ukupno 30 fudbalskih utakmica, a procjenjuje se da je ostvarena dobit više od pola miliona evra.

Na vrhu kriminalne strukture bila su dvojica posrednika koji su imali bliske veze sa fudbalerima koji su bili odgovorni za koordinaciju namještanja utakmica, dok su korumpirani sportisti davali povjerljive informacije kako bi uticali na utakmice.

Ova organizovana kriminalna grupa se oslanjala i na “mazge” koje su se kladile na utakmice i prikupljale novčane nagrade, kao i na mrežu nabavljača odgovornih za obezbjeđivanje identiteta za onlajn-klađenje na namještene utakmice.

Nabavljačima je isplaćeno između 4.000 i 24.000 evra po onlajn-nalogu. Koristili su šifrovana sredstva komunikacije kako bi izbjegli policijsku istragu.

Ova hapšenja su se dogodila u novembru 2022. u nekoliko španskih provincija – Badahoz, Kadiz, Siudad Real, Kordoba, Tenerife i u autonomnom gradu Seuta – i nakon hapšenja 21 člana iste kriminalne organizacije 2021. godine.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Haha

31.01.2023 12:20

Dobit viša od pola miliona €, a šta ćemo sa onim gdje je dobit milijarde i milijarde € ? To je regularno, a!?

ODGOVORITE
Name

Nema Razlike

31.01.2023 14:30

Između Kladionica i Kladioničara, jedni druge varaju, bez razlike ! Zlo, i to naj veće !

ODGOVORITE
Name

Tatar

31.01.2023 15:54

A naš Zeljković zar on u ovoj epizodi ne ucestvuje