Problemi: Nestalo amoksicilina u apotekama

Problemi u lancu snabdjevanja antibioticima u Evropi, prije svega amoksicilina, primorali su vlasti širom kontinenta da preduzme vanredne mjere kako bi obezbjedile dovoljne količine lijekova za sve pacijente.

Svijet 30.01.2023 | 09:00
Problemi: Nestalo amoksicilina u apotekama

"Najveći problem je u snabdjevanju amoksicilinom, koji se koristi u liječenju niza bakterijskih oboljenja kod djece", navodi španski dnevni list Pais.

Ministarstvo zdravlja Španije je 23. novembra prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne djece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno, kutije amoksicilina od 500 miligrama, i da podjele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za djecu. Praktično sve evropske zemlje imaju problema u snabdjevanju antibioticima.

To je navelo Evropsku uniju da angažuje Izvršnu grupu za nestašice i bezbjednost lijekova (MS SG), koju je formirala Evropska komisija, Evropska agencija za lijekove (EMA) u martu 2022. godine kao dio mjera za obezbjeđivanje dostupnosti lijekova nakon problema uočenih tokom pandemije.

U saopštenju objavljenom 20. januara, MS SG je opisala razloge koji su doveli do nestašice, koje su već bile povremeni problem, a "pogoršane su geopolitičkim događajima poput rata u Ukrajini, energetske krize i visoke stope inflacije".

Dodaju da je  "nedavni porast respiratornih infekcija" izazvale povećanje potražnje, a da su problemi u fabrikama izazvali "kašnjenja" narudžbi i uticali na "proizvodni kapacitet".

"Globalna proizvodnja većine lijekova direktno ili indirektno zavisi od Kine ili Indije, jer se iz tih zemlja nabavljaju neophodne sirovine za proizvodnju", objašnjava za list Belen Tarafeta, zvaničnik farmaceutske kompanije.

"Kada pogledate lance snabdjevanja, o kojima ne znamo mnogo, jer nema dovoljno javno dostupnih informacija, otkrivate da su mnogi zapravo veoma krhki. Da za mnoge sastojke lijekova postoji samo jedna ili dva proizvođača u Aziji. Svaki problem koji nastane tamo, može izazvati ozbiljan globalni problem", rekao je on.

(Tanjug   Foto:EPA-EFE/JAMES ROSS) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kika

30.01.2023 10:36

Dobro je dok ima paracetamola. Ko o nama vodi brigu dobro je i da imamo i apoteku, makar ona i privatna bila.

ODGOVORITE
Name

Laze i paralaze

30.01.2023 12:32

Paracetamol je lijek koji je u Ameruci zabranjen duze vrijeme, upravo zbog brojnih evidentnih nus-pojava. Amoksicilin je lijek sirokog spektra lijecenja, bakterijskog karaktera, za jace upale, cak i upalu pluca. Uzimajuci u obzir cinjenicu da sad lansiraju nove mutogene varijante, gdje se ovaj lijek moze adekvatno primjeniti, logicno je zakljuciti da je povucen iz prodaje, po sablonu '20. i 21. godine, da bi narod bio u strahu od "strasnih simptoma", kojima se ne mozemo oduprijeti, za koje kao nema lijeka...

Name

Kika 2

30.01.2023 18:06

A dobro, ovo je figurativno bilo. Htjelo se reći dobro je da ima bilo čega ko nas vodi.

Name

Ilija cvorovic

30.01.2023 10:42

Kakvi su ovo prevaranti,samo izmisljaju kojekakve krize i ostala sra.ja

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

30.01.2023 10:48

Pa mora nestati kad je džaba, al ima panklava, pancefa kolko oćeš

ODGOVORITE
Name

Otaharin

30.01.2023 14:53

21 vijek.....

ODGOVORITE