Udar po džepu: Kilogram kafe skuplji za dvije KM

Svjetsko tržište kafe je u posljednjih par mjeseci nestabilno, a sve ovo utiče na cijene, koje su skočile za deset odsto.

Republika Srpska 28.01.2023 | 11:33
Udar po džepu: Kilogram kafe skuplji za dvije KM

Da je došlo do poskupljenje svjedoče i cijene na policama koje građani nisu mogli da ne primijete, jer sada vidimo da kilogram kafe košta oko 18 KM, dok je prije nekoliko dana iznosio 16 KM.

Momčilo Banjac, direktor kompanije "Minea" iz Gradiške, ističe da je trenutno tržište krajnje nepredvidivo.

"Trudimo se da ostanemo na istoj cijeni na kojoj smo trenutno i da građanima ostanemo povoljni", kazao je Banjac za "Nezavisne".

Kako kaže, situacija je takva da trenutno ne mogu predvidjeti kako će se cijene dalje kretati.

"Tržište je stvarno nestabilno, iako je cijena prije bila u padu, sada vidimo da ona ide gore, ne znamo kako će dalje", kaže Banjac.

Da je kafa poskupjela, potvrdio je za "Nezavisne" Dario Brkić iz firme "Fabrika Coffee".

"Posljednja cijena kafe koju smo nabavili bila je viša za deset odsto", kazao je Brkić. S tim u vezi ističe da ovo nije neobično za ovaj period godine, a kako kaže, cijene se možda ustabile kako ulazimo u novu godinu.

Isto potvrđuju iz kompanije "Eurovip" d.o.o. Čitluk, gdje ističu da je unazad mjesec i po dana došlo do poskupljenja.

"S početkom decembra već su prerađivači počeli da dižu cijene zbog kretanja na svjetskom tržištu", kazali su iz ove kompanije.

Prema njihovim riječima, dugo su pokušavali da zadrže istu cijenu svoje kafe, ali, kako kaže, na kraju su bili primorani da poskupe.

"Cijene su poskupjele za deset odsto i na to smo bili primorani", kazali su za "Nezavisne".

Kako dodaju, primjetna je nestabilnost tržišta, ali oni sami ne mogu uticati na to.

"Teško je sada dati neku prognozu", ističu oni i dodaju da su došli do momenata kada su morali poskupljenje prebaciti na krajnjeg potrošača jer nisu mogli više da trpe.

Nedeljka Ilić, izvršna direktorica Udruženja građana "Oaza" Trebinje, kazala je da su određena poskupljenja opravdana zbog samog tržišta, ali opet postavlja pitanje zašto se ne prati tržište kada cijena na njemu padne.

"Očekivano je ako cijena skoči na svjetskom tržištu da će poskupjeti i naši domaći proizvođači, ali problem nastane kada cijena opadne, a naša cijena ostane ista", kazala je Ilićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, pomenuta poskupljenja na kraju, nažalost, padaju na potrošača, a kako ističe, svi smo mi zapravo potrošači.

"Niko ne gleda krajnjeg potrošača i socijalno-ekonomsku situaciju u kojoj se on nalazi", naglašava ona.

Kako dodaje, ako će proizvođači kafe pratiti svjetsko tržište, koje je svakako nepredvidivo, treba da se prati u oba pravca, a ne treba da ide na štetu krajnjeg potrošača.

(Nezavisne novine / Foto: Ilustracija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

reagovanje

28.01.2023 12:11

Trebalo je poskupeti duplo i još udariti dodatne akcize. Kafa je štetna, i piju je samo besposličari budžetari i paraziti po državnim preduzećima. Ljudi koji rade nemaju vremena za kafu. Ako je struja nužna kafa nije.

ODGOVORITE
Name

f60

28.01.2023 13:10

Čitav život je bezpotreban jer se sve svodi na borbu za resurse a pri tom uništavamo prirodu i sve u okolini.

Name

Za reagovnje

28.01.2023 15:52

Da li si ti procitao, prije slanja, strasnu glupost koju si napisao? Kafa, kao napitak ima svoje prednostii i korst za covjeka, ako se pije umjereno. Zasto su ljudi, koji vole popiti kafu besposlicari, da ih ravnas sa budzetasima, gdje si fulio smisao uporedjivanja? Zasto ne postavis pitanje ko uvozi, imenom i prezimenom, tu istu kafu, ko je oporezuje, ko nam radi na inflaciji svega, ko nas decenijama pustosi i osiromasuje? Zasto se ne pitas, radi cega rezim nije stao na put bar jednom poskupljenju, npr. hljebu, hrani za bebe, osnovnim zivotnim potrebama, lijekovima za stare, sa malim penzijama,... sta se kacis za kafu??? Ti radi po cijeli dan, nemoj piti ni vode, nemoj ni jesti, pusti nas da popijemo bar kafu na miru. Ovakve kao ti treba ignorisati, ali ti ovo napisah namjerno.

Name

.Matrix.

28.01.2023 12:21

Od jedne kafe praviti dvije,ne mogu oni poskupiti koliko mi mozemo biti ekonomicni :)))

ODGOVORITE
Name

Kilo

28.01.2023 12:52

Sad ce gazde kafica dici kafu na 2.5 km.

ODGOVORITE
Name

Za kilo

28.01.2023 14:02

Pij kod kuće, više ćeš se družiti sa porodicom.

Name

re

28.01.2023 14:37

Ja sam počeo nedavno da se družim sa ukućanima... Fini neki ljudi...

Name

Re

28.01.2023 22:39

Icemo u njemacku da radimo a ovde cemo piti kafu

ODGOVORITE
Name

Kako. Dvije marke

29.01.2023 18:40

Kad je Više od četiri..Evo vam pošaljem rečun prije ili poslije

ODGOVORITE