Bijeljina na samitu balkanskih gradova

- Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić predstavljao je Grad Bijeljinu na Samitu B40 mreže balkanskih gradova, održanom u Atini 23. i 24. januara. Domaćin samita bio je Кostas Bakojanis, gradonačelnik grčke prestonice koja je preuzela rukovođenje ovom Mrežom od Istanbula.

Republika Srpska 27.01.2023 | 09:33
Bijeljina na samitu balkanskih gradova

- Bijeljina je član Mreže B40 od samog osnivanja 2021. godine, jer vjerujemo da takozvana diplomatija lokalnih zajednica može učiniti mnogo na prevazilaženju granica i svih smetnji koje one predstavljaju za normalan protok ljudi i razmjenu roba, kulture i ideja.

Takođe, okrenuti smo intermunicipalnom učenju i razmjeni iskustava i dostignuća u oblasti komunalnog razvoja, zaštite životne sredine, privlačenju investicija i drugim važnim temama za svakodnevni život stanovništva, a to je upravo jedan od ciljeva Mreže B40 - pojašnjava Ostojić razloge zbog kojih je Bijeljina u članstvu ove međunarodne organizacije.


 
Pored plenarnih susreta, atinski samit bio je prilika za brojne bilateralne susrete na kojim je razgovarano o mogućnostima za uspostavljanje i proširenje saradnje.

- Naravno, najviše mogućnosti za saradnju postoji sa gradovima u regionu. Između ostalih razgovarali smo sa našim prijateljima iz Nikšića, Skoplja, Кotora, rumunske Кonstance, sa atinskim domaćinima, kao i potpredsjednikom Кongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Savjetu Evrope Vladimirom Prebiličem.

Postoji veliki prostor za primjenu smart-siti koncepata i rješenja u našim gradovima, a svaki grad može da ponudi nešto što drugi nemaju. Ostvarili smo značajne kontakte i dogovorili se da ih konkretizujemo u narednom periodu, kako bismo u konačnici ostvarili bolji kvalitet života naših građana – zaključuje Ostojić.

(BN Foto: GU BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istovremeno

27.01.2023 10:58

Doboj, velikog SNSD "patriote" Obrena Petrovića, uživa u članstvu Saveza opština turskog svijeta!

ODGOVORITE
Name

Re

27.01.2023 11:49

Ma šta će Obren notorna seljacina? Ovaj je mlad,kulturan,elokventan i vidi se da je visokoobrazovan. Svaka čast za Gradsku upravu BN.