Optuženi za ubistvo Bašića uskoro pred Sudom

Dalibor Railić, koji se tereti za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, u ponedjeljak će se naći u sudnici Suda BiH kako bi se izjasnio o navodima optužnice, saznaje Oslobođenje.

Republika Srpska 26.01.2023 | 19:54
Optuženi za ubistvo Bašića uskoro pred Sudom

Osim njega, o krivici će se izjasniti i ostali optuženi: Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković, Gordan Gvozden, kao i Aleksandar Mijatović i Igor Repajić.

Prema optužnici, Railić je bio organizator grupe kojoj su pristupili ostali optuženi i donosio je odluke o njenom djelovanju i načinu izvršenja krivičnih djela, kao i podjeli zarade.

Za međusobnu komunikaciju su koristili aplikaciju Sky, namijenjenu za zaštićenu i kriptovanu komunikaciju, te tako dogovarali vrijeme i mjesto preuzimanja droge, prevoz, prenos i drugo.

- Kokain je u BiH nabavljan iz Zapadne Evrope po cijeni od 37.000 do 39.000 eura za kilogram, a marihuana iz Crne Gore za iznose od 600 do oko 3.800 KM po kilogramu, stoji u optužnici.

Railić je optužen da je tako stečeni novac stavljao u legalne tokove, kupovinom stanova i skupocjenih auta, kao i da je s Ivkovićem “od novembra 2020. do februara 2021. dogovorio kupoprodaju marihuane koja je nabavljena iz Crne Gore po cijeni od 1.900 eura po kilogramu”. Optuženi Željko Simić je pod istragom i u predmetu koji se vodi protiv Zlatana Ćuka (koji je nedostupan organima gonjenja, op. a) i drugih.

Simić, koji se trenutno nalazi u pritvoru, tereti se da je prenosio drogu iz Sarajeva u Bijeljinu i Prijedor, a njegov advokat Petko Budiša se pita kako je moguće da se za ista djela vode dvije istrage?

Budiša je na sjednici održanoj u Sudu BiH na kojoj se odlučivalo o produženju pritvora njegovom klijentu i ostalim osumnjičenima za šverc droge u predmetu Ćuk i drugi kazao:

- Simić je optužen u predmetu Railić, a postoji i ova istraga i to za ista djela. Zar je to uopšte moguće? On se tereti da je oružje i drogu preuzimao u Sarajevu i dovozio u Bijeljinu. To što je Ćuk u bjekstvu ne znači da moj klijent mora biti u pritvoru, mišljenja je Budiša, koji je tvrdnje Tužilaštva da su Railićeva i Ćukova grupa bile povezane nazvao paušalnim.

Simić, koji čeka odluku o produženju pritvora, kazao je da mu je zdravlje narušeno i da se mora liječiti što u zatvoru nije moguće. On i ostali optuženi su uhapšeni zahvaljujući dešifrovanim porukama na aplikaciji Sky. Optužnica protiv njega, Railića i ostalih je prva koju je Sud BiH potvrdio, a koja se odnosi na dokaze koji su pribavljeni iz aplikacije Sky.

U ovoj optužnici su otkriveni putevi šverca kokaina i marihuane u BiH, kao i cijene po kojima je droga nabavljana.

(Oslobođenje)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pa jbg.

26.01.2023 22:45

Ovo je zemlja kriminala i korupcije gora od Kolumbije. Izvinjenje cestitim Kolumbijcima. Ovdje se mladi ljudi bave i ubistvima osim dilovanja droge. Ovdje je Partija/sekta uništila moral mladih, natjerala ih da se snalaze za sve preko partije umjesto znanjem i poštenjem. Zlo koje je posijao snsd i njihov vodja pustili je korijenje duboko, zatrovalo sve nekad zdravo kod naroda. Ovo nam ni Bog ne može oprostiti.

ODGOVORITE
Name

Ahim Meranski

26.01.2023 22:47

Dozivotna robija bi mu bila malo!

ODGOVORITE
Name

Tatar

27.01.2023 08:29

Pa hoće li ikad nestati to uskoro hoće li se ikad desiti

ODGOVORITE
Name

Čuj ovo

27.01.2023 08:30

Narušeno mu zdravlje??? O bijedo jedna ljudska, a koliko je onih, koji su zbog tebe i tebi sličnih, ostali i bez zdravlja i bez života! T

ODGOVORITE
Name

Prijedor

27.01.2023 13:52

Bravo za tužilaštvo BiH. Samo doživotna!!!!

ODGOVORITE
Name

Drogaš

27.01.2023 16:22

Lista kriminalaca nije potpuna bez mitrovića iz ojt. To je prvi saradnik dugog.

ODGOVORITE