Uhapšen bivši FBI agent: Ko je osoba C i osoba D iz BiH u optužnici?!

U optužnici se osobe navode kao osoba C, koja je bila savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i osoba D, državljanin BiH i vlasnik farmaceutske kompanije.

Svijet 24.01.2023 | 14:08
Uhapšen bivši FBI agent: Ko je osoba C i osoba D iz BiH u optužnici?!

Bivši američki FBI agent Charles Mcgonigal uhapšen je u subotu, a jedno od dijela za koje se tereti je i da je od dvojice državljana Bosne i Hercegovine tražio 500.000 dolara kako bi organizovao sastanak sa američkim diplomatama u UN-u.

Mcgonigal je bio specijalni agent FBI i zadužen za terenski rad u New Yorku. Tokom svog mandata bio je i član Senior Executive Service u čiju je nadležnosti je bila i protivobavještajna djelatnost i stvari od nacionalne sigurnosti uključujući evropske države kao što su Bosna i Hercegovina i Albanija.

On se tereti da je od naturalizovanog američkog državljanina albanskog porijekla dobio više od 225.000 dolara koje nije prijavio odgovarajućim službama. U optužnici je navedeno da ova osoba označena kao A prije nekoliko decenija bila dio albanske obavještajne službe. Dio optužnice su i odnosi koje je Mckonigal izgradio sa dvije osobe iz Bosne i Hercegovine.

U optužnici se osobe navode kao osoba C, koja je bila savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i osoba D, državljanin BiH i vlasnik farmaceutske kompanije.

Prema ovom dijelu optužnice 27. aprila 2018. godine Mcgonigal se sastao sa osobama C i D u u Njemačkoj, gdje su ove osobe zatražile mogućnost da se sastane sa ambasadorom SAD u UN i drugim visokim zvaničnicima kako bi zatražili podršku u političke svrhe koje bi uticale na regiju Bosne i Hercegovina.

Nakon toga je optuženi osmog maja 2018. godine komunicirao sa FBI vezom u Ujedinjenim nacijama i tražio dogovaranje sastanaka koje su osobe C i D zahtjevale. Zatim je 25. juna McGonigal osobi albanskog porijekla od koje je dobio 225.000 dolara, predložio da sklopi ugovor sa farmaceutskom kompanijom osobe D.

Prema prijedlogu kompanija osobe A bi bilo plaćeno 500.000 dolara od kompanije osobe D, u zamjenu za dogovaranje sastanka između farmaceutske kompanije osobe D i predstavnika SAD u Ujedinjenim nacijama.

Mcgonigal je potom 26. jula pozvao vezu FBI vezu u UN i predložio datume sastanka za osobe C i D.

“Dana 13. augusta 2018. godine, optuženi McGonigal je prisustvovao sastanku na kojem je informisao višeg zvaničnika američke ambasade u UN-u o zahtjevima osoba C i D. Optuženi McGonigal ni u jednom trenutku nije dijelio informacije o finansijskom interesu osobe A na sastanku ili o svom finansijskom odnosu sa osobom A”, stoji u optužnici.

Prema opisu, identitet osobe C, savjetnika člana Presjedništva BiH i bivšeg ministra odbrane odgovara trenutnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovini Selmi Cikotiću, a u slučaju osobe D radi se o preminulom direktoru kompanije ZADA iz Gračanice Davudu Zahiroviću.

Mcgonigal je optužen i da je prekršio američke zakone u namjeri da ruski milijarder Oleg Deripaska bude uklonjen sa liste sankcionisanih osoba.

U ponedjeljak na kratkom ročištu, Mcgonigal se izjasnio putem svoga advokata da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

McGonigala su uhapsili agenti iz biroa u kojem je radio 22 godine i gdje je dospio do jedne od najvažnijih kontrašpijunskih pozicija u američkoj vladi. S obzirom na njegovu prijašnju ulogu, istragu su vodili agenti FBI-a u Los Angelesu i D.C.-u, a ne u New Yorku.

Direktor FBI-a Christopher A. Wray rekao je da slučaj pokazuje da je FBI izvršio svoju dužnost. "Način na koji održavamo povjerenje američkog naroda je kroz naš rad - pokazujući, kada sve činjenice izađu na vidjelo, da smo se držali procesa i da smo se prema svima odnosili jednako, čak i kada je naš vlastiti", Wray stoji u saopćenju. "Držimo se najviših standarda i naš će fokus ostati na našoj misiji i na tome da radimo pravu stvar, na pravi način, svaki put."

(KLix Foto: Screenshoot: Washington post)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

CIA

24.01.2023 13:34

Da nije osoba X

ODGOVORITE
Name

Laktasi

24.01.2023 13:45

Lopina svugdje ima.Kako je prosao provjeru za FBI.Ili su tu najveći lopovi?

ODGOVORITE
Name

Dobro i postoji svijet

24.01.2023 13:58

Mnogo ih je vise od Klintona i Zelenskog...

ODGOVORITE
Name

Milko

24.01.2023 14:32

Kako ameri uzimaju pare od zavađenih balkanskih plemena. Ovaj se samo zeznuo jer nije prijavio prihod, inače ga ne bi optužili za uzimanje para od budala.

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.01.2023 14:41

Tako treba sve najbolje na zemaljskoj kugli ??

ODGOVORITE
Name

Kvisko

24.01.2023 14:58

Osoba A je Oliver Mlakar

ODGOVORITE
Name

Miroslav

24.01.2023 15:29

Tih stranih lopova je puna Dejtonka. Nasi lopovi su bebe za njih. Stranih tutora je puna Dejtonka, isplati se pa navalili.

ODGOVORITE
Name

Milkica

24.01.2023 16:25

Tako je! Radite pravu stvar, na pravi način, svaki put.

ODGOVORITE
Name

Šćepan Veliki

24.01.2023 16:33

ima i dodig lobista u svetu, gde deponuje pokradene pare ili ulaže u biznis.

ODGOVORITE
Name

To kao

24.01.2023 19:37

Neka novost! na smjenu ih salju da gule ove gradjane do gole koze sa izmontiranim.... Ljubi se haos ali u kome se tacno zna ko sve pije a ko placa...

ODGOVORITE