"Skriveni motiv: Zašto Zapad baš sad rješava Kosovo"

"Nemačka, Francuska, SAD i EU se uozbiljuju: Amerikanci i Evropljani žele da iskoriste svu svoju moć za rešavanje sukoba između Srbije i Kosova. Skriveni motiv: dok se demokratski svet država odupire ratu Moskve protiv Ukrajine, otvoreni bokovi moraju biti zatvoreni na drugim mestima, piše ugledni nemački "Frankfurter algemajne cajtung" o raspletu najveće krize na Balkanu.

Srbija 24.01.2023 | 09:32
"Skriveni motiv: Zašto Zapad baš sad rješava Kosovo"

Iz pera novinara Mihaela Martensa, dobrog poznavaoca prilika na Balkanu, list piše da je poslednja "ofanziva" došla kao posledica zaoštravanja situacije na severu pokrajine krajem 2022, koja je skoro dovela do oružanog sukoba.

- U Evropi, pretnje stabilnosti proizilaze ne samo iz tekuće svađe između Beograda i Prištine, koja se godinama rasplamsava u nepravilnim intervalima. Nedavno, u decembru 2022, krvavi sukob je izgledao opasno blizu. U sporu oko kontrole nad severom Kosova, podignute su barikade, raspoređeni vojnici, a iselile su se trupe iz zemalja NATO stacioniranih na Kosovu. Iako je situacija razrešena, uzrok sukoba ostaje: uz podršku Rusije i Kine, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, koja je proglašena 2008. godine i blokira prijem mlade države u međunarodne organizacije poput Ujedinjenih nacija. De fakto, Beograd više ne kontroliše većinu Kosova i može samo da polaže pravo na vlast na severu Kosova, koji je gotovo isključivo naseljen Srbima.

Nemačko-nemački osnovni ugovor kao model?

Martens podseća da je Išingerov plan iz 2007. godine nalik modelu dve Nemačke, veoma sličan onome što predlaže novi plan za Kosovo - rešavanje praktičnih, a ne statusnih problema.

- U nadi da će uspeti da otklone uzroke sukoba, Nemačka, Francuska i EU su prošle godine donele rešenje koje već dugi niz godina proganja zapadne inostrane kancelarije i vladine kancelarije u igrama simulacija.

Povezuje se sa imenom bivšeg vrhunskog nemačkog diplomate i šefa Minhenske bezbednosne konferencije Volfganga Išingera. U oktobru 2007. godine, u intervjuu za F.A.Z. on je dao ohrabrenje da se za model uzme nemačko-nemački osnovni ugovor iz 1972. kako bi se isključilo nerešivo i ipak postigao sporazum. Slično kao što su tada uradile DDR i Savezna Republika, Srbija i Kosovo ne bi trebalo da se priznaju de jure, već de facto, kako bi se uklonile osnove za sukobe.

Sa ovom idejom su u septembru 2022. godine na Balkan otputovali Jens Plotner, savetnik za spoljnu politiku kancelara Olafa Šolca, kao i njegov francuski kolega Emanuel Bon i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Prvo su koncept predstavili kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, a zatim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu. Vratili su se u petak, sada u pratnji balkanskog predstavnika Džoa Bajdena, Gabrijela Eskobara.

Priznanje pet zemalja uslov za ZSO?

Martens otkriva i da je za osnovanje ZSO Kurti kao uslov postavio priznanje Kosova od strane pre članica EU koje to do sada nisu učinile.

- Koliko možemo da saznamo iz Beograda, Prištine i drugih izvora, svako ko misli da je to izvodljivo mora biti veoma uveren. Od Aljbina Kurtija se traži da dozvoli formiranje mreže srpskih zajednica i enklava na Kosovu. Iako je čak i obavezan da to učini odlukom Ustavnog suda Kosova, on iz raznih razloga tvrdoglavo odbija da dozvoli spajanje.

Kurti je, po svemu sudeći, postavio preduslov zapadnim posrednikima: da bi prihvatio njihovo predloženo rešenje, bila mu je potrebna garancija da će pet država EU koje još nisu priznale Kosovo, to učiniti kasnije. Ovo treba da bude uključeno u plan rešenja.

Kvintet iz Španije, Grčke, Slovačke, Rumunije i Kipra ne priznaje Kosovo iz domaćih razloga. U slučaju Atine, a možda i Madrida, promena kursa se čini zamislivom. Na drugom kraju spektra je Kipar. Odatle se čuje da oni neće priznati Kosovo s obzirom na podelu sopstvene zemlje čak i ako to učini Srbija. Ali čak i da ovo nije poslednja reč, evropski posrednici ne mogu da govore u ime zemalja "nepriznavatelja," a najmanje u vidu garancija. Kurtiju je rečeno da se može učiniti sve da se pet država ubedi da promene mišljenje.

Prodavci praznih ruku

Nemački list napominje i da je EU više puta ubijala evropske nade i ambicije zemljama zapadnobalkanskog regiona.

- Odbijanje da se prihvati evropski predlog uz poljubac u ruku nije iznenađujuće. I u Prištini i u Beogradu na posrednike se gleda kao na putujuće prodavce praznih ruku. Oni ne mogu ponuditi izglede za članstvo u EU - cilj koji je nekada oslobodio značajnu reformsku energiju u regionu. Slučaj Severne Makedonije je nezaboravan na Balkanu. Iako je država čak promenila ime da bi rešila spor sa Grčkom i krenula napred ka EU, danas je blokira Bugarska.

Nemački list napominje i da je EU više puta ubijala evropske nade i ambicije zemljama zapadnobalkanskog regiona.

- Odbijanje da se prihvati evropski predlog uz poljubac u ruku nije iznenađujuće. I u Prištini i u Beogradu na posrednike se gleda kao na putujuće prodavce praznih ruku. Oni ne mogu ponuditi izglede za članstvo u EU - cilj koji je nekada oslobodio značajnu reformsku energiju u regionu. Slučaj Severne Makedonije je nezaboravan na Balkanu. Iako je država čak promenila ime da bi rešila spor sa Grčkom i krenula napred ka EU, danas je blokira Bugarska.

Lokacija je zgodna za Vučića

„Evropska perspektiva“ je mnogo manje privlačna na Balkanu nego što ljudi misle u Briselu, pošto niko zaista ne zna šta ona znači posle prekretnice koja se doživljava samo kao retorička. Kurti je rekao da je čuo od zapadnih posrednika: „Nije dovoljno biti dobar čovek i biti u pravu. Moraš biti i dobar timski igrač.” Ali izgleda da on ne veruje timu. Neki žele da znaju da Kurtiju nije neophodno svih pet nedostajućih priznanja – ako Grčka i Španija pokrenu lavinu po tom pitanju, to bi bilo dovoljno da se nešto pokaže.

Za Vučića je situacija sasvim komforna. Dokle god se Kurti predstavlja kao plen, on može da se pretvara da se slaže sa predlogom. Ali, prema Beogradu, Vučić takođe neće ulagati politički kapital u projekat čiji zagovornici ne mogu ubedljivo da mu objasne šta time dobija.

(Blic Foto: Tanjug) 

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Krenite

24.01.2023 08:43

SIKTER,LEŠINARI,IZ TUĐE ZEMLJE!!!VI STE NAJVEĆI ZLOČINCI I GENOCIDAŠI,A POPUJETE DRUGIMA ŠTA JE ZLOČIN,KUŠ,BAGRO BJELOSVJETSKA!!!

ODGOVORITE
Name

Re

24.01.2023 09:46

Sve tačno napisano ! Zašto baš sad, naravno zato što Rusi sad imaju svoju muku pa neće moći obraćati pažnju na Srbiju a ovi lešinari vidjjeli priliku da ostvare svoju zamisao. Da nije kako jeste bagra nebi smjela k....m mrdnuti. DaBogda im sve prokleto bilo!

Name

Nostradamus

24.01.2023 15:22

Pa Zapad je to rijesio vec 1999 godine nista se poslije toga nije promijenilo.Mi stvarno kao da nista neznamo.

Name

Realista

24.01.2023 08:46

Bore se za suverenitet jedne države, a suverenitet druge države ruše. Licimjerstvo na nivo, ali može im se.

ODGOVORITE
Name

TOP 1982

24.01.2023 08:54

Mene licno uhvati muka kada vidim da nam Svabe opet kroje sudbinu, i po pitanju Kosova a i visoki p. nam je Svabo. Djedovi nam se prevrcu po grobovima!

ODGOVORITE
Name

ZSO

24.01.2023 08:55

U sporazumu nigdje ZSO.

ODGOVORITE
Name

mile

24.01.2023 09:08

sramno , neprijateljsko , nesposobno . Ovo Srbija nije zasluzila . Ali vaznost ispravnog izbora prilikom glasanja s e sada vidi i dokazuje .

ODGOVORITE
Name

Jaaaa

24.01.2023 09:11

Sve nam to rade zbog napada Rusije na Ukrajinu,cilj im za uzvrat Ukrajine da razjebu Srbe na Kosovu i Metohiji,podržavaju kurtešija a pružaju ruku Vučiću,naivni su ko Češke sobarice ovi naši u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Zbog napada Zapada

24.01.2023 17:21

Na Istok i Rusiju,a SAD sa instaliranim u zapadnoj Evropi su davno vjesto planirali da istocni dio Evrope bude kolateralna steta u svakome smislu te rijeci za njihove interese... Prije vise od 50 godina o tome se zborilo i naravno spalo pod "tkz.teorija zavjere"....Samo posmatrajte dalji tok zbivanja....

Name

"Kako unistiti slovene"

24.01.2023 23:22

...?!

Name

Srbin ispod planine Uzlomac

24.01.2023 09:26

NATO PAKT JE SKUP RATNIH ZLOCINACA KOJE JA LICNO KAO SRBIN AKO BI DOSLI U BiH i Republiku Srpsku uvijek bi ih gledao kao neprijateljske vojnike koji zele da pokore Srpski narod! Oni su za mene sluge sotone kao nekad vojska Rimskog carstva koji su ubili ISUSA HRISTA ...NATO PAKT=SOTONA NA ZEMLJI...

ODGOVORITE
Name

Borja

24.01.2023 10:01

Nećete u Evropu, hoćete sa Rusima, pa eto vam rusi. Što se sad čudite

Name

Re

24.01.2023 10:26

Tako je junace, danas si izgleda ranije dosao pred trgovinu da pijes.

Name

Rambo

24.01.2023 10:37

Gdje zivis ti srbine?Nato vojnici su prisutni u BiH od kako je big baja na vlasti!Špartaju slobodno i po RS kako im se hoce!

Name

Idu Redom

24.01.2023 09:29

Sledeće pitanje koje će rešavati je pitanja Kurda ! Jebi ga, ima ih 30 milona a nemaju svoju državu, a Albanci imaju dvije, nekako ih sramota !

ODGOVORITE
Name

Re

24.01.2023 11:18

A sto se ti brines za Kurde? Imaju i Rusi drzavu pa napadaju druge, valjda im je malo to sto imaju

Name

Re Re

24.01.2023 14:09

U ratnoj terminologiji, postoji izraz "preventivni napad", jednostavno, Rusija ratuje na teritoriji Ukrajine ,da nebi ratovala na svojoj teritoriji, isto to radi NATO, ratuje protiv Rusije, na teritoriji Ukrajine ! Što se tiče Kurda , oni sto puta imaju veće pravo na državu od Albanaca, koji imaju Državu, a u zadnje vrijeme imaju čak dvije!

Name

MeNAGER

24.01.2023 09:53

I Zasto zapad bas sad rijesava Kosovo Pa ako vratimo malo film unazad ponovno inteziviranje pitanja Kosova je krenulo odmah po povlacenju Amerikanaca iz Avganistana Vjerovatno se vec tada znalo za Ukrajinu Znaci utvrdjuju se nove (poslednje linije odbrane) Tu nije problem samo Kosovo nego mozda jos i veci Srbija Znaci treba objediniti cjelinu (Srbiju ce rijesiti Otvorenim Balkanom) Vjerovatno ce kroz neko skorije vrijeme vec poceti ozbiljne price u pojedinim drzavama EU o ukidanju sankcija Rusiji i priblazavanju istih Rusiji (znaci cijepanje EU) Ako se Srbija i Kosovo ne rijese do pocetka tih prica onda se nece nikada ni rijesiti

ODGOVORITE
Name

lila

24.01.2023 12:58

Ukr. je počela 2014, kad je Rusija anektirala Krim,a ne 2022 kad je puška pukla!

Name

Panjik

24.01.2023 10:07

Svi ti koji su dosli onixsu ROBOVI GLOBALISTA LAZOVA KAPITALISTA.

ODGOVORITE
Name

055

24.01.2023 10:28

Ako je to model Njemake iz 1972,pa koliko će nam trebati cigle za zid....

ODGOVORITE
Name

?

24.01.2023 20:12

Daleko manje nego li samoj Njemackoj a i mnogim drugim tamo....

Name

XL

24.01.2023 14:30

Ta njihova drzava Kosovo se zaglavila u vratima,ni naprijed ni nazad.Bez stolice u UN i bez priznanja velikog broja drzava svijeta cardak ni na nebu ni ... .Boje se oni i ruske pobjede u ratu.Ne kazem da ce Rusi doci ovdje,ali tada bi Srbija mogla biti u boljem polozaju nego stoje sada.

ODGOVORITE
Name

Lokalno

24.01.2023 15:22

Sve ovo govori koliko je zapravo zapadna Evropa urusena.

ODGOVORITE
Name

Stanje stvari

24.01.2023 22:26

Sve ce to Surovikin da postroji.

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

24.01.2023 22:41

Sve se dize,prolece stize.Sneg se topi,sve buja trava,suma, potoci i reke.

ODGOVORITE
Name

Savjet

25.01.2023 07:08

Klasicno odmjeravanje snaga: Zato treba sacekati i "petorku" iz Rusije, ha, ha.. mislim prije bilo kakve odluke!

ODGOVORITE