BiH ima milionere, ali ne i porez na ekstra profit

Upravo  vrijeme krize i poskupljenje brojnih proizvoda mnoge firme su zapravo iskoristile da još više zarade, posebno u oblasti energetike. Zato je u Hrvatskoj na prijedlog Evropske komisije uveden porez na ekstraprofit. Ovo postavlja pitanje da li ima prostora da se i kod nas uvede ovaj porez?

Bosna i Hercegovina 15.01.2023 | 19:26
BiH ima milionere, ali ne i porez na ekstra profit

Hrvatska po uzoru na još neke evropske zemlje uvodi dodatni jednokratni porez od 33% na kompanije čiji je profit za 20% veći u odnosu na četvorogodišnji prosjek. Pitanje je da li ovakav porez treba biti uveden u Republici Srpskoj.

Ekonomisti smatraju da treba, jer su u posljednjim mjesecima kada su građani bili na udaru drastičnih poskupljenja goriva i drugih proizvoda mnogi ostvarivali ekstraprofit.

Predstavnici privrednika međutim ne podržavaju ideju da ovakav porez bude uveden u Republici Srpskoj, jer kako navode, kod nas nije ista situacija kao u evropskim zemljama.

Međutim, ekonomisti smatraju da u Srpskoj ipak postoje brojne kompanije, posebno u oblasti trgovine energentima, koje ostvaruju veoma visoke dobiti u vremenu inflacije, međutim pitanje je da li bi u slučaju uvođenja poreza na ektraprofit to bilo vraćeno građanima?

Ekstraprofit predstavlja neočekivani višak iznad uobičajene dobiti i u nerijetko se u kriznim vremenima, dok građani preskupo plaćaju osnovne proizvode, dešava da pojedinci ostvaruju ogromne zarade.

(BN Foto:Ilustracija/BN) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

d

15.01.2023 18:53

Ko je ministar finansija a i nadređeni oni i ne reaguju ako lićne koristi nemaju.

ODGOVORITE
Name

Na Žalost

15.01.2023 19:06

Uvjek je tako bilo, "dok nekome smrkne drugome svane" ! Uvođenjem ovoga poreza, niko se više neće truditi da posluje preko toga limita, da ga oporezuju za "ekstra profit" !

ODGOVORITE
Name

Velibor

16.01.2023 08:02

U 99% skucajeva profit se ostvari skidajuci radniku ili potrosacu sa ledja...Primjera radi-pekare.Skocila cijena brasina,podigli cijenu hljeba.Skocila nafta podigli cijenu hljeba.Radniku nije povecana plata.Cijena nafte pala,hljeb ostao na istoj cijeni.Radniku i dalje plata ista,potrosac ostecen!!!

Name

#

15.01.2023 19:17

Ima ona i milijardera

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

16.01.2023 04:56

Zato je ova zemlja poznata kao "poreski raj"

ODGOVORITE
Name

Sam sistem

16.01.2023 09:17

Je za njih raj a za ogromnu vecinu pakao.

Name

Alo

16.01.2023 10:36

Koga vi zajebavate u banjaluci se izdaje 50000 stambenih jedinica bilo stanova dvorisnih zgrada tavana kuca i niko vec 50 godina ne placa ni marke poreza a da ne pricamo o poslovnim prostorima i laznim ugovorima kljuc citave mafije je u toj poreskoj tamo se sve brise i krije

ODGOVORITE