Nekadašnji ministri hodaju po šumi i čekaju funkcije

Nijedan od dosadašnjih članova Vlade Republike Srpske koji nisu ostali u ministarskim foteljama ili se skrasili na nekim drugim funkcijama nije zatražio tzv. bijeli hljeb, a razlog je što većina očekuje da će u narednom periodu dobiti funkcionerski angažman.

Republika Srpska 11.01.2023 | 19:53
Nekadašnji ministri hodaju po šumi i čekaju funkcije

Od njih sedam koji su poslije primopredaje dužnosti ostali bez funkcije i bez angažmana, šest je imalo pravo na bijeli hljeb, ali nisu zatražili tu privilegiju, dok bivši ministar pravde Anton Kasipović nije imao to pravo, jer sa više od 66 godina ispunjava uslove za odlazak u starosnu penziju.

Iako se do posljednjeg trenutka borio da bude imenovan za generalnog sekretara Vlade RS, to mu nije pošlo za rukom, tako da će poslije skoro deceniju i po na funkciji ministra konačno otići „u mirovinu“.

Dosadašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović spustiće se samo stepenicu niže i vratiti na mjesto pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu. Interesantno je da za vrijeme njegovog ministarskog mandata nije uopšte imenovan pomoćnik za taj resor, tako da je Milunović očigledno sebi čuvao tu funkciju.

Lukač: Plan mi je da odstrijelim nekog vepra

Bivša ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović spominje se kao novi generalni sekretar Vijeća naroda RS, jer je ta funkcija upražnjena nakon što je Jovana Čarkić izabrana za delegata u Klubu ostalih.

„Imala sam poziv nekih prijatelja iz Vijeća naroda RS u vezi te funkcije. U ovom trenutku sam se zahvalila na toj ponudi, jer imam neke druge planove, ali vidjećemo šta će biti“, rekla je Davidovićeva.

Pravi veo misterije obavio se oko imena bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Mediji su navodili da je kandidat za ministra bezbjednosti BiH, kao i za direktora „Puteva RS“, ali za ministra bezbjednosti zvanično je predložen lider DNS-a Nenad Nešić, a za v.d. direktora „Puteva RS“ imenovan funkcioner i poslanik Demosa Milan Dakić.

„Ne radim ništa. Evo upravo hodam po šumi, lov je moj dugogodišnji hobi i trenutno uživam u hobiju. Plan mi je da odstrijelim nekog vepra kapitalca“, kratko je rekao Lukač za CAPITAL, odgovarajući na pitanja gdje je, šta radi i kakvi su mu planovi.

Petričević: Obećano mi je da neću završiti na ulici

Bivši ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević kaže da trenutno provodi praznike kod kuće i da od najodgovornijih ljudi ima obećanje da će poslije praznika razgovarati o njegovom statusu i budućem angažmanu.

„Praznici polako prolaze i očekujem poziv na te razgovore. Zaista nije bilo govora ni o kakvim konkretnim pozicijama, ali sam dobio obećanja da neću završiti na ulici, jer je ocijenjeno da su protekle četiri godine s moje strane bile korektne i da će se naći neko rješenje za moj budući angažman“, kaže Petričević za CAPITAL.

Ističe da on lično nije opterećen visokim funkcijama i da to mogu da potvrde svi koji su imali priliku da ga upoznaju.

Donedavni ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević nije odgovarao na naše pozive i poruke. Ono što je interesantno u vezi njega je to da je na funkciju ministra došao sa mjesta direktora Agencije za informaciono društvo RS. Ta agencija je ugašena prije četiri godine, jer je njene nadležnosti i poslove preuzelo novoformirano ministarstvo na čije čelo je došao Rajčević. To praktično znači da je ukinuta funkcija na koju bi, da to nije urađeno, mogao da se vrati poslije isteka ministarskog mandata.

Prema tvrdnjama naših izvora, Rajčevićev budući angažman mogao bi da bude vezan za firmu „Prointer“.

„Rajčević nije krio bliskost sa Igorom Dodikom koji se dovodi u vezu sa „Prointerom“, tako da neće biti iznenađenje ako karijeru nastavi u toj firmi, odnosno na nekoj funkciji u „Infinity International Group“ u okviru koje posluje „Prointer“, kaže naš izvor.

Ni bivša ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić nije odgovarala na naše pozive. Iako je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić tokom pregovora o formiranju nove Vlade RS rekao da je Trivićeva kandidat US za ministra, ovoj stranci je pripala ministarska fotelja namijenjena pripadniku hrvatskog naroda i ona je ostala bez funkcije.

„Trivićeva bi trebala biti angažovana kao savjetnik lidera stranke i predsjednika Narodne skupštine RS dok se ne skrasi na nekoj rukovodećoj funkciji“, kaže naš izvor iz US.

Preselili u druge fotelje

Četiri bivša člana prve Viškovićeve Vlade ministarske funkcije su zamijenili drugim foteljama. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić preselili su se u poslaničke klupe u NSRS.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić skrasila se na funkciji predsjedavajuće Vijeća naroda RS, dok je ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić imenovan za v.d. direktora „Autoputeva RS“.

Njih petoro ostalo je u svojim foteljama, a to su ministarka finansija Zora Vidović, uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, energetike i rudarstva Petar Đokić, zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i evropskih integracija i međunarodne saradnje Zlatan Klokić.

(Capital   Foto: Capital)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

DelPo

11.01.2023 19:15

Svi nabrojani ne zaslužuju nikakakve nove fotelje jer su bukvalno uništili resore koje su vodili!! Naprotiv mnogi od njih bi mogli biti i krivično gonjeni jer su radili kompletan mandat protivno zakonima, ljudskim i Božijim!! Naročito se ističe konobarica i privatni Hrvat koji niti smrdi niti miriše!! O ministru policije da se i ne govori (nerješena ubistava, korupcije velikih razmjera, ispumpavanje narodnih para, kupovine papaka....itd....itd.) I za sve ostale će valjda očišćeno tužilaštvo i sudovi imati šta da kažu u narednom periodu!!!

ODGOVORITE
Name

re

11.01.2023 19:38

Neka idu na zavod za zapošljavanje, ze nezaposlene ko i svi normalni ljudi, šta su oni bolji od ostatka naroda.

Name

Milutin

11.01.2023 19:43

SVI ONI SU BIRANI VOLJOM GLUPOG NARODA KOJI JE SAM SEBI NATURIO SVE OVE SKUPOCE I OVU PROPAST,A TEK SLIJEDI KOLAPS,TAKO NARODU I TREBA NEKA SE MALO OPAMETI DOK OVI VLADARI UZIVAJU.

Name

U3PM

11.01.2023 23:14

Jako dvosmislena ova Lukačeva izjava da mu je želja da ulovi nekog kapitalca. Šta je time pjesnik htio da kaže. Ko je u ovoj priči KAPITALAC. Divlji vepar, Međed, Irvas...

Name

Serwud

12.01.2023 16:03

Da nece neko od gospode postati Robin Hud?

Name

Ujedinjena Srpska

11.01.2023 19:23

Natalija ide na mjesto direktora zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Provjereno

ODGOVORITE
Name

Mihaela

11.01.2023 19:45

Natalija i onako nema pojma. Treba da bude čistačica. Poremećaj društva je da takva žena je bila Ministar prosvjete, a njen šef kabineta Vipotnik sa privatnim Pim ekonomskim fakultetom da bude Ministar za prostorno uređenje,građevinarstvo i ekologiju. Odavde ćemo svi bježati zbog takvih Ministara. Tuga,čemer i jad.

Name

Milko

11.01.2023 19:51

Ima li tu para ili su kombinacije mršave? Rekao bih da nema šta puno da se ukrade u tom zavodu.

Name

Re

11.01.2023 21:40

Burle kada krene svoje zatvarati saradnike po zatvorima RS, možda se izvuče od doživotnog zatvora.

Name

Drekavac!!

12.01.2023 06:48

Ona je na političkim naukama,bivša konobarica pa ministarska,donijela je diplomu i puca na mjesto ,,dekana,, ...možda tako i treba kad su ovi naši nazivi ,,intelektualci,, toliko ljubavi i snishodljivi da bi im jedna dokazana vrhunska ,,pušačica,, dobro došla da sredi malo te političke,nazovi,nauke!

Name

Koroslav

11.01.2023 19:24

Traže klijentelu.Medjede,Vukove ,Veprove,Rode,Tvorove,Jazavce,Trčike ,Vjeverice itd.

ODGOVORITE
Name

Prika bn

11.01.2023 19:30

Pa sta ima da rade dir puteva i dir autoputeva, cemu dvije firme. Koliko nepotrebnih radnih mjesta. Koliko love za njihove plate treba, a kad po selima trzimo sljunka kazu nema. Koji su to prevaranti

ODGOVORITE
Name

Предатор

11.01.2023 19:33

Да је правне државе сви би они уживали у клз фоча

ODGOVORITE
Name

Potop

11.01.2023 19:39

Umobolno bolesno društvo s fotelje na fotelju a neki dobri pravedni provedu život bez posla u okvirima društva, kolektivni grehovni bezsavjesni invaliditet, zato svemu i ima kraj, jer ovako ne može, slava onomu koji je umanjio broj godina životnog vijeka i koji je rekao zacijelo ću napuniti džehenem, onima koji su zlo činili i dobre ugnjetavali, amin

ODGOVORITE
Name

Petar

11.01.2023 20:21

Svi nabrojani zaslužuju samo da ih stigne kletva ovog obespravljenog i poniženog naroda.

ODGOVORITE
Name

23

11.01.2023 20:28

Čuj ova Sonja za sekretara bilo čega? Nije ona za tog posla, ustvari nije ni za šta. Može biti samo ministar, jer za to u našoj državi ne treba nikakvo znanja, ni zvanje.

ODGOVORITE
Name

Tatar

12.01.2023 08:05

Da si bio pametan da malo više misliš na hobi u proteklom periodu ne bi sad hodao po šumi za psecijom pameću.Naumpadne li ti sad ona cuška.

Name

mili

11.01.2023 22:55

tivicka je par mjeseci sebi obezbjedila mjesto profesora na Akademiji umjetnosti u Banjaluci ,naravno sa kupljenom diplomom u Bg na MEGA TRENDU kji je u rangu fakulteta u Travniku ,dok sidjes sa autobusa vec te ceka diploma

ODGOVORITE
Name

Greska

12.01.2023 05:51

Zasto niste naveli da bivsi min rada i biz Dusko Milunovic koristi pravo na bijeli hljeb? To je cinjenica Covjek ima pravo na to i koristi to pravo, sve je cisto kao suza

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2023 09:41

Vodi li sa sobom i onog Torbicu,čemu on služi u tom ministarstvu????? Bolid do bolida....

Name

Bob

12.01.2023 13:46

Neka ostanu u šumi.Ni za šta drugo i nisu.

ODGOVORITE
Name

hahaha

12.01.2023 18:04

Pa i jesu za sume cijele ove godine nista nisu uradili za gradjane.Neka sada u sumi sjeku drva da prezive siromasi namaju da prezive.

ODGOVORITE