Pravoslavci sutra obilježavaju Badnji dan

- Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar sutra obeležavaju Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Republika Srpska 05.01.2023 | 18:36
Pravoslavci sutra obilježavaju Badnji dan

Badnji dan počinje rano ujutru sečenjem badnjaka koji se sa prvim mrakom unosi u kuću, a osim toga, obeležava se liturgijama i okupljanjem porodice za posnom trpezom.

Nazvan je po sečenoj grani hrasta – badnjaku, svetom drvetu Slovena.

To je poslednji dan božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu Božića kojim se slavi rođenje Isusa Hrista.

Badnji dan i Božić su nerazdvojni ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih.

Narodni običaji oko Badnjeg dana su dosta stari i do danas se dosta njih izgubilo ili zaboravilo, u različitim krajevima običaji se umeju razlikovati u nekim elementima, ali i pored toga ipak postoji dosta zajedničkih običaja koji su vrlo slični.

Jedan od njih je da se uz badnjak u kuću unosi i žito kako bi naredna godina bila plodna, ali i slama čime se prinosi žrtva duhu Hrista koji je rođen na slami.Na Badnje veče se ne spava, već se bdi i očekuje svečani trenutak rođenja Hristovog.

Prema verovanjima, na Badnji dan ništa ne treba da se iznosi iz kuće. 

(Tanjug Foto: Tanjug)  

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aha, kako da ne!

05.01.2023 18:04

Sad bi ja da bdijem i čekam, šta? Hoće li mi neko reći hvala? Ja bdijem nad sopstvenom sudbinom još od rata kada mi taj bog uze sve a ja ni krov ni dužan. Od tada bdim nad sudbinom...ona je stvarna, ona je tu i ona je jedina istina. Ostalo? Ma neka se gone svi u l.p.m.

ODGOVORITE
Name

Prema čijem vjerovanju?

05.01.2023 18:06

Prema crkvi koja je i nametnula sva ova vjerovanja? Prema popovima koji su više političari nego sveštenici!? Tako je bilo i prije 17 vijekova pa tako je ostalo do dana današnjeg.

ODGOVORITE
Name

zaoblica

05.01.2023 19:04

Jutros teško do mesare po pečenicu u Istočnom Sarajevu. Policija nije dala saobraćaj prema mesari.

ODGOVORITE