Vrhovni sud potvrdio da su zaloge na imovini „Alumine“ ništave

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presude nižih sudova koji su utvrdili da su ništave zaloge upisane na imovini „Alumine“ iz Zvornika vrijedne 154 miliona KM, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 29.12.2022 | 16:42
Vrhovni sud potvrdio da su zaloge na imovini „Alumine“ ništave

Vrhovni sud je odbio reviziju preduzeća „Pavgord“ iz Foče navodeći da su nižestepene odluke pravilne.

U obrazloženju je naveo da su sporni ugovori zaključeni uz povredu dobrih poslovnih običaja i da su slijedom toga ništavi.

Advokat „Alumine“ Vladimir Milošević rekao je za CAPITAL da je suština ovog postupka da su zaloge koje je Ukio banka upisala 2012. godine i po osnovu kojih je blokiran  račun „Alumine“ 2017. godine ništavi pravni poslovi.

„To je rekao Okružni privredni sud, potvrdio Viši privredni sud, a sada i Vrhovni sud RS. Ovo obesmišljava sva potraživanja koja je ’Pavgord’ kupio od Ukio banke ne bi li se namirivao na lokalnim preduzećima – FG ’Birač’, ’Alumini’, ’Alusilu’“, rekao je Milošević.

Kazao je da je zadovoljan ishodom ovog postupka i da je on od izuzetnog značaja i za FG „Birač“ i za „Aluminu“.

Fočanska firma „Pavgord“ duže vrijeme pokušava da milionska potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju naplati od „Alumine“, njene kćerke firme.

„Pavgord“ je u aprilu 2017. godine blokirao račune „Alumine“, a od tada su se vodili različiti sudski postupci kojima je zvornička kompanija pokušavala da onemogući sprovođenje izvršnog postupka.

Podsjećamo, „Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušavao je da naplati od „Alumine“.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Veterab 92

29.12.2022 15:57

Prokletstvu nema kraja, a čova u poznim godinama..

ODGOVORITE
Name

Borac

29.12.2022 17:13

Zar je toliko tesko proveriti odkud Pavgordu toliki milioni???

Name

Re Borac

30.12.2022 00:12

Ko sm8je provjeravati? Možda ovaj ćato što je postao ministar policije?

Name

Focak

29.12.2022 16:36

Ovo ne mijenja cinjenicno stanje.Pavgord je odkupio potrazivanja Sud ce ih prihvatiti I shodno tome postaje vecinski povjerilac I imat ce upravljacku palicu u Alumini uz napomenu da cestiti Lazo puni 10 godinu kao stecajni upravnik.Samo mi nije jasno da povjerioci ne traze njegovu smjenu jer isti sve radi samo ne Ono za sta je placen a to je NAMIRENJE POVJERILACA I OKONCANJE STECAJNOG POSTUPKA---10 GODINA

ODGOVORITE
Name

Tatar

29.12.2022 18:32

Naravno da je itekako teško kad se zna pod čijim je patronatom

Name

Re

30.12.2022 09:07

Je li Ti čitaš tekst ili samo naslove? Kakav će sud prihvatiti i šta? Spor je gotov i nema dalje sudova. Ta kvazi firma Pavgord je stvorena na brzinu da pokradu Aluminu gazda i sinovi uz pomoć Velikog. Nisu uspjeli a tako sada radi i onaj trb sto nas mrko gleda sa bilborda i prijeti. Zašto li USPJESAN privrednik osniva Partiju i šta će mu šta mislite? Zaštita od čega i od koga. Sve banda i svi se nameracili na jadni budžet RS ko da je krava muzara.

Name

Vragec

29.12.2022 18:36

Ma pljackaj i ubijaj mile vucibatino ponavljaco svercerska, bice kuhanja i bockanja, pa deranja, za vjeke vjekova!

ODGOVORITE
Name

Kontra Obavestajac

29.12.2022 20:06

Onda je kradonačelink džabe podneo ostavku, on i jeste podneo ostavku iz razloga da dođe da pljačka i da opere sav novac od narkotika i da nastavi dalje s kriminalom..

ODGOVORITE