Obećanja, krađe i mršavi rezultati obilježili godinu

Rat u Ukrajini, borba Istoka i Zapada, u potpunosti su promijenili geopolitičku sliku svijeta u 2022. godini, što se odrazilo i na Zapadni Balkan.

Republika Srpska 28.12.2022 | 23:03
Obećanja, krađe i mršavi rezultati obilježili godinu

Osim neusaglašene bh.politike po pitanju sukoba u Ukrajini, Bosna i Hercegovina u godini iza nas prošla je kroz turbulentan izborni proces, obilježen brojnim izbornim krađama, starim - novim koalicijama s velikim obećanjima, a mršavim rezultatima, ocjenjuju analitičari u emisiji “Globalno” BN televizije.   

Koketiranje sa Putinom pa sa NATO-om, busanje u prsa o velikom patriotizmu, prazna obećanja o vraćanju nadležnosti, nepriznavanje visokog predstavnika, izborne prevare, pa pozdravljanje evropskog puta BiH. U par riječi stade 2022. godina, sa sve nižim standardom, bez jasne vizije kuda dalje, ocjenjuje sociolog Vladimir Vasić.

"Ovi ishabani političari koje imamo u Bosni i Hercegovini oni apsolutno razumiju samo jezik interesa, jezik dobrih koalicija, ali samo za lični interes", kaže Vasić.

Opozicija nije iskoristila činjenicu kao otežavajuću okolnost da  su Milorad Dodik i SNSD već 20 godina na vlasti, a nisu donijeli neki boljitak građanima u Srpskoj, tvrdi novinar Dejan Anđus i dodaje da Dodik može da ode sa vlasti samo u sljedećem slučaju:    

"Ako bi zvanični Beograd procijenio da je on kontraproduktivan zajedničkim srpskim interesima. Dodik to mora da shvati, da ne može da se nagornjava na brvnu i da misli da je autotentični predstavnik Republike Srpske, a da bude dobar sa Srbijom onoliko koliko on smatra da treba. Bilo kakvo odstupanje od zajedničke srpske politike njega dovodi do demonstracija u Banjaluci i demonstranti ne idu kući dok on ne podnese ostavku".

Nakon prekompozicije dijela koalicije na nivou BiH, došlo je do promjene kursa Dodika, ocjenjuje Vasić.

"Dodik koji je imao vrlo oštru retoriku po mnogim pitanjima, zaćutao je. Nema više formiranja vojske, vraćanja nadležnosti, o NATO putu ćemo se dogovoriti...što je negdje za građane dobro, ako ćemo dobiti neke fondove, neke pare, ako ćemo otkočiti sistem. Mislim da je poenta da oni razgovaraju i konačno rade na temama na kojima se mogu dogovoriti", kaže Vasić.

Rat u Ukrajini pokazao je licejmjerstvo velikih sila, ocjenjuje Vasić.

U te opasne realacije uvučen je i Zapadni Balkan. Pojedini političari često trguju na ovim temama. Tako sad imamo Dodika koji se do juče predstavlja kao ruski čovjek, da bi prešao na ponizni put ka NATO-u, ocjenjuje Anđus i otkriva relacije i Dodikovog prijatelja, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.  

"Upravo je Milanović označen kao Putinov čovjek u Hrvatskoj. Imate te podatke hrvatske službe plasirane preko portala, gdje možete da zaključite da je Milanović na platnom spisku Moskve i svi njegovi bliski saradnici. Nakon takvih istraživanja plasiranih u medijima, Milanović nije vješto objasnio do kraja taj izvor finansiranja", kaže Anđus.  

S obzirom na to da je Ukrajina poligon sukoba velikih sila, procjena je da će se rat produžiti i u 2023. godini, a da se može doći do mira samo uz posredovanje Rusije i SAD, te njenih strateških partnera, navode sagovornici u emisiji “Globalno”.  

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

*

29.12.2022 06:38

Zaglupljivanje naroda pričama ništa značajno niti važno nije rečeno a da to narod ne zna itaj novinar koji soli pamet o Dodiku i predstavlja ga kao političara i smetao mu je Draško kad je govorio o kriminalnim radnjama u RS tad je Draško bio bolji novinar od njeg

ODGOVORITE
Name

Eto Vidiš

29.12.2022 08:43

U prošlosti smo imali a i danas imamo, Političare poput ovoga Novinara," koji sve znaju, imaju sve podatke, znaju šta će se dogoditi", što bi rekli, "ja ja i samo ja" ! E, upravo nas je "pamet" poput "pameti" ovog Novinara, dovela tu gdje jesmo ! Na žalost, ovo nije kraj, imaju oni još "pameti" za nas !

ODGOVORITE